2019. február 1., péntek

FARSANGI FORGATAG A VAJDAHUNYAD VÁRBAN (2019.)

Tavaszhozó állatságok

Farsangkor felfordul a világ rendje. Ilyenkor kibújhatunk
a bőrünkből és sok mindent szabad, amit máskor nem.


Február 16-án, szombaton a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Farsangi Forgatag várja az érdeklődőket! Családi programkavalkád, sok zajjal, vidámsággal. Az esemény jelszava: állati a buli!

A Vajdahunyad várból ezen napon nem hiányozhatnak a magyar néphagyomány jól ismert figurái, a gólya-, a medve- és a kecskealakoskodók, akik a nap folyamán többször is feltűnnek majd, hogy ráijesszenek a Télre.

Építsetek kiszebabát és csalogassátok a medvét! Farsangkor számos téltemető, tavaszcsalogató, termésvarázsló és gonoszűző népszokást és dramatikus játékot felelevenítenek majd. Álarcos fölvonuláson is részt vehettek! Minél nagyobb zajt csapva parádézzatok bent és kint a Vajdahunyad vár körül, hogy jól elkergessétek a sötét, hideg, nyirkos Telet. Készüljetek jelmezversenyre is! A legötletesebb jelmezek viselőit díjazásban részesítik. Figyelem, külön gyermek és felnőtt kategória is lesz, így számítanak a vállalkozó kedvű felnőttek részvételére is!

A látogatókat kézműves foglalkozásokkal, ismeretterjesztő programokkal, diafilm-vetítéssel, állatos kvízekkel is várják. A gyerekek számára a vidámságot a népi játszóház, ősi meseház garantálja.

Az álöltözeteken kívül a farsang régen a párválasztás és a táncos mulatságok időszaka is volt. A Múzeum egyik legújabb kincse, a színpompás Trombitás-textilgyűjtemény, valamint a csak farsangkor megnézhető, egykori jegyajándékokat bemutató, Szerelmünk tárgya című minitárlat segítségével felelevenítik a fonók világát, amelyek a téli időszakban a közösségi élet legfontosabb színtereiként szolgáltak.

A különleges gyűjteményi anyaghoz két izgalmas workshop is kapcsolódik. A tésztás-zacskó találkozása a zero waste újratasakkal, valamint a Vedd fel a fonalat! című, családi workshopokra már előre is regisztrálhatnak a lelkes, alkotni vágyó látogatók.

A részletes programot hamarosan megtaláljátok a www.mmgm.hu honlapon!

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyad vár
Nyitvatartás: 10.00-17.00

Belépőjegy:
Gyerek: 1000 HUF
Felnőtt: 2000 HUF
Családi (2 felnőtt és 1-2 gyerek): 4600 HUF


(Forrás: www.mmgm.hu)



------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége -  nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése