2019. február 25., hétfő

KINCS Estek - Házasság, sport, család

Házasság, sport, család és három generáció a KINCS Esten

A Kopp Mária Intézetben (KINCS) februárban útjára indított
KINCS Estek második rendezvényének házigazdája, Süveges Gergő,
,,Házasság, sport, család” témában beszélgetett a meghívott
vendég házaspárokkal - a Házasság hete alkalmából -.


A meghívott házaspárok, Monspart Sarolta, tájfutó világbajnok és férje, Feledy Péter, valamint Kiss Gergely, olimpikon vízilabdázó és felesége, Valkai Anna, akik kislányukkal érkeztek a rendezvényre.

Ők valódi példái annak, hogy a tartós házasságra nincsenek sablon megoldások. A vendégek elmondták, hogy a házasságot olyan szövetségként élik meg, amelyben az egymás támogatásával bejárt egyéni életutak is szerepet kapnak.

Egyetértettek abban, hogy a házasságot folyamatosan táplálni kell, kompromisszumokat kötni, ami az egymás iránti elköteleződés, a felelősségteljesen meghozott döntések nélkül nem megy.

***

Az est során a beszélgető partnerek bepillantást engedtek az átlagostól eltérő, élsportolói hétköznapjaikba. Véleményük szerint a házassági kapcsolat összetartó erejét a közös értékek és a bennük rejlő erkölcsi elvek adják. Nyílt lapokkal játszani már az elején azért érdemes - fogalmazták meg - mert lehetőség van megismerni a partnert, és a hibáinak az elfogadásával együtt szeretni őt.

Játszmák nélkül élni, egymás iránt bizalommal lenni, folyamatosan megújulni, a nehéz helyzetekben is optimizmust sugallni, nemcsak szeretni a másikat, hanem csodálni és értékelni a másikban a különbözőségeit - néhány olyan jó tanács, amelyek a hosszútávú kapcsolat zálogai.

***

Az est témái között helyet kaptak az idősödéssel járó nehézségek is: a felgyorsult, digitalizált világ megértése, elfogadása. Szó esett a rizikó tényezőkről, többek között a házasságon belüli kísértésről, a munkahelyi stresszről, a nyugdíjas évek alatti kiégésről, amely főként a férfiak életét rövidítheti meg.

Kopp Mária professzor asszony kutatásai is alátámasztják - hangzott el -, hogy a jól működő kapcsolatok népegészségügyi szempontból is nagy jelentőségűek, a házastárssal való jó viszony nagyobb túlélési valószínűséggel jár együtt.

***

Zárszóként - a korban és habitusban eltérő vendég házaspárok - egyöntetűen egyetértettek abban, hogy ahhoz, hogy a gyerekek szerető családban tudjanak felnőni, a házasság biztos alapokon nyugvó, megalapozott döntés kell, hogy legyen.



(Forrás: https://www.koppmariaintezet.hu)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése