2018. szeptember 3., hétfő

SZÍNHÁZI SZEMLE DÍJAK – JUBILEUMI ÉVADZÁRÁS

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait – Jubileumi évadzárás

Lassan véget ér a Budapesti Nyári Fesztivál (BNYF (1938-2018.)) 
jubileumi évada. A nyarat 2018. szeptember 3-án, 11 órakor, a Városmajori 
Szabadtéri Színpad bejáratánál található Oscar Szabad Tér Bisztróban 
zárta a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.




Mint a Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményén elhangzott: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának 80. évfordulója alkalmából megrendezett fesztiválon az opera-, operett- és musicalbemutatókat, balett-előadásokat, klasszikus, könnyűzenei és crossover-koncerteket, a színházi előadások, szuperprodukciók, kiállítások és gyermekelőadások sorát csaknem 110 ezer néző láthatta.

Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált működtető Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a fesztivál keretében a szezon elején, június 15. és július 3. között megrendezett szemlén hat nem budapesti színház hat előadását mutatták be. A darabokat teltház előtt játszották a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A legjobb előadás díját a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Mohácsi János rendezte Illatszertár című produkciója nyerte el, a legjobb társulat díját a szombathelyi Weöres Sándor Színház érdemelte ki Volpone című előadásával.

A Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményeként megrendezett díjátadón Bán Teodóra elmondta: az idei nyári szezonban három hónap alatt több mint 100 előadást játszottak két játszóhelyükön, a háromezer néző befogadására képes Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és az ötezer férőhelyes Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Mint elhangzott, a Városmajori Színházi Szemle idei programját az elmúlt évad legjobb zenés, szórakoztató előadásaiból állították össze a szervezők. A szakmai zsűri az idén is hét kategóriában értékelte a versenyprogramban bemutatott A vád tanúja, az Illatszertár, a Cabaret, A képzelt beteg, a Volpone és a Furcsa pár című előadást.

A győri, nyíregyházi, kaposvári, kecskeméti, szombathelyi és miskolci társulatok produkcióit figyelemmel kísérő szakmai zsűri tagja volt Szinetár Miklós rendező, Bagossy László rendező, az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Színházművészeti Intézetének vezetője, Deres Péter dramaturg és Bán Teodóra.

A nézők a színház honlapján szavazhattak a legjobb előadásra, összesen 1323 szavazat érkezett. A közönségdíj nyertese a Miskolci Nemzeti Színház társulata lett Furcsa pár című előadásával. A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb előadás díját Mohácsi János rendezésével, László Miklós Illatszertár című darabjával, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház nyerte el. Szinetár Miklós elmondta: azért szereti Mohácsi János rendezéseit, mert rendkívül sok dolgot talál ki, ad hozzá a saját egyéniségéből, mégse vész el az eredeti mű, az eredeti szándék és a színészek is érvényesülnek.

Az idén először odaítélt legjobb társulat díját Ben Jonson Volpone című darabjáért, Alföldi Róbert rendezéséért ítélte a szombathelyi Weöres Sándor Színháznak a zsűri. A díjat Jordán Tamás igazgató vette át. A legjobb női főszereplőnek járó elismerést Szina Kinga vette át Agatha Christie A vád tanúja című művében, a Győri Nemzeti Színház Simon Kornél rendezte előadásában játszott szerepéért. A legjobb férfi főszereplő díját Bányai Kelemen Barna kapta a szombathelyi Volpone című előadásban nyújtott alakításáért.

A legjobb női mellékszereplő díját Märcz Fruzsina, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést pedig Adorjáni Bálint nyerte el Moliére és a Mohácsi testvérek A képzelt beteg című darabjában, Rusznyák Gábor rendezésében, a kecskeméti Katona József Színház előadásában nyújtott alakításáért. Az idei év különdíját Csankó Zoltán színművész kapta, aki két előadásban – a győri színház A vád tanúja és a szombathelyi színház Volpone című produkciójában – is emlékezetes alakítást nyújtott.


(Forrás: MTI)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA



































































1 megjegyzés: