2018. szeptember 11., kedd

125 ÉVES A PÁTRIA NYOMDA

125 éve hozza a papírformát - Ágazati értékelést adott a Pátria Nyomda

Ünnepi sajtótájékoztatón tekintette át az ágazat helyzetét az idén 125 éves
Pátria Nyomda ZRt. A 400 főt foglalkoztató nagyvállalat eseményén részt vett
és felszólalt Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere is, valamint az ünnepi
alkalomból leleplezték a világhírű, magyar homokszobrász, Monostori Ferenc
ebből az alkalomból készített, 3,5 méteres, Gutenberget ábrázoló művét.


Sajtótájékoztatóval ünnepelte 125. évfordulóját Magyarország egyik legnagyobb nyomdája, a Pátria. Az 1893-ban alapított, 400 főt foglalkoztató vállalkozás vezérigazgatója beszédében - a nyomdaipar hazai helyzetéről szólva - felhívta a figyelmet az informatika és az automatizálás fontosságára. Mint mondta, a mai nyomdák nem kevesebbet, hanem mást állítanak elő, mint 50, de akár 20 évvel ezelőtt.

Simon László vezérigazgató hozzátette: ezt a szektort is sújtja a munkaerőhiány, a ma mintegy 15 ezer főt foglalkoztató ágazat néhány ezer dolgozót tudna, sőt szeretne akár azonnal felvenni. A nyomdaipar bérezése ma a hazai középmezőnybe tartozik, mindenkinek biztos megélhetést kínál, de úgy tűnik, hogy az utánpótlás elapadása nem pénz vagy munkakörülmények kérdése, hanem számos iparágat sújtó kortünet.

Elmondta: az ország egyik legnagyobb, magyar tulajdonú nyomdája. A vállalat piacvezető az ügyviteli, üzleti termékek gyártásában, meghatározó szerepe van a biztonsági nyomdatermékek előállításában, és közel 2000 féle, saját gyártású terméket kínál. Emellett az ország egyik legjelentősebb papírírószer-kereskedelmi vállalata, ugyanis országos lefedettségű, 23 üzletből álló hálózattal rendelkezik.

A digitális megoldások elterjedése miatt a Pátria Nyomda is bővítette termék-portfólióját, így a hagyományos nyomdaipari termékek mellett (irodai papírok, üzleti nyomtatványok) egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a nagyobb nyomdai hozzáadott értéket képviselő marketing anyagok, csomagolóanyagok és címkék gyártása - ismertette a vezérigazgató.

A Pátria Nyomda évente 200-300 millió forint értékben exportál Nyugat-Európába, legfontosabb külpiaca Ausztria - mondta. A társaság céljai közt említette régiós szerepének erősítését a biztonsági termékek vonatkozásában, valamint, hogy jelenleg egy brit biztonsági nyomdával folytatnak tárgyalásokat stratégiai partnerség kialakítása érdekében.

A körülményekhez alkalmazkodva tehát a nyomdaipar is átstrukturálódik, de a vállalkozások számának csökkenése ellenére az ágazati megrendelés-állomány mintegy 10 százalékot bővült a tavalyihoz képest, a foglalkoztatottak létszáma pedig stabil.

A vezérigazgató ismertette, hogy a magyarországi nyomdaipar állítja elő az ország GDP-jének a 3-5 százalékát, az ágazat az alkalmazott technológiákat és az árakat tekintve is egész Európában versenyképes, a nyomdai termékek azonban a kivitelnek csupán a 4 százalékát teszik ki. 

Az ágazatban 2014-ben még 4162, 2017-ben már csak 3468 céget tartottak nyilván, a megrendelés volumene azonban nem csökkent, és az ágazatban foglalkoztatottak száma sem változott. Idén pedig a nyomdaipar szereplőinél minden hónapban 10 százalékkal nőttek a forgalmi adatok az előző év azonos időszakához képest.

A sajtótájékoztatón szintén megszólaló Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere kiemelte a Pátria Nyomda jelentőségét a kerület munkáltatói között, méltatta a vállalat környezettudatos gondolkodását, s a környezet védelmében tett erőfeszítéseit.

A két vezető ezt követően leleplezte és átadta a lakosságnak Monostori Ferenc a Kopaszi gáton, kifejezetten a Pátria 125 éves évfordulójára készített, 3,5 méteres, Gutenberget ábrázoló homokszobrát. Az időjárástól függően néhány hónapig fennálló alkotás bárki számára szabadon megtekinthető a létesítmény parkoló felőli bejáratánál.

A szobor számára a méltó helyet a BudaPart–Kopaszi gát üzemeltetője, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. bocsátotta rendelkezésre.


(Forrás: www.mti.hu, www.patria.hu)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése