2018. augusztus 10., péntek

VII. ÁLLATKERTEK ÉJSZAKÁJA (2018.)

Idén augusztus 31-én rendezik meg a VII. Állatkertek Éjszakája nevű, 
országos rendezvénysorozatot, amelyre 12 magyarországi állat-bemutatóhely 
készül változatos és izgalmas, esti programokkal.



A vakáció végén, de még az iskolaidő előtt szeretnének kedveskedni a magyarországi állatkertek a családoknak, amelyeket idén hetedik alkalommal várnak látványetetésekkel, különleges állatok simogatójával, nem mindennapi fényekkel és az állatkertek máskor nem látható titkaival – emelte ki Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója a rendezvényt bemutató, csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

A programban idén is budakeszi, két budapesti, debreceni, győri, jászberényi, kecskeméti, miskolci, pécsi, poroszlói, szegedi és a veresegyházi állat-bemutatóhelyek vesznek részt.

Persányi Miklós elmondta, hogy a fővárosi állatkert 19 órától éjfélig tart nyitva, ebben az időben a kert különböző pontjain, 23 helyszínen zajlanak programok. Lesz - többek között - esti fókashow, elefánttorna, találkozás a cukormókusokkal és a szakállas agámával, alkonyati látogatás a lepkekertben, de meg lehet nézni a ,,jégbe zárt vadállatokat”, a lángidomárokat és a fényvarázslatot is. A Holnemvolt Vár idén első alkalommal kapcsolódik be a sorozatba, ott ajándék zsetonokkal is készülnek az érkezőknek.

A budapesti Tropicariumban meg lehet nézni többek közt a kőhalak, az aligátorok, a kígyók, a ráják és a murénák etetését, a Budakeszi Vadasparkban pedig szakvezetésekkel, állatbemutatókkal és vadállatok látványetetéseivel készülnek.

A debreceni Nagyerdei Kultúrparkban bátorságpróbát szerveznek, ahol - többek között - meg lehet kóstolni különböző rovarokat, virágokat és a majomkenyeret is. A kisvasút egész éjjel közlekedik, ahogyan a Vidámpark játékai is üzemelni fognak.

A győri Xantus János Állatkertben a ragadozókat, például a jaguárokat, tigriseket, medvéket és oroszlánokat etetik meg a közönség szeme láttára, a hüllőházban a ,,Tapizoo” ládában lehet majd kitapogatni, mit rejtettek el a dolgozók, de ,,nem szeretem” állatok bemutatójával is készülnek.

A Kecskeméti Vadaskertet fáklyákkal világítják ki az estére, amely szakvezetésekkel indul a majmoknál, a rókáknál, az oroszlánoknál, de a növényevő állatok etetését is meg lehet majd tekinteni. Este a Csörömpölők Együttes ad koncertet, de lesz hüllő-show, madárbemutató és állatsimogató is.

Miskolcon a természetes élővilágot szeretnék közelebb vinni a közönséghez, ezért a helyszínre látogatók - a hagyományos esti programok mellett - a Bükki Nemzeti Park és a Magyar Madártani Egyesület munkatársainak közreműködésével a szomszédos Bükk-hegység rovarvilágával, rovarevő faunájával és éjjeli ragadozómadaraival is megismerkedhetnek.

A Pécsi Állatkertben csillagot lehet majd vizsgálni, vagy madarász túrán részt venni, de tűz-zsonglőr bemutatóval, bátorságpróbával, kincskereséssel, gyerekszínházi előadással, klasszikus zenei koncerttel és családi kézműves foglalkozásokkal is várják a kicsiket és nagyokat.

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban az akváriumok világát ismerhetik meg az érdeklődők a ,,Hold-fény túrán”, lesz továbbá kishajós kirándulás, a gyakorlott búvároknak pedig idén is lesz lehetőségük akváriumi merülésre.

A Szegedi Vadasparkban már hagyomány a nyári hónapok egyik szombatján az ,,Éjszakai állatkert”, így nem lesz nehéz az eddig is népszerű, egyedülálló hangulatú rendezvényeknek helyet adni: az oroszlán és Ottó, a műzebra találkozása; az ázsiai elefántok érkezése, több különleges állat látványetetése stb.! Emellett a növényevők etetését is megfigyelhetjük, és talán a hiénák hátborzongató kacagásának is fültanúi lehetünk.

A Veresegyházi Medveotthonban pedig családi ügyességi versenyekkel, valamint ,,farkasordítással, hollókárogással és medvevicsorgással” várják a zseblámpával érkező, bátor látogatókat.


(Forrás: MTI)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA






































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése