2018. augusztus 24., péntek

46. TOKAJI ÍRÓTÁBOR - II. RÉSZ

„HALOTTAK ÉLÉN” - Az első világháború a magyar irodalomban
és művészetekben

A Tokaji Írótábor elnöksége meghirdette a soron következő, 46. írótábori
tanácskozást „HALOTTAK ÉLÉN” - Az első világháború a magyar irodalomban
és művészetekben - címmel, tekintettel az első világháború befejezésének
évfordulójára, 2018. augusztus 16-19. között.


Ady Endre, Babits Mihály, Kassák Lajos, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Tersánszky Józsi Jenő… és sorolhatnánk azon irodalmi nagyjainkat, akik valamilyen formában megörökítették életük egyik legmeghatározóbb és legborzasztóbb élményét, a nagy háborút. De említhetnénk számos zeneszerzőt és képzőművészt is. Az idei Tokaji Írótáborban a művészet és a háború kapcsolatát elemezzük; egyéni sorsokat, az emberi egzisztenciát érintő súlyos kérdéseket az irodalom, a művészet látószögéből nézve.

A 46. Tokaji Írótábort Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitotta meg. A plenáris üléseken bemutatkoztak az idei Móricz-ösztöndíjasok, irodalmi folyóiratok, és kiállítás nyílt Levelek a frontról címmel.

A tanácskozás helyszíne a Tokaji Ferenc Gimnázium és Kollégium volt. A tábor hagyományainak és nemrég bevezetett reformjainak megfelelően a tanácskozást kulturális programok kísérték: alkotóműhelyek, folyóiratok bemutatkozása, koncertek, felolvasó est, kiállítás, gyerekprogramok és minőségi tokaji borok kóstolója várta a résztvevőket.

Az írók, költők nagy többsége ez évben is ellátogatott Tiszaladányba, ahol hagyományosan koszorúzáson, kisebb díjátadáson és megemlékező irodalmi összeállításon vettek részt, valamint a házigazdák házi pogácsáit és termelői borait is megkóstolhatták.

Augusztus 18-án, szombaton a szervezők gyermekprogramokkal is készültek Tokaj központjában. Vasárnap pedig - az irodalmi emlékparkban - felavatták Ady Endre emléktábláját.

A záró állófogadás előtt Lázár Balázs költő, színművész vehette át a Tokaji Írótábor díját, majd a Nagyhordó-díjat Gál Sándor, a három (kisebb) Hordó-díjat Hóvári János, Muzsnay Árpád, valamint Szabó Zsolt kapta meg.(Forrás: http://www.tokajiirotabor.hu/46-tokaji-irotabor/)------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA


 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése