2018. augusztus 25., szombat

INTELLIGENS VÁROS, OKOS OSZLOPOK

2018. augusztus 21-én volt az első, csoportba kapcsolt,
okos közvilágítási oszlopprojekt bemutatója a Lechner Ödön
fasorban és a Művészetek Palotájában.


Az első, budapesti, okos közvilágítási oszlopcsoport projekt bemutatója:
• 5 egységből álló okos közvilágítási oszlopcsoport a Lechner Ödön fasorban;
• A projekt jelentős lépés az intelligens város felé;
• Az oszlopok informatikai és energetikai eszközöket integrálva digitális infrastruktúrát biztosítanak;
• A közvilágítási hálózat az intelligens városi megoldások gerincét képezheti;
• Az innovatív termékeket és szolgáltatásokat kizárólag hazai vállalatok biztosítják;
• A projekt ragyogó példája a sikeres magyar együttműködésnek az innováció területén.

Az intelligens városoknak új, többfunkciós megoldásokra van szükségük, amelyek a digitális infrastruktúra biztosításával javítják a városi élet minőségét. A kísérleti projektben 5 okos, különböző funkcióval rendelkező, közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak csoportba a Lechner Ödön fasorban. Ezek az okos közvilágítási oszlopok informatikai és energetikai eszközöket integrálnak a Smart City (Intelligens Város) koncepció részeként. Az oszlopokba épített eszközök egyetlen szerkezetbe integrálva kínálnak számos olyan szolgáltatást, amelyek a digitális infrastruktúra biztosításával jelentősen javítják a városi élet minőségét.

Okos oszlopok már évek óta működnek Budapesten (például a II. kerületben, a Mamut bevásárlóközpont mellett), ez az első olyan projekt azonban, amelynek keretében öt oszlopot csoportba kapcsoltak, és mindegyik oszlop más és más funkcióval rendelkezik. Az új oszlopok - amelyek a BDK (Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.) követelményeivel összhangban, a modern, energiatakarékos, fényerő-szabályozásra és távvezérlésre is alkalmas LED-es lámpatestek mellett - további intelligens funkciókat is biztosítanak. Ezek: a Wi-Fi szolgáltatás (amelyet a Vodafone nyújt), a biztonsági kamerák és a segélyhívó gomb (amelyek a IX. kerületi biztonsági szolgálathoz vannak bekötve), az okos telefonos alkalmazással működtethető és a töltési állapotot is jelző elektromosautó-töltő berendezés, a környezeti érzékelők, valamint a programozható LED információs képernyők. Ily módon ez a közvilágítási infrastruktúra biztosítja az újszerű, intelligens városi megoldások gerincét.

Az oszlopok további modulokkal bővíthetők a jövőbeli városi igényeknek megfelelően. A fő szempont a városi életet támogató, új funkciók kialakítása esztétikus utcabútorokba építve, és ezek integrált működtetése a különféle felhasználói csoportok igényeinek megfelelő szolgáltatásokkal történő kielégítésére.

A kísérleti projekt helyszíne a IX. kerületi Lechner Ödön fasor, Budapest egyik kiemelt övezete. Olyan nagy presztízsű intézmények vannak ezen a környéken, mint a Nemzeti Színház, a Ludwig Múzeum és a Művészetek Palotája, valamint számos elegáns lakóház és irodaház.

Ezen oszlopok olyan új termékek az ELMŰ-ÉMÁSZ nem energiakereskedelemmel összefüggő termékeinek piacán, amelyeket magyar üzleti partnerekkel közösen fejlesztettek ki. Az ELMŰ-ÉMÁSZ ötletgazdaként, befektetőként és fővállalkozóként vesz részt a projektben. A BDK a felállított oszlopok tulajdonosaként és a közvilágítás üzemeltetőjeként maga is befektető és finanszírozó partner. Ez a projekt a BDK LED modernizációs programjának is része. A Hofeka cég az oszlopok gyártója, a NETvisor pedig rendszerintegrátorként az informatikai architektúrát és annak támogatását biztosítja.

A Budapest Fővárosi Önkormányzat és a IX. kerületi önkormányzat kiváló együttműködésével támogatta a projekt sikeres megvalósítását, a Vodafone pedig internet szolgáltatóként biztosítja a megbízható kapcsolatot.

Ez a kísérleti projekt az első lépés egy komplex, személyre szabott, városi kommunikációs rendszer felé. A projekt új eszközök telepítését, hardverek és szoftverek üzemeltetését, karbantartását és fejlesztését foglalja magába. Az oszlopok internetes összeköttetését az okos funkciókat lehetővé tevő optikai kapcsolat biztosítja. A kísérleti projekt a jövőbeni értékesítés számára is referenciául szolgál. Az oszlopokra szerelt digitális információs képernyők lehetőségeit kihasználva, különféle szolgáltatáscsomagok érhetők el a különböző ügyféligények kielégítésére. Máris jelentős igény mutatkozik információk LED képernyőn történő megjelenítésére.

A projekt ökoszisztémájában számos hazai partner vesz részt, jó példáját mutatva ezzel a sikeres magyar innovációnak, ami az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiájának egyik sarokköve. Dr. Kaderják Péter, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium államtitkára megtisztelte jelenlétével az eseményt, és beszédében értékelte a projekt helyét a magyar innovációs rendszerben.

Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatóságának elnöke rámutatott: ,,Ez a kísérleti projekt új, kommunikációs lehetőséget teremt a közvilágítás újradefiniálásával. Úgy is mondhatnánk, hogy rávilágít a jövő kommunikációjára, bemutatva az oszlopok újfajta hasznosításának lehetőségeit valós városi tesztkörnyezetben. A projekt egyedülálló Magyarországon. Először is 5 új okos, csoportba kapcsolt közvilágítási oszlopot integrál a budapesti közvilágítási rendszerrel a város egy prominens részén. Másodszor, az oszlopok fejlesztése kizárólag magyar partnerek közreműködésével történt, ami a magyar innováció kiváló példája.”

Pap Zoltán, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: ,,Ez a projekt tökéletesen illeszkedik a BDK egyéves stratégiai és energiatakarékossági - 7000 LED rekonstrukciós - tervébe, amelynek keretében a régi, nagynyomású nátrium égőket LED fényforrásokra cseréljük, távvezérlési és fényerő-szabályozási lehetőséggel. Ez a kísérleti projekt rámutat különböző lehetőségekre is - milyen széleskörűen hasznosítható a közvilágítási infrastruktúra Budapest éppen készülőben lévő, jövőbeni, intelligens város stratégiájában.”


(Forrás: ITM, ELMŰ-ÉMÁSZ; BDK)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA















































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése