2018. július 30., hétfő

MAKOVECZ IMRE ÉS A VÁNDORISKOLA ELZÁSZBAN

,,Makovecz Imre és a Vándoriskola Elzászban”

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani 
Kutatóintézet (MMKI) Makovecz Kávéház programsorozatának 
keretén belül ,,Makovecz Imreés a Vándoriskola Elzászban” 
címmel rendeztek előadást a Makovecz
Központ és Archívumban (MKA) 2018. július 9-én.
Az előadáson Csernyus Lőrinc - Ybl-díjas építész, egykori Makovecz-tanítvány, az MMA rendes tagja – mesél a franciaországi építőtáborban szerzett tapasztalatiról, emlékeiről, színesítve ezzel a Makovecz központ és Archívum állandó kiállítását, tárlatvezetését.

***

A budapesti Makovecz Központ és Archívum eredetileg családi háznak épült. Makovecz Imre magának és a feleségének építette. Beköltözését már nem érhette meg, így - sorsára várva az épület - mégis betöltheti feladatát, és ha nem is a Mester fizikai valójának, de szellemi nagyságának ad otthont.

A ház, mint önálló lény, mintha sejtette volna mi lesz feladata: nem a hétköznapok tanúja lesz, hanem őrzője egy géniusz munkásságának és szellemiségének.

A Ház, ha az utca felől érkezünk, zártnak tűnik. Két kapubálvány között lépünk az épületbe, így egy csiga belsejében találjuk magunkat. Az üvegezett tornác vonala körbeöleli a közepén álló diófát, teret hagyva a Nap járásának és egy belső udvarnak. A nagy üvegajtókon árad be a fény a közösségi térbe, ahonnan egy kertre látunk. A kertbe a Makovecz Imre több, őshonos gyümölcsfa-fajtát tervezett ültetni az íves tornác szimmetrikus kiegészítőjeként.

Ebben az épületben működik a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány. A Ház közösségi tere az épület középpontja, kemencéjével a lüktető szív. Itt történnek a nagyobb események, előadások, koncertek, beszélgetések és ünnepek. A Házban otthont kapott Makovecz Imre dolgozószobája, amit a régen alapított Kecske utcai Irodaházból költöztetett fel az Alapítvány és a család. A dolgozószoba mellett van egy kis kiállítóhelység, amiben mindig más gondolat köré rendeződött munkák vannak kiállítva. A Galérián helyeztük el a terveket és rajzokat, Makovecz Imre közel teljes munkásságát, az Archívumot.

„Az én építészetem humanizált építészet, emberközpontú. Mindig az arc berendezésére, fiziognómiájára figyelek, mert nem csak a kifejeződés helyét, hanem a formáját is megtalálom benne. Az én számomra attól olyan érdekes a világ, hogy azt látom meg benne, amiből az Úristen kivonult. Az emberi arc imaginárius földrajz. Ezért hasonlítanak az épületeim az ember arcára, fejére, a háztető meg az agy-koponyára. A házaimat látó házaknak neveztem el. Szemük van, szemöldökük, orrféléjük is; mindezzel a belső lényeget szeretném kifejezni, azt, hogy az épület lény…”

A Makovecz Központ és Archívum feladatának tekinti, hogy őrizője és fenntartója legyen Makovecz Imre szellemiségének, nem csak kézzelfoghatóan, mint kutatható archívum, hanem szellemi tartalmát is tekintve, programjaiban és jelenlétében a kulturális élet meghatározó részeként.


(Forrás: http://stghaz.makovecz.hu)

------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése