2018. július 30., hétfő

96. SZÖVETKEZETI NAP

2018. július 6-án újra a szépséges-archaikus Vajdahunyad vár
adott otthont a 96. Szövetkezeti Napnak.


A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége 2017. évi üzenetének témája a tagság körébe fogadás nyitottsága, a szövetkezeti vállalkozások természetéből adódó személyközpontúság, tükrözve a szövetkezeti alapelveket, az önkéntes és nyitott tagságot, a demokratikus tagi ellenőrzést, valamint a tagok gazdasági részvételét. Az idei év mottója: „A Szövetkezetek biztosítják, hogy senki ne maradjon le.”

Az ICA, a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége szervezésében 1923-ban ünnepelték először a szövetkezetek nemzetközi napját. Az elmúlt években a nemzetközi szövetség szövetkezet napi ünnepségsorozatához és megemlékezéseihez szorosan kapcsolódott az ENSZ is, így immár 23. alkalommal az ENSZ is kéri minden ország kormányát, hogy vegyenek részt a szövetkezetek e közös napján, amely 2010-ben a nők szerepét a szövetkezeti mozgalomban, 2011-ben az ifjúságot, mint a jövő új szövetkező közössége, 2012-ben egy jobb világ építését, 2013-ban, hogy a szövetkezetek a krízisben is erősek maradtak, míg 2014-ben a szövetkezetek szerepét emelte ki a mindenkire kiterjedő fenntartható fejlődés megvalósításában. 2015-ben szövetkezetekkel a nők jogainak, egyenlőségének érvényesítéséért és 2016-ban az ENSZ Fenntartható Fejlődés Céljainak támogatása – szövetkezetek: erő a cselekvésre a fenntartható jövőért került hangsúlyozásra.

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége ­magyar közreműködök segítségével 1895-ben alakult meg Londonban. Napjainkban közel 150 ország egy milliónyi szövetkezőjének érdekeit képviseli. 1923 óta, felhívására, július első hetében világszerte megünneplik a Nem­zetközi Szövetkezeti Napot, amelyet az Egye­sült Nemzetek Szervezete 1995 óta ugyancsak a világ piros betűs ünnepei közé sorol. Az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) a magyar szövetkezeti szövetségek tanácskozó testülete.

***

Tagjai: ÁFEOSZ-COOP Szövetség, HANGYA Szövetkezetek Együttműködé­se (HANGYA), Lakásszövetkezetek és Társasházak Orszá­gos Szövetsége (LOSZ), Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), Magyar Iparszövetség (OKISZ), Magyarországi Diákvállalkozások Országos Szövetsége (DiákÉSZ), Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ)


(Forrás: ICA (SZNSZ))


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése