2018. május 3., csütörtök

KULLANCSVESZÉLY ÉS VÉDEKEZÉS

A Magyar Kullancsszövetség a margitszigeti Víztorony vendégfogadó
részén tartotta meg idei sajtótájékoztatóját. Az orvosi szempontokról,
a védekezés fontosságáról stb. dr. Kapiller Zoltán, a fertőző
kullancscsípés több fajtájának hatásáról, a Lyme-kór éveken át 
tartó, szinte elviselhetetlen megéléséről két kárvallott beszélt.



Dr. Kapiller Zoltán előadása:

A szemmel rendelkező - látó - kullancsok a fűszálak végének árnyékos oldaláról lesik az arra járó áldozatukat, és alulról másznak fel rá. A szemmel nem rendelkező - vak - kullancsok a bokrok leveleinek fonákjáról (árnyékos oldaláról), felülről vetik rá áldozatukra magukat.

A kullancsok gyűlölik a direkt napfényt, mert kiszárítja, megöli őket!

A párzás után a kullancsmama 2-3 hét alatt 2-3 ezer fertőző petét rak. Tehát elég egy fertőző nőstény kullancsot egy parkban vagy egy kertben lepottyantani! Az egyik legbájosabb „kullancs futár” a süni…

A kullancs járványtani körébe a gyíkoktól az őzikén, a kutyán át az emberig több száz hüllő, madár tartozik bele.

A Lyme-kór kórokozói, a borreliák, mind a társállatoknál, pl. a kutyáknál, mind pedig az embereknél azonos kórélettani folyamatokat, betegségeket okoznak. A legnagyobb és legalapvetőbb kórélettani folyamat a csípett területen lokálisan, és az egész szervezetet érintően oxigénhiányos állapot kialakulása. 

Sajnos, a humánorvoslás e kórfolyamatokat terápiásan figyelmen kívül hagyja, de az igazi állatorvosok - ismerve ezeket - már terápiás szinten megoldják, és a Lyme-kóros kutyabetegek ezért gyógyulnak, gazdáikkal ellentétben…”

***

Czikoráné Szabó Éva (a Lyme-betegekért, Magyar Emberekért, Családokért Alapítvány (LB MECS) elnöke):

„29 éve krónikus Lyme-beteg vagyok. A maradandó fogyatékosságokat, a látássérülést és a mozgássérülést is ez a betegség okozta. A tüneteim 8 éves koromban hirtelen látásvesztéssel kezdődtek 1989-ben, akkor még nagyon gyerekcipőben járt ez a betegség. A tüneteimre szteroidot és immunszupresszív kezeléseket kaptam, kb. három hét után érkezett meg az eredmény, hogy pozitív lett a borrelia a vérben és a likvorban is. Ekkor még nem volt diagnózisom, tünetileg kezeltek, majd kb. 3-4 év után autoimmun betegséget diagnosztizáltak, erre is kezeltek évtizedekig. Fokozatosan romlott az állapotom, nagyon sok tünetem volt. 2012. februárban kaptam meg az első antibiotikus kúrámat, összesen 11-et. 2011. októbere óta nem volt shubom.

A Lyme-kórral kapcsolatban nagyon sok a tévhit Magyarországon és súlyos az információhiány a szakemberek és a betegek között is. A betegek a legtöbb esetben évek, évtizedek után kapják meg a diagnózist, több mint 300 tünete lehet a betegségnek, bonyolult a kezelés, ha későn diagnosztizálják. A betegeket, családjukat, környezetüket mind lelkileg, mind anyagilag nagyon megterheli. Sokan elveszítik a családjukat, barátaikat és a munkahelyüket is. Sokan ellátás nélkül vannak, mert a leszázalékolás során nem veszik figyelembe ezt a betegséget. A szakemberek nem rendelkeznek az aktuális információkkal, 2013-ban lejárt a Lyme borreliosis kezelésére vonatkozó protokoll. Nincs megfelelő tananyag az orvostanhallgatók részére és nincs megfelelő szakmai anyag a praktizáló orvosok részére. Akkreditált továbbképzésre lenne szükség Lyme borreliosis témában.

***

Számos szúnyog, bögöly és szúrólégy (vérszívó) terjeszti még Európában…”

***

Monspart Sarolta (tájfutó világbajnok):


,,A természetben dolgozók, járók és sportolók nem ismerik kellően a természet adta veszélyeket, így a kullancsveszélyt sem!

Fontos lenne az, hogy az óvodás-iskolás korú gyerekeket a természet veszélyeire megtanítsák a pedagógusok.

Ennek két eleme van, a pedagógus képzésbe és a gyermek képzésbe a kullancsveszélyt és annak elhárítási technikáit ismertető tananyagot kellene betenni az oktatásba. Egy esetleges állami felkérésre a Kullancsszövetség készséggel összeállít egy-egy oktató anyagot.

A média az elmúlt évtizedben autentikusan tájékoztatja a kullancsveszélyről a lakosságot, de ezt még gyakrabban és részletesebben kellene megtennie!

A saját példám is mutatja, hogy a humán orvosképzésben - továbbképzésben is - mélyebben kellene foglalkozni a kullancsbetegségekkel...

A sajtókommunikációban fontos, hogy az emberek ne féljék a természetet, hanem ismerjék meg a kullancsveszélyt, védekezzenek ellene, és akkor biztonsággal tartózkodhatnak a természetben!"

***

A legfontosabb XXI. századi terápia A PREVENCIÓ!!!

Bármilyen furcsa: „A kullancs is egy érző lény”, ennek okán az eltávolításkor tilos lekenni (zsírral vagy olajjal), mert fuldoklik, és tilos csipesszel, két körömmel megragadni, mert szorításra is fuldokolni kezd, és ha addig még fertőző nyálat nem köpött áldozatába, akkor pont a szakszerűtlen eltávolításkor teszi meg, ez az orvoslásban a IATROGEN INFEKCIÓ!
Tehát: amit el akarunk kerülni, pont azt okozzuk: iatrogen infekciót!

112 éve Dr. Göldi A. Emil feltárta a kullancscsípés mechanizmusának titkát, tehát az USA kutatók 5 évvel ezelőtti „tudományos világújdonsága” a szakirodalomban csak Hazánkban nem volt újdonság!

Az egyetlen, hivatalos orvostechnikai eszköz, amely gyötrés-, fertőzésveszély-mentesen távolítja el a vérszívót. Úgy működik, „mint a rajzszegkihúzó…”!

A Brüsszeli EUREKA Találmányi Világkiállítás aranyérmét és még 5 nemzetközi tudományos-innovációs díjat is kapott, magyar szabadalom.

A kullancsot tilos megsemmisíteni, mert fontos információt hordoz, mármint azt, hogy van-e benne Lyme-kór bacilus, fertőző-e?!?

Mindig teszteljék le a kullancsot!!!

***

A kullancsok és az általuk terjesztett, fertőző betegségek elleni prevenciós lehetőségek:
I./ Területvédelem
II./ Személyvédelem!!!!!!!!
II./1. Mi a fő szempont számunkra a repellens választásakor?
1./ Új, innovatív: a rezisztencia okán
2./ Hatékonyság: széles spektrum, azaz, az összes kullancs és szúnyogfaj riasztóképessége, stabil vegyület, egyenletesen hosszan ható, kullancsok esetén legalább 4-6 órán át, szúnyogok és legyek esetén 8-12 órán át tartó hatás.
3./ Kompatibilitás: nem oldja, roncsolja a bőrt, ruhát, műanyagokat, kozmetikumokat - illatos;
4./ Könnyen alakítható hatóanyag: spray, krém, roll on
5./ Biztonságos, környezet- és gyermekbarát:
- nem mérgező; színtelen; nem ragad; nem zsíros; csecsemőkre is alkalmazható;
- sensitive-gyerek is használhassa (ne kelljen asszisztencia a táborozás során!).
6./ Antibakteriális hatás: a túra, munka során hasznos.
II./2. Kullancs-eltávolító kanál
II./3. Kullancs teszt
III./ Kutyák-macskák egyedvédelme

A kullancsok 50 %-a fertőző, és a fertőző kullancsok 98 %-a a Lyme valamelyik kórokozójával fertőzi áldozatát, továbbá a Lyme-betegek fele produkálja a kokárda alakú bőrpírt, míg közel 40 %-a idegrendszeri és a több-ízületi stb. kórképeket alakít ki. Kutatásaink során a BITEFREE termékcsaládot, mint a legújabb, innovatív Kullancs- és szúnyogriasztó készítmény-családot, illetve a Kullancs-tesztet és a Kullancs-eltávolító kanalat használtuk.


(Forrás: kullancsszovetseg.hu/)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA




























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése