2018. május 22., kedd

5. MAGYAR NÉPDAL NAPJA (2018.)

5. Magyar Népdal Napja
Martonvásár, 2018. szeptember 15-16.

2018. május 18-án, a TRIP rendezvényhajón tartották
az 5. Magyar Népdal Napja sajtótájékoztatóját. A több éves
rendezvény vállaltan a magyar népdal népszerűsítéséért jött létre,
és hamar országos jelentőségű, családi rendezvénnyé vált.


A martonvásári Brunszvik-kastély szomszédságában kialakított, tematikus helyszínekre évente több ezer látogatót vonzó, kétnapos esemény mára országos jelentőségű, eleven, több generációra is hatni képes, családbarát fesztivállá vált. Egyediségének és népszerűségének az egyik legfontosabb záloga, hogy az autentikus, magyar népdal és a népdalhoz kapcsolódó kultúrkör bemutatását sokszínűen és magas minőségben teszi, közös zenei hagyományaink mellett befogadva a legfrissebb, a népdalból merítő, modern hangzásvilágú produkciókat is.

A gyerekprogramok, a kézművesvásár, az utcazenei és utcaszínházi látványosságok, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Hungarikum Udvar és a nagyszínpadi koncertek mellett emlékezetesnek ígérkező, gasztronómiai újdonságokkal, különleges népzenés, kortárs divatbemutatóval és egy 500 fős gyerekkórus felemelő koncertjével is készülnek a szervezők.

Az idei, a félévtizedes jubileumát ünneplő fesztivál programja ezúttal - hagyományteremtő szándékkal - a V4-országok: a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar kultúra közös örökségének, szinergiáinak és izgalmas különbözőségeinek bemutatását, mindenekelőtt pedig a kulturális párbeszéd, a közös, összekötő és inspiráló ,,közösségi élmény", a ,,közös dal" megvalósítását tűzte ki céljául

A fesztivál programjáról dr. Szabó Tibor (Martonvásár polgármestere), Kunos Tamás, Kossuth-díjas népzenész (a MNN művészeti vezetője), Pfiffer Zsuzsanna (a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ igazgatója, a MNN főszervezője), Michal NOGA (szlovák népzenész), Pál István Szalonna, Liszt-díjas népzenész (a Magyar Állami Népiegyüttes művészeti vezetője) beszélt, közreműködött Michal NOGA és zenekara; Lakatos Róbert, brácsaművész; valamint a martonvásári Beethoven Általános Iskola kórusa, Bodóné Polányi Tünde karnagy vezetésével. A sajtótájékoztató háziasszonya Bényi Ildikó, műsorvezető volt; sajtófelelős: Bérczes Anna.


(Forrás: www.magyarnepdalnapja.hu)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA








































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése