2017. június 30., péntek

TÖRLEY MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

Törley Múzeumok Éjszakája - 2017. június 24.


A Magyar Újságírók Közösségének (MÚK) tagjai a Törley Múzeumot
látogatták meg a Múzeumok Éjszakájának első napján.A Törley pezsgők története közel másfél évszázadra nyúlik vissza. Ezt a sokszínű, időnként nehéz, de egyúttal sikeres, 135 évet meséli el nekünk a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont, korabeli relikviák, feljegyzések segítségével. A gyűjtemény nemcsak tartalmában, de külsejében is valódi különlegességnek számít (1221 Budapest XXII. kerület, Anna utca 5-7.).

***

Alapítástól a Törley Holdingig


Törley József 1882. augusztus 1-jén, „Törley József és Társa” néven jegyeztette be vállalkozását a budapesti cégbíróságon. A Törley pezsgők története így majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza.

Nyitottan az újdonságokra, Törley folyamatosan fejlesztette gyárát és a pezsgőgyártás technológiáját – elsőként vezette be itthon például a fagyasztással történő seprőtelenítés (degorzsálás) folyamatát. Üzeme ennek köszönhetően az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett a századfordulóra. A rákövetkező évtizedekben a Törley hírét és zamatát már Amerikától Ausztráliáig ismerték, a gyárnak lerakatai voltak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában is. A legnagyobb elismerés pedig az volt, hogy ekkor már Párizsban is ittak Törleyt.

A gyár az alapító halála után, az örökösök irányítása alatt is tovább virágzott, 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A trianoni békeszerződést követően a forgalom jelentősen csökkent, mélypontját a nagy gazdasági válság idején érte el. A ’30-as években a pezsgők iránti kereslet újból növekedett, de a sikert végül a második világháború megtörte, ezután pedig egy nehézségekkel, majd újjászületéssel teli időszak következett.

A háborút követően, az 1950-es államosításig az üzem tetszhalott állapotban vegetált, mindössze négy főt foglalkoztatott. A gyártás 1951-ben indult meg újra, s a Törley lett az ország egyetlen pezsgőgyára az Unicum Likőrgyár felügyeletével.

A cég struktúráját tekintve is igazán eseménydúsnak tekinthető a Törley története. Előbb 1960-ban a Hungariával, majd 1973-ban a Hungarovinnel lépett fúzióra a cég. A vállalat tovább bővült azáltal, hogy a Hungarovin 1982-ben újraindította a François pincészet működését, 1986-ban felvásárolta a György-Villa gyárát, illetve 1995-ben 99%-os tulajdonrészt szerzett a BB-ben. A Törley kivételével az említett márkák 1997-2004 között a Henkell & Söhnlein Hungary cégcsoporthoz tartoztak.

2005-ben jött létre Törley Holding, amellyel 2010-ben előbb a Walton, majd 2013-ban a François pincészetet bekebelező György-Villa és a Hungarovin átalakulásával létrejött Szent István Korona is egyesült. Végül 2014-ben a Hungaria is fúzióra lépett a Törleyvel, ami így a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon.


(Forrás: torley.hu)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése