2017. június 30., péntek

95. NEMZETKÖZI SZÖVETKEZETI NAP

95. Nemzetközi Szövetkezeti Nap

Az idei év mottója: 
„A Szövetkezetek biztosítják, hogy senki ne maradjon le.”

Amikor világszerte növekszik a jövedelmi egyenlőtlenség, jó tudni, hogy létezik 
megoldás az egyenlőtlenségre. A szövetkezeti modell a legfontosabb ezek között.


A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége 2017. évi üzenetének témája a tagság körébe fogadás nyitottsága, a szövetkezeti vállalkozások természetéből adódó személyközpontúság, tükrözve a szövetkezeti alapelveket, az önkéntes és nyitott tagságot, a demokratikus tagi ellenőrzést, valamint a tagok gazdasági részvételét.

A nyitott tagság hozzáférést biztosít a jólét megteremtéséhez és a szegénység megszüntetéséhez. Ez következik a tag gazdasági részvételéről szóló, szövetkezeti alapelvből: ,,A tagok méltányosan járulnak hozzá, és demokratikusan ellenőrzik szövetkezetük tőkéjét.”.

Mivel a szövetkezet ember-, és nem tőkeközpontú, nem állandósítja vagy gyorsítja a tőkekoncentrációt, a vagyont tisztességes módon osztja szét.

Az ICA, a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége szervezésében 1923-ban ünnepelték először a szövetkezetek nemzetközi napját. Az elmúlt években a nemzetközi szövetség szövetkezet-napi ünnepségsorozatához és megemlékezéseihez szorosan kapcsolódott az ENSZ is. Így immár 23. alkalommal az ENSZ is kéri minden ország kormányát, hogy vegyenek részt a szövetkezetek e közös napján.

2010-ben a nők szerepét a szövetkezeti mozgalomban, 2011-ben az ifjúságot, mint a jövő új szövetkező közössége, 2012-ben egy jobb világ építését, 2013-ban, hogy a szövetkezetek a krízisben is erősek maradtak, míg 2014-ben a szövetkezetek szerepét emelte ki a mindenkire kiterjedő fenntartható fejlődés megvalósításában. 2015-ben szövetkezetekkel a nők jogainak, egyenlőségének érvényesítéséért és 2016-ban az ENSZ Fenntartható Fejlődés Céljainak támogatása - szövetkezetek: erő a cselekvésre a fenntartható jövőért - került hangsúlyozásra.

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége ­- magyar közreműködők segítségével - 1895-ben alakult meg Londonban. Napjainkban közel 150 ország egy milliónyi szövetkezőjének érdekeit képviseli. 1923 óta, felhívására, július első hetében világszerte megünneplik a Nemzetközi Szövetkezeti Napot, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete 1995 óta ugyancsak a világ piros betűs ünnepei közé sorol.

Az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) a magyar szövetkezeti szövetségek tanácskozó testülete. Tagjai: ÁFEOSZ-COOP Szövetség, HANGYA Szövetkezetek Együttműködése (HANGYA), Lakásszövetkezetek és Társasházak Orszá­gos Szövetsége (LOSZ), Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), Magyar Iparszövetség (OKISZ), Magyarországi Diákvállalkozások Országos Szövetsége (DiákÉSZ), Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ).

A szövetkezetek eredményeiket nem mint jótékonysági, hanem vállalkozói önsegélyező szervezetként érik el. Több mint 250 millió ember szervezi meg a megélhetését szövetkezeten keresztül. Ez a jólét megteremtése és elosztása nagy hatásfokkal.

Különösen a nőknek és a kisebbségi csoportoknak tagadják meg gyakran a hozzáférést számos, olyan fontos tevékenységhez, amelyek nélkülözhetetlenek élethelyzetük javításához.

A megkülönböztetés-mentesség a szövetkezeti alapelvekben több-dimenziós: nemre, társadalmi helyzetre, fajra, politikai és vallási nézetre kiterjedve biztosítja, hogy senki ne maradjon le.


(Forrás: OSZT; és az SZNSZ honlapja)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése