2017. március 15., szerda

BÉKE VELED! - HUMOR ÉS SZATÍRA ABSZURD VILÁGUNKRÓL

Abszurd világunkat mutatja be Debrecenben egy kelet-európai realista!

Megnyílt a kortárs magyar kultúra egyik meghatározó alakja,
drMáriás életmű-kiállítása a MODEMben. A tárlaton 180 alkotást
láthatnak a nézők. Politikus ismerőseink is ránk mosolyognak a falakról.Máriás Béla három évtizede foglalkozik képzőművészettel. Az 1300 négyzetméteres területen minden eddiginél több művét ismerhetik meg a látogatók. Legismertebb alkotásaiban történelmi szereplőket, illetve mai, aktív politikusokat mutat be a humor és a szatíra eszköztárával. A szombaton 17 órakor nyílt kiállítás a kelet-európai diktatúrák kifigurázása miatt kapta a „Béke veled!” címet.

,,drMáriás képeinek formai megoldásai egyszerre idézik az amerikai pop-art és az orosz szoc-art stílusjegyeit, de a rokonság mindkét esetben egészen távoli. A művész minden olyan stíluselemet magától értetődő természetességgel használ, amely beszorítható abba a perspektívába, ami groteszkként jelenik meg. Fontos krónika ez: ha majd kétségek merülnének fel, milyen abszurd világban éltünk itt, az ezredfordulón, elég megnézni drMáriás képeit. A művész a lehetetlent idézi meg, mint valódi kelet-európai realista” - jellemezte az alkotó világát Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora.

- Ezek a diktatúrák mindig valamilyen béke érdekében harcoltak, mindig békét akartak, a békéért harcoltak, békeharcot folytattak és ennek mindig háború lett a vége – mondta el a MODEMben kiállított képekről tárlatvezetésén Gulyás Gábor. Szerinte drMáriás ,,egyedülálló gazdagsággal és iróniával dolgozta fel ezt a témát”. Hozzátette: a művész 2007 óta fest történelmi személyiségeket, politikusokat, celebeket, de a mostani, eddigi legnagyobb hazai tárlatán az ezt megelőző évek munkái, összesen 30 év termése látható Debrecenben.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője megnyitójában a közélet, a politika és a kortárs művészet viszonyát elemezve azt mondta: ,,nem félni kell ettől, hanem meg kell látni benne az értékeket”. Szerinte a politikusok, a hatalmon lévők szeretnek kurzust építeni, szeretik, ha “itt-ott feltűnnek”. Emlékeztetett, hogy ez mindig így volt a történelemben: előbb a “királyok, hercegek, grófok, naplopók és burzsoák” voltak a képeken, majd amikor azok kerültek hatalomra, akik ezt énekeltették, akkor őket ábrázolták. drMáriás közéleti embereket ábrázoló képeire utalva azt mondta: ,,ebben az egészben van valami eltéveszthetetlenül magyar, meg közép-európai, ami nekem tetszik”.

Külön érdekességnek nevezte Kósa Lajos, hogy kinek a tulajdonában vannak ezek a képek. (A tárlaton minden kép alatt a címe mellett feltüntették a tulajdonosát is.) Vannak, akik felvásárolták maguk, vannak, akik felvásároltatták a képeket, mondta, megjegyezve: ha ezek mögé nézünk, érdekes összefüggéseket találunk.

A kiállításon a magyar közélet jelentős figurái jelennek meg a képeken: a Gauguin stílusában készült Horthy Miklóst, Nagy Imrét, Biszku Bélát, Rákosi Mátyást, Kádár Jánost ábrázoló parafrázisok mellett a kiállítás látogatóit a terembe belépve a 20. század ,,hamis prófétáit”, Marxot és Engelst ábrázoló festmények fogadják.

Akik pedig a közelmúlt vagy napjaink közéleti szereplőire kíváncsiak drMáriás ábrázolásában, elidőzhetnek Horn Gyula, Göncz Árpád, Botka László, Andy Vajna, L. Simon László, Fekete György, Simicska Lajos, Habony Árpád portréi előtt, de találkozhatnak közjogi méltóságainkkal is: Kövér Lászlóval, Áder Jánossal; valamint Orbán Viktor öt portréjával.

drMáriás tárlatvezetésén utóbbi kapcsán megjegyezte: az öt Orbán-portré mellett egy sarokban kapott helyet a Gyurcsány Ferencet görög ruhás ,,legkedvesebb migránsként” ábrázoló portréja. ,,Amíg ő van, nem győz a baloldal, így az egyik legnagyobb támogatója Orbán Viktornak” – magyarázta a művész, hogyan került egy falra a volt és a jelenlegi miniszterelnök a debreceni MODEMben.

A külföldieket ábrázoló teremben Donald Trump már magasabban helyezkedik el mint Barack Obama vagy Hillary Clinton, de Trumpnál is magasabbra emelkedik Kim Dzsong Un, észak-koreai diktátor.

drMáriás Béke veled! című tárlatát május 14-ig tekinthetik meg az érdeklődők a debreceni MODEMben.


(Forrás: dehir.hu)


--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése