2017. március 17., péntek

AZ ALVÁS VILÁGNAPJA

Az Alvás Világnapja

A 2017. évi, Az Alvás Világnapja magyarországi konferenciájára
március 17-én, pénteken került sor Budapesten, a WSD Hungary és a
Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ szervezésében,
a Hotel Andrássy Budapest-ben.

 
 

A World Association of Sleep Medicine és a World Sleep Society nemzetközi védnökségével Magyarországon is megrendezésre került a World Sleep Day (WSD). A 2017. március 17-i, Az Alvás Világnapja magyarországi eseményén részt vettek az alváshoz kapcsolódó, legjelentősebb orvos szervezetek, valamint szakmai intézmények, társadalmi szervezetek, vállalatok és szakemberek, akiknek együttműködése a nemzetközi alvásprojekt magyarországi erősítését szolgálja. Az idei alvás világnapi események középpontjában az elalvásos közlekedési balesetek megelőzésének fontossága és a késői elalvás-korai ébredés, felkelés problematikái is szerepeltek.

Az Alvás Világnapja nemzetközi esemény, amelyhez kormányok, szervezetek, intézmények csatlakoztak azzal a szándékkal, hogy felhívják a figyelmet az alvás fontosságára, élettani jelentőségére. Az idén 10 éves nemzetközi eseményhez Magyarország az elsők között csatlakozott.

Ezen a napon 72 országban orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy bemutassák: az álmosság és az alvatlanság egyre inkább népbetegség; megelőzésére, kezelésére sokkal több figyelmet kell fordítanunk. Az idei esemény jelentőségét erősíti, hogy a WHO az alvást önálló diszciplinává tervezi minősíteni. A magyarországi alvásgyógyítás kevés számú, de nemzetközileg is elismert szakemberei tapasztalataikkal erősítik a globális kampányban részt vevők üzenetét: az emberiség egyre rosszabbul alszik, ennek megváltoztatása nemzetközi feladat.

(Információ:
World Sleep Day 2017. Hungary Office, World Association of Sleep Medicine Hungary Partner;
Kontakt: G. Németh György, World Sleep Society nemzetközi koordinátor, igazgató, Budapesti Alvásközpont
E-mail: gngy@gngy.eu; tel.: 00 36 30/9 30 41 24)

***

ALVÁSKONFERENCIA - A WORLD SLEEP DAY 2017. HUNGARY

A konferenciát a Magyar Alvástársaság elnöke, dr. Szakács Zoltán nyitotta meg. Dr. Halmosi Zsolt (r. vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes) előadásában az alvás-alvatlanság közlekedésbiztonsági tényezőire hívta fel a figyelmet.
 
A legújabb országos alvásfelmérés tapasztalatait Vada Gergely, a VitalFusion magyarországi igazgatója ismertette. A késői elalvás, reggeli kényszerébresztés napi tapasztalatairól Komjátiné Bartos Nóra, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) képviselője szólt.
 
,,Korai iskolakezdés: fölösleges gyerekkínzás, vagy racionális nevelés?” címmel tudományos tapasztalatait adta közre dr. Bódizs Róbert, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgató-helyettese. Az éjszakai ébrenlét és a korai felkelés összefüggéseit, a témához kapcsolódó genetikai és kulturális hatásokat dr. Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke ismertette.
 
A melatoninnak az alvás élettani folyamatában meghatározó jelentőségéről szólt dr. Sándor Edit, a Pharma Nord Hungary orvos-igazgatója. Az alvás és reumatológia összefüggéseit dr. Füri Judit reumatológus ismertette, az alváskultúra szerepéről Balázs Mónika, a Stúdió Moderna/Dormeok képviselője beszélt.
 
Nagy érdeklődés kísérte egy mai magyar esettanulmány ismertetését a neurológia és a pszichiátria hatékony együttműködéséről dr. Vida Zsuzsa, neurológus-szomnológus és dr. Szabó Gyöngyi, pszichiáter, a Budapesti Alvásközpont munkatársainak előadásában. Az első országos alvástréning tapasztalatait Bartucz Éva, a Vezetőképző Akadémia igazgatója és dr. Szalay Katalin, a Budapesti Alvásközpont vezető alvástrénere adta közre.
 
***

A budapesti alváskonferencián nyújtották át a 2017. évi Sleepfriendly Hotel díjakat. A 2013-ban alapított SLEEPFRIENDLY/ALVÁSBARÁT HOTEL minősítés azokat a - minőségi szálláshelyet kínáló - szolgáltatókat különbözteti meg, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak és megfelelő minőségi feltételeket hoznak létre a pihentető alvás érdekében.
 
Az idei elismeréseket Mamaison Hotels & Residences Izabella Budapest és a Kolping Hotel Spa & Family Resorts kapták Magyarországon. A külföldi szállodáknak szóló díjban a horvátországi Hotel Bellevue, Mali Losinj részesült. A díjakat átadták: Dr. Kiss Róbert Richard, G. Németh György, a Sleepfriendly Hotels minősítés hazai vezetői, valamint Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára.
 

 
 
--------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

--------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése