2016. november 21., hétfő

SZERVÁTIUSZ-DÍJÁTADÓ A MAGYARSÁG HÁZÁBAN

Szervátiusz-díjátadó a Magyarság Házában
Ünnepélyes keretek között adták át tegnap, a Budai Várban, a Magyarság Házában a 2016. évi Szervátiusz Jenő-díjat. Az idei évben a rangos elismerést öt főnek, a nemzeti kultúra elkötelezett képviselőjének ítélték oda.







Ők a következők: Barabás Éva, marosvásárhelyi festőművész; ifj. Tóth György, a Magyar Rádió szerkesztő-műsorvezetője, Hadnagy Jolán, a farkaslakai Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke, Báthory Katalin, a Kárpátalja Szövetség alapító főtitkára és Bíró András Zsolt, antropológus, a Magyar -Turán Alapítvány elnöke.

A Szervátiusz Alapítványt Szervátiusz Tibor szobrász és felesége, Szervátiusz Klára hozta létre a művész édesapja, Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulóján, 2003-ban. Egyúttal létrehozták a Szervátiusz Jenő-díjat azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a Kárpát-medencében alkotó, olyan magyar művészek munkáira, akik a nemzeti kultúra gyökereit felmutató, magas színvonalú művészetet hoznak létre. 2005-óta a díjat olyan közéleti személyeknek is adományozzák, akik munkájukkal hozzájárulnak a magyar nemzettudat erősítéséhez.

Bíró András Zsolt laudációját dr. Ladvenszky Levente történész tartotta, aki beszédében ismertette a Magyar -Turán Alapítvány elnökének tudományos életútját. Az antropológiai munkásságának bemutatása után, kiemelte a Kurultáj-Magyar Törzsi Gyűlés főszervezőjeként végzett állhatatos és fáradhatatlan szervezői képességét, mely tulajdonságainak mozgatója a hite és meggyőződése. Hite a magyar nemzetben, meggyőződése pedig abban, hogy a magyarság szétszabdaltsága ellenére megint újra egyesíthető.

A történész kijelentette, hogy nem túlzás állítani, hogy Bíró András Zsolt méltó követője Kőrösi Csoma Sándornak, vagy Vámbéry Árminnak. Kutatásai a magyarság eredetének és vándorlásának, illetve korai történetére terjednek ki. Nevéhez fűződik a keleti nomádok, és a Kárpát-medencei hunok, avarok, honfoglalók, lelet-együtteseinek speciális méretekkel kiegészített adatbázisának létrehozása, valamint a honfoglaló magyarok arclapossági adatokkal kiegészített leletjegyzékének a létrehozása. A hagyományőrzésben is kiemelkedő munkát vitt véghez a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlés kétévenkénti megszervezésével, amely a Kárpát-medencei magyarság kulturális újra egyesítésének egyik legszebb példája.

A díj Szervátiusz Jenő (1903–1983) kolozsvári születésű szobrász nevét viseli. Az ő munkája többek között a Kolozsvári Pietà, Tamási Áron síremléke Farkaslakán, a Jókai-emlékkő Pápán – az utóbbi kettőt fiával, Tiborral közösen készítette –, valamint a Cantata Profana, amely Sopronban, az Erdészeti Egyetemen áll.


(Forrás: kurultaj.hu)


----------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

----------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA




 










 





















 








 
 











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése