2015. május 7., csütörtök

KVÓTAFÓRUM - MAGYAR MÉDIA MECENATÚRA PROGRAM

A Médiatanács Kvótafórum elnevezésű, csütörtöki (2015. május 7-i), médiaszakmai eseményén mintegy 160 filmes és tévés szakember tájékozódhatott arról, hogyan teljesíthetik a médiaszolgáltatók kvótakötelezettségüket friss, kortárs, színvonalas, a Médiatanács programjában támogatott alkotásokkal. A magyar kulturális javak továbbörökítésének elősegítésére jó gyakorlattá kívánjuk tenni a Médiatanács által alapított filmes elismeréseket, amelyeket elsőként, idén, május 18-án adunk a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott és független zsűri által kiválasztott, legkiválóbbak alkotások készítői számára – jelentette be Karas Monika, a Médiatanács elnöke a fórumon.

 
„Ma Magyarországon számos igényes televíziós tartalom készül független, magyar filmesek munkájának köszönhetően, ezeknek az alkotásoknak az anyagi támogatását igyekszik 2011 óta megvalósítani a Médiatanács.” – mondta Karas Monika, a Médiatanács elnöke megnyitóbeszédében a testület médiaszakmai eseményén, Budapesten. „A Médiatanácsnak, és nyilvánvalóan az alkotóknak is, célja az, hogy ezek a színvonalas filmek a magyar kultúra közvetítőiként vagy megörökítőiként az íróasztalok fiókjaiból oda kerüljenek, ahova valók, vagyis a televíziók képernyőire, ahol elérik a nézőket.” – hangsúlyozta az elnök.

A Kvótafórumon, a televíziós döntéshozók és a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott filmek és hangjátékok alkotói közötti együttműködéseket ösztönző eseményen mintegy 160 alkotó, filmes és tévés szakember tájékozódhatott a kvótaszabályozás jogi hátteréről, valamint az előírt műsorkvóták teljesítésére is felhasználható, a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott filmek részleteiről.

Vass Ágnes Médiatanács-tag előadásában ismertette a kvótakötelezettség európai és hazai jogi hátterét. Az uniós irányelv előírja, hogy a médiaszolgáltatók műsoridejük több mint 50 százalékát európai alkotások számára kell biztosítaniuk. Kitért arra, hogy Magyarországon jelenleg 332 országos, körzeti és helyi televízió és rádió köteles többek között ezt a kvótaarányt betartani.

Kollarik Tamás Médiatanács-tag a Magyar Média Mecenatúra program eddigi eredményeit foglalta össze, amelynek két fő ága van. A filmes pályázatok révén 2011 óta mintegy 570 támogatott filmalkotás készült el több mint 5 milliárd forint értékben, a médiaszolgáltatóknak szóló pályázatokon pedig mintegy 1400 rádiós és televíziós rezsiköltséget, műsort vagy technikai fejlesztést támogató döntés született, szintén összesen mintegy 5 milliárd forint értékben. A szakember hangsúlyozta, a filmek sikeresen szerepelnek fesztiválokon is: eddig 47 alkotás szerepelt már 154 hazai, illetve nemzetközi fesztiválon, amelyekről a nevezett filmek közel 50 díjat hoztak el.

A kerekasztal-beszélgetésen televíziós vezetők – Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, Simon Zsolt, a TV2 képviselője, Málnay B. Levente, az AMC Networks Central Europe Kft. vezérigazgatója, Dobos Menyhért, a Duna Televízió vezérigazgatója, Széles Tamás, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, valamint Mosonyi Szabolcs természetfilmes rendező-operatőr, Rofusz Ferenc animációs filmrendező vett részt. A szakemberek megvitatták, mennyire teljesíthetőek könnyen a hazai televíziók számára azok a törvény által előírt műsorarányok, amelyekben magyar gyártású tartalmakat kell bemutatniuk nézőiknek, és milyen szerepet kapnak ebben a kortárs, közszolgálati célú filmek.

A Kvótafórumon 51, a mecenatúra programban támogatott film, illetve három hangjáték mutatkozott be, mintegy ízelítőt adva a több, mint félezer, szintén pályázatot nyert alkotás közül annak érdekében, hogy felkeltsék a résztvevő médiaszolgáltatók képviselőinek figyelmét, és esélyt teremtsenek a műsorfolyamba való bekerülésre. A rövid szóbeli ismertetőkből és a filmek trailereiből [rövid bejátszóiból] álló kínálat megtekintése után a résztvevőknek lehetőségük nyílt a kötetlen egyeztetésekre, tárgyalásokra.


Díjátadó gála a legkiválóbbak elismerésére

A rendezvényen az elnök bejelentette, a Médiatanács május 18-án díjátadó gálát szervez az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott és a tavaly őszi Filmhéten bemutatott 121 film közül, független zsűri által kiválasztott legkiválóbb művek alkotóinak elismerésére. A Médiatanács öt kategóriában – dokumentum-, ismeretterjesztő, animációs film, tévéjáték, valamint kísérleti- és kisjátékfilm műfajban – első, második és harmadik díjat ajánl fel másfél-, egy- és félmillió forint értékben, emellett a testület lehetőséget ad kiemelkedő szakmai teljesítmény díjazására is három, egyenként 500 ezer forintos különdíjjal. A felkért héttagú, független, szakmai zsűri elnöke Novák Emil, operatőr, a Filmakadémia elnöke; a zsűri tagjai: Bíró Tibor, a Jameson Cinefest Fesztivál igazgatója; Demeter István, a Szolnoki Filmfesztivál igazgatója; Haris László, fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja; Kárpáti György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, a Magyar Nemzet filmes szakírója; Schubert Gusztáv, a Filmvilág szakmai folyóirat főszerkesztője, és Varga Balázs, egyetemi adjunktus, az ELTE Filmtudomány Tanszékének oktatója.


(Forrás: NMHH Kommunikációs Igazgatóság)

---------------------------------------------------------------


(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------
(Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése