2015. május 4., hétfő

AZ MTA 186. KÖZGYŰLÉSE

AZ MTA 186. KÖZGYŰLÉSE

A hagyományoknak megfelelően a Magyar Tudományos Akadémia elnökének megnyitójával kezdődött a Tudós Társaság 186. közgyűlése. A testület hétfői ünnepi ülését követően zárt ajtók mögött tárgyal a jövő évi tagválasztás irányelveiről. Kedden egyebek mellett megvitatja az Akadémia tevékenységéről, a 2014. évi költségvetésről, valamint a kutatóhálózat működéséről és eredményeiről szóló beszámolókat.

 
Lovász László, az MTA elnöke köszöntőjét követően T. Sós Vera akadémikusnak adták át a legrangosabb akadémiai kitüntetést, a kiemelkedő tudományos, közéleti, tudománypolitikai és tudományszervezői tevékenység elismeréséül az MTA Elnöksége által adományozott Akadémiai Aranyérmet. Ezután a magyar és az egyetemes tudományosság által nagyra becsült, kiemelkedő tudományos tevékenységért járó Akadémiai Díjak átadásával folytatódott a program. Az ünnepi ülésen vehette át a tudományt és a kutatás-fejlesztést támogató munkáját elismerő Wahrmann Mór-érmet Bojár Gábor, a Graphisoft SE elnöke. A jelentős tudományos munkásságú külhoni magyar tudósok közül pedig az Arany János-életműdíjat kapta meg Benkő Samu, az MTA külső tagja. A tudomány közgondolkodásban betöltött szerepének erősítéséért Molnár Csaba, a Magyar Nemzet munkatársa Akadémiai Újságírói Díjban részesült.

A közgyűlés tudományos előadását a Fény Nemzetközi Éve programsorozathoz kapcsolódva Krausz Ferenc, az MTA külső tagja, a német Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója tartotta „Ezerarcú fény: a 21. század szupermikroszkópja" címmel.

Az Akadémikusok Gyűlése délután zárt ülésen tanácskozott a jövő évi akadémikusválasztás irányelveiről.

Ugyancsak a közgyűlés első napjának délutánján tartották meg a Külső Tagok Fórumát. Az eseményen az Arany János-díjak és az Arany János-érmek átadása után az MTA és az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) közötti együttműködési megállapodást látta el kézjegyével a Magyar Tudományos Akadémia részéről Lovász László elnök és Kocsis Károly, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke, illetve Sipos Gábor, az EME elnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára. A tanácskozás három előadása a határon inneni és túli tudományos közéletről ad átfogó képet. Szó volt a tudományos közélet legfontosabb magyarországi fórumairól, a tudás társadalmi hasznosulásának erdélyi tapasztalatairól, valamint az amerikai magyar kutatók hazai szerepvállalásáról.

Kedden reggel Lovász Lászlónak, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének az Akadémia 2014. évi tevékenységéről, valamint költségvetéséről és vagyoni helyzetéről szóló beszámolójával folytatódik az MTA 186. közgyűlése.

Török Ádám, főtitkár az Akadémia kutatóhelyeinek tavalyi tevékenységét összegzi. A Közgyűlés beszámolót hallgat meg a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, valamint az MTA területi bizottságai 2014-es tevékenységéről is, és dönt az 1949 és 2014 között hozott határozatainak felülvizsgálatáról és deregulációjáról.

Már kedden megkezdődnek és május végéig tartanak a tudományos osztályok közgyűléshez kapcsolódó ülései. A tanácskozások témái közül több is kapcsolódik a Fény Nemzetközi Éve programsorozathoz. Szó lesz többek között a fény mezőgazdaságban betöltött szerepéről, a fény bőrkárosító hatásáról, a kémia (nap)fényes oldaláról, illetve a fénnyel kapcsolatos földtudományi kutatásokról. Az idén 150 éves MTA Székház építésének történetéről és azokról a feladatokról, amelyeket a műemlék gondozása ró a szakemberekre, egy kiskonferencián tudhatnak meg érdekességeket az résztvevők. Tudományos tanácskozáson és kerekasztal-beszélgetésen cserélnek véleményt a tudás értékéről és az érték tudásáról filozófusok, közgazdászok és neveléstudományi szakemberek, és egész napos tudományos ülésen több nézőpontból vizsgálják majd a plágium problémáját a téma neves kutatói.

(A Magyar Tudományos Akadémia 186. közgyűlésének és az ahhoz kapcsolódó előadásoknak a részletes programja az MTA honlapján olvasható. Az eseményhez kapcsolódó összefoglalók, cikkek szintén az mta.hu oldalon lesznek elérhetőek. A közgyűléshez kapcsolódó előadások nyilvánosak és ingyenesek, helyszínük: MTA Székház (Budapest, Széchenyi István tér 9.).)


(Forrás: MTA)

------------------------------------------


(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

--------------------------------------
(Szerző/Leközlő:

 
Polgár Julianna

(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése