2015. április 23., csütörtök

ZELEI MIKLÓS: SITUS INVERSUS – AZ ISTEN BALJÁN

Situs inversus – Az Isten balján (katasztrófaakrobatika egy részben) címmel Zelei Miklós darabját mutatják be Újbudán.
Zelei Miklós darabját tűzte műsorra az újbudai Csontváry Művészeti Udvarház: a Situs inversus - Az Isten balján című előadást - Katkó Ferenccel a főszerepben - a hétvégétől láthatja a közönség.
 
 

Köllő Miklós, az Újbudai Kulturális Intézet (KULTI) művészeti vezetője, a darab rendezője az MTI-nek elmondta: a Kulti részeként működő Csontváry Művészeti Udvarház részben befogadó színházként működik, de számos saját készítésű produkciót is létrehoznak. Színházi előadásokat és komplex - audiovizuális háttérvetítésekkel gazdagított - komolyzenei esteket is bemutatnak.

Kiemelte: a Gárdonyi téren szeptember végén megnyílt intézménynek Zelei Miklós Situs inversus - Az Isten balján című darabja az első önálló bemutatója. Mint felidézte, a darab 2012-ben a Békéscsabai Jókai Színház egyfelvonásos drámapályázatára készült, díjat nyert, majd önálló kötetben is megjelent. Amikor a drámát elolvasta, úgy gondolta, hogy aktuális műről van szó, amelyet a Csontváry Művészeti Udvarháznak mindenképpen be kell mutatnia.

A történet szerint, Ady Endre nem hal meg 1919 telén, a darabban éppen ezért konstancai internáltként több túlélési esélyt kell latolgatnia. ,,Legyen hajógyári törzsgárdatag, esetleg a Securitate ellenőrzésével és irányításával vállalja el a Konstancai Harcos című román napilap szerkesztését? Álházasság-engedély megszerzésével próbáljon átjutni az 'anyaországi' paradicsomba, ahol majd a kezdődő demokrácia egyik pártja frakcióvezető-helyettesének instrukciói nyomán országimázs-javító költeményeket írhatna, de ha okosan hallgat, esetleg akkor is cseng a kassza." - olvasható a dráma ismertetőjében.

Köllő Miklós szerint a szombat este bemutatott Situs inversus - Az Isten balján darab minden eddigi Ady-képet felülír. ,,Ady-parafrázis, filozófiai játékokból, életérzésekből szőtt furcsa szövevény. Gondolati játék, arról, hogy - 'így is történhetett volna' -" - fogalmazott. ,,A darab műfaji meghatározása ,,katasztrófaakrobatika egy részben”, gondolati flikk-flakkokkal, amelyek ránk, itt Közép-Kelet-Európában annyira jellemzőek." - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy a mű nem csupán egy korszakot, hanem nagy ívet, a teljes 20. századot felöleli.

Mint kiemelte, az előadás nem konkrétan a költőről szól, hanem egy kétségbeesett világról, ahol embernek kell maradni az embertelenségben, arról, hogy a 20. század borzalmai után az ember hogyan tud mégis élni, és hogyan őrizheti meg tisztaságát, gondolati őszinteségét. Hogyan lehet túlélni bizonyos - a történelem által mindig újra előteremtett - karaktereket, a hatalom, a diktatúra kiszolgálóit.

Úgy vélte, a darab az örkényi abszurditással, a Pisti a vérzivatarban című művel rokonítható.

A dráma összes szerepét Katkó Ferenc, a Békéscsabai Jókai Színház művésze játssza - hangsúlyozta a rendező, kiemelve, hogy a Kárpátaljáról áttelepült színészt belső tűz jellemzi. Elárulta, hogy összesen két hét alatt kellett létrehozniuk az előadást, amelyet a háttérvetítésekkel, zenei effektusokkal összművészeti produkciónak szántak. A darab zenéjét Bajovics Milán zeneszerző, hegedűművész komponálta.

Köllő Miklós elmondta, az előadást a jövő évtől folyamatosan játsszák. Reményei szerint - a Békéscsabai Jókai Színházzal való együttműködés jegyében - a továbbiakban is fellépnek náluk a társulat művészei, létrejöhet több közös produkció, szoros kapcsolat alakulhat ki a színházzal.


(Forrás: MTI/KULTI)

-----------------------------------------

Leközlő:

  

Polgár Julianna

(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése