2015. április 28., kedd

VILÁGELSŐ LETT A BUDAPESTI IRONMAN 70.3 TRIATLONVERSENY

VILÁGELSŐ LETT A BUDAPESTI IRONMAN 70.3 TRIATLONVERSENY

Budapest, 2015. április 28. - Sporttörténelmet írt a tavaly augusztusban első alkalommal megrendezett IRONMAN 70.3 Budapest: a több ezer nemzetközi induló értékelése alapján a rendezvény 2014-ben világelső lett a legelőször megrendezett versenyek kategóriájában. A magyar IRONMAN nemcsak sportszakmai, hanem kiemelkedő gazdasági siker is: a tavalyi verseny és a hozzá kapcsolódó költések összege meghaladta a 2,5 milliárd forintot. Az IRONMAN 70.3-at 2015 augusztusában másodszor rendezik meg Budapesten. Idén jelentősen bővül a versenyhez tartozó sportesemények és a kapcsolódó szolgáltatások köre, így ebben az évben kétszer annyi versenyzőre, másfélszer annyi kísérőre és harminc százalékkal nagyobb többlet-bevételre számítanak a szervezők.

 

Budapest az IRONMAN versenysorozat történetében az első közép-európai helyszín, ahol a márkanév alatt triatlonversenyt szervezhettek. Az IRONMAN 70.3 versenyzői 1.9 kilométert úsznak, 90 kilométert tekernek és 21.1 kilométeres félmaratoni távot futnak le. A 2014-es budapesti rendezvényen több mint 4100 regisztrált sportoló indult és az eseményt komoly civil támogatottság és figyelem kísérte: 700 önkéntes segítette, legalább 50 ezer néző bíztatta a versenyzőket a pálya mentén, a televíziós közvetítéseket pedig több százezer ember követte világszerte.

„Minden IRONMAN rendezvényünk után felmérést végzünk a versenyzők körében, visszajelzéseket gyűjtve az élményeikről. Büszkén jelentem be, hogy a világ 56 országából érkező sok ezer résztvevő véleménye alapján a 2014-es budapesti verseny három kiemelkedő elismerést is kapott: első helyet szerzett az először tartott versenyek kategóriájában, a legjobb IRONMAN rendezvény lett Európában, valamint a világ 80 IRONMAN 70.3 versenye közül második helyezést ért el.” – mondta el Uwe Weigert, a World Triathlon Corporation Európai Licenc Események versenyigazgatója. „Ezért szeretnénk külön köszönetet mondani a Kropkó Promotionnek, valamint minden partnerünknek és szponzorunknak, akik támogatták az eseményt.”

„Óriási örömünkre és büszkeségünkre a világ 56 országából érkező, több ezer sportoló visszajelzése alapján, a budapesti esemény 95,8 százalékos értékelésével Európa legjobb IRONMAN 70.3 versenye lett! A Magyar Kormány ismét egy arra érdemes és kiváló sporteseményt támogatott.” - mondta el dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára. ,,A világ 56 országából érkező, több ezer sportoló visszajelzése alapján, a budapesti esemény 95,8 százalékos értékelésével bizonyult a legjobb IRONMAN 70.3 versenyének.”
Az államtitkár díjat vehetett át Kropkó Péter szakmai igazgatótól.
A sportért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón szólt arról is: a Kormány továbbra is azért dolgozik, hogy hazánk sportoló nemzetté váljon és a rendkívüli teljesítmények mellett egyre többen ismerjék fel a mozgás örömét, ezáltal az egészséges, önmagunkért felelős életmódot.
A jövőbeli tervekről elmondta: ,,Célunk, hogy 2018-ra 500.000 gyermek sportoljon regisztráltan. Akaraterőben, kitartásban, szívósságban egyre edzettebbé, acélosabbá váljon!” - utalt az IRONMAN versenyeire a sportért felelős államtitkár.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese hangsúlyozta: „A 2014-es rendezvény elsöprő sikere is bizonyítja, hogy Magyarország és Budapest infrastrukturálisan, gazdaságilag és sportszakmai felkészültségben egyaránt kiváló helyszín, a nemzetközi sportszervezeteknek érdemes Magyarországban, a fővárosban és a világszínvonalú magyar szervezőkészségben hosszú távon is gondolkodniuk.”
 
A versenyzők között 2015-ben is nemzetközi és hazai világklasszis sportembereket köszönthetünk. Budapesten láthatjuk versenyezni például a globális triatlonsport egyik legeredményesebb sztárját, Paula Newby-Faser nyolcszoros IRONMAN világbajnokot, akit számos egyéb elismerése mellett a ’80-as és ’90-es évek egyik legjobb hivatásos női atlétájaként tartanak számon.

A Magyar Triatlon Szövetség (az IRONMAN 70.3 Budapest stratégiai együttműködő partnere) képviseletében dr. Bátorfi Béla elnök elmondta: „Az idei versenysorozat egyik újdonsága, hogy 2015-ben az 5i50 Budapest lesz a hivatalos magyar olimpiai távú Országos Bajnokság. Az 5i50 Budapest verseny 1,5 km úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból áll. A Kropkó Promotion a Magyar Triatlon Szövetség pályázatán nyerte el 2015-ben a verseny szervezési jogát.”

Az idei versenysorozaton augusztus 23-án szívbeteg gyerekeknek szerveznek sétafutamot, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermek kardiológiai osztályának támogatására. A sétafutamon 500 métert gyalogolnak hazai és nemzetközi sztárok szívbeteg gyerekek társaságában az IRONMAN célegyenesében. „Ironman-nek lenni nagy kihívás és egyben nagy megtiszteltetés, az önbecsülés próbája. Nemcsak sport, hanem világmozgalom és életforma is azok számára, akik nem térnek ki a kihívások elől. Nem arról szól, hogyan győzheted le a másikat. Itt az ember nap-mint nap a saját korlátainak átlépéséért harcol. Ugyanezt teszik azok a gyerekek is, akik a sétafutamon részt vesznek.” – mondta el Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány és a Gyermekszív Központ támogatására indított kampány fővédnöke és jószolgálati nagykövete. „Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a beteg gyerekek mindennapi, az egészségükért folytatott küzdelmére és a séta élményével is támogassuk a gyógyulásukat, mert „Mindenki hős”!”

,,A 2014-es futamunk versenyzőitől kapott díj nagyon fontos elismerése erőfeszítéseinknek és egyben óriási motivációt nyújt számunkra az idei eseményre is.” - mondta Kropkó Péter, hatszoros IRONMAN győztes, négyszeres Strongman Japan győztes, tizenkétszeres triatlon magyar bajnok, a Kropkó Promotion szakmai ügyvezetője az eseményen. ,,Örömmel jelentem be, hogy 2015-ben még magasabbra helyezzük a lécet: az új versenyszámok és a kapcsolódó programok miatt kétszer több indulóra, másfélszer annyi kísérőre és szurkolóra számítunk, míg a főváros még nagyobb többletbevétellel számolhat. Hosszú távra tervezünk, célunk, hogy az elkövetkező években Budapest az IRONMAN versenysorozat állandó versenyállomása legyen.”

A tavalyi budapesti verseny kiemelkedő eredményeiért járó díjat Uwe Weigert ünnepélyes keretek között adta át a szervezők képviseletében Kropkó Péternek a 2015. április 28-án megrendezett sajtótájékoztatón. A díj átvételekor Kropkó Péter köszönetet mondott az elért sikerekért minden résztvevőnek, szervezőnek, önkéntesnek és támogatónak, aki segítette a rendezvény létrejöttét, illetve az IRONMAN 70.3 Budapest nevében külön köszönetet mondott a kormányzat képviseletében dr. Simicskó Istvánnak, a Főváros képviseletében Szalay-Bobrovniczky Alexandrának, dr. Bátorfi Bélának, illetve Kovács „Kokó” István olimpiai és világbajnok ökölvívónak, amiért hozzájárultak az esemény sikeres megvalósításához.

További információ:
Blaskovits Nóra
Pressinform Public Relations
Telefon: (+36 1) 470-2050
E-mail: nora.blaskovits@pressinform.hu
___________________________________________

Forrás:

Kropkó Promotion Kft. 1145 Budapest Gyarmat u. 26.
Tel: +36-1-469-5000 ǀ Fax: +36-1-363-5233 ǀ E-mail: contact@peterkropko.com
www.ironmanbudapest.com
-----------------------------------------------------------------
kormany.hu

____________________________________________


(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna

(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése