2015. április 27., hétfő

II. RÁKÓCZI FERENC EMLÉKE - ÚJ MOZDONY A MÁV START ZRT-NÉL

II. RÁKÓCZI FERENC EMLÉKE - ÚJ MOZDONY A MÁV START ZRT-NÉL

Az idén II. Rákóczi Ferenc tiszteletére, halálának 280. évfordulójára díszítették fel a Csíksomlyói Pünkösdi Búcsúba induló Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz zarándokvonat mozdonyát. A legerősebbnek tartott járművet hétfőn (2015. 04. 27-én), sajtótájékoztatón mutatták be a Nyugati pályaudvaron. Fehér füstködből sejlett föl vitéz

erdélyi fejedelmünk gyönyörű aláírása és férfias arca!

 


Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: az Országgyűlés döntése értelmében Rákóczi-emléknapot tartanak a jövőben minden év március 27-én, a fejedelem születésnapján.
Hozzátette, a mozdonydekoráció emléket állít azoknak a kiváló teljesítményre képes magyar embereknek, akik örök példát jelentenek, és egyet jelentenek az összetartozás élményével. Szavai szerint a MÁV-START Zrt. nemcsak egy szolgáltatást, utazást teljesít, hanem annál sokkal többet: értékmegőrzést és értékmentést. Nemcsak a MÁV-csoportnak, hanem minden nemzeti gazdasági társaságnak kötelessége, hogy kulturális-szellemi-történelmi értékmegőrző legyen - tette hozzá.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója bejelentette: a mozdony fölmatricázására kiírt pályázatot Penke József gyógyszerész végzettségű budapesti fotós és grafikus munkája nyerte. Különdíjban egy saját rajzával pályázó gyermek, Németh Márk részesült. Emlékeztetett: a MÁV történelmi díszítésű mozdonyai korábban egyebek mellett Mátyás király, Széchenyi István, Liszt Ferenc, Kandó Kálmán, vagy az Aranycsapat képmásával lettek ellátva. A jármű a Pünkösdi Búcsú után is aktív marad, az utasok egész évben találkozhatnak vele - mondta.

Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója kijelentette: - A vasúttársaság a korábbi évekhez hasonlóan támogatja a történelmi jelentőségű utat. A MÁV 15 kocsiból álló szerelvénye több mint ezer zarándokot szállít majd történelmi tájakon keresztül - tette hozzá.

Mező Tibor, a pünkösdi utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetője ismertette: - a Magyarországról május 22-én induló, két különvonat, a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz a vasúttársaság TRAXX típusú mozdonyával az élen járja végig a négynapos utat, a két vonatot a Keleti pályaudvaron egyesítik, a Rákóczi-mozdony szállítja a több mint ezer zarándokot Magyarország ezeréves határára. A mozdony, a korábbiaktól eltérően, a gyimesbükki Rákóczi-várig vontatja majd a szerelvényt. Az idei szervezés újdonsága a madéfalvi veszedelem emlékművénél tartandó megemlékezés és a hazaút módosított útvonala is, egy Wass Albert-regény helyszínén, Désen, Wesselényi Miklós városán, Zsibón és Károli Gáspár szülőhelyén, Nagykárolyon keresztül. Mint mondta, a Szilágyságban magyar vonat a második világháború óta nem járt.

A Kárpáteurópa Utazási iroda kezdeményezésére, együttműködve a MÁV-START Zrt-vel, évről-évre össznemzeti zarándokvonatot közlekedtet a Csíksomlyói Búcsúba, a szerelvényt az erdélyi fejedelem halálának 280. évfordulója alkalmából díszítették fel II. Rákóczi Ferenc tiszteletére arcképével és az ,,Istennel a hazáért és a szabadságért" jelmondatával.
 
 
(Forrás: MTI)
 
------------------------------------------------
 
 
(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:
 
Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
A RÁKÓCZI-MOZDONY BEMUTATÁSÁRÓL
 





 





 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése