2013. szeptember 10., kedd

MAGYAR ÉRTÉKEK FESZTIVÁLJA 2013.

Magyar Értékek Fesztiválja a Szent István téren


Magyarország tizenkilenc megyéje mutatja be kultúráját, értékeit szombaton a Magyar Értékek Fesztiválja elnevezésű rendezvényen, a budapesti Szent István téren.
 


A vidék nem csupán egy termelési tér, az agrártermékek előállításának helyszíne, hanem társadalmi és kulturális tér is - hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium az agrárgazdaság mellett a vidék egységét, egészségét is célul tűzte ki, hiszen Magyarország a vidék értékeire támaszkodva újulhat meg. Ezt a folyamatot 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban is folytatni kívánjuk a helyi közösség és a helyi gazdaság együttes fejlesztése, a falusi élet minőségének javítása érdekében, a vidék megmaradásáért, tette hozzá az államtitkár.
V. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy számos programot folytatnak, amelyek közül az egyik a kulturális vidéki örökség megőrzésére irányul: ezen 1483 pályázat mintegy 23,5 milliárd forint támogatást nyert. Ennek keretében újultak meg templomok, kápolnák, útszéli keresztek, népi építészeti emlékek. A már országosan működő, négyszáz Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér több mint 18,5 milliárd forintból jött létre.
A szabadtéri program este, 18 órakor szentmisével, majd 19 órakor a Kodály Kórus Debrecen fellépésével zárul a Szent István-bazilikában - mondta Halász János kultúráért felelős államtitkár a fesztivált beharangozó hétfői, fővárosi sajtótájékoztatón. Hozzátette: az esemény, amelyet több minisztérium és állami szervezet összefogásában, hagyományteremtő szándékkal rendeznek, több mint száz település értékeit és kultúráját mutatja be.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke azt hangsúlyozta, hogy sok olyan érték van, amelyet helyben kell megerősíteni, a költségvetésben pedig meg kell teremetni azokat a formákat és lehetőségeket, amelyek révén az értékteremtő embereket, közösségeket is lehet támogatni. Mint mondta, bízik abban, hogy minél több olyan szellemi értéket sikerül fellelni országszerte és a Kárpát-medencében, amellyel Magyarországot azonosítják a világban, ilyen többek között a Pető- és a Kodály-módszer.
A programok között egyebek mellett huszárfelvonulás, színpadi produkciók, kézműves workshopok és táncelőadások szerepelnek, a rendezvényen bemutatkozik a Mintamenza program és a HM Honvédelmi Kötelék program.


Megyéink értékei mutatkoznak be a Szent István Bazilika előtt

Több ágazati minisztérium és állami szervezet összefogásaként szeptember 14-én hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Magyar Értékek 2013 eseményt, melyen tizenkilenc megye egyedülálló értékeit ismerhetik meg a rendezvény vendégei. Az értékőrző esemény helyszíne a szimbolikus jelentőségű Szent István tér és a Bazilika.
Mindannyiunk számára fontos feladat hazánk kulturális sokszínűségének megőrzése, kincseinek és hagyományainak megmutatása, ünnepeinken keresztül kulturális identitásunk közös megélése.
Magyarország földrajzi adottságaiból és történelmi hagyományaiból adódóan különlegesen változatos táji, természeti és kulturális értékekkel, termelési hagyományokkal rendelkezik, amelyek jó része egyedülállóan érintetlen és természetes állapotban maradt meg. Ezek az értékek speciális táji és térségi adottságként a térségek megújulásának és fejlődésének erőforrásai lehetnek. Ezen értékek megőrzése, feltárása, gondozása és széles körű nyilvánosságuk megteremtése a hivatalos állami szervezetek, a civilek és az állampolgárok közös ügye.
A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény elfogadásával elindult folyamat szervezetten és hatékonyan támogatja a települési értékek feltárását és megőrzését, és ez az értékgyűjtő folyamat kiválóan alkalmas a helyi közösségek identitástudatának fejlesztésére, erősítésére.
Az eseményt meghirdető szervezetek a hagyományteremtő rendezvénnyel Magyarország egyedülálló értékeire, a térségek kulturális örökségének sokszínűségére kívánják felhívni a figyelmet.
Ennek szellemében 2013. szeptember 14-én, szombaton Magyar Értékek címmel egész napos rendezvény keretében mutatkoznak be Magyarország megyéi. A program keretében a Bazilika előtti téren minden megye önálló standon mutatja be azokat az alkotásokat, alkotókat, közösségeket, produkciókat, amelyekkel a térség gazdag kultúráját, értékeit reprezentálhatja. A változatos, színes forgatagként megjelenő szabadtéri program este a Bazilikában szentmisével, majd a Debreceni Kodály Kórus fellépésével zárul.
Az eseményt megelőzően, szeptember 12-én rendezi meg az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) a Magyar Kézművesség Napját, a két esemény erősíti egymást, hiszen az értékek jelentős része éppen a kézműves mesterségek, mesterek által születik, akik éltetői és továbbadói a tudásnak, a nemzeti kultúra tárgyiasult formáinak.
A Magyar Értékek Fesztivál az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium fővédnökségével, a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásában, a Szent István Bazilika, az Állami Számvevőszék, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a Mintamenza Program együttműködésében valósul meg, melynek képviselői sajtótájékoztató keretében mutatták be a színes programot 2013. szeptember 9-én.
 

(Forrás: MTI, Vidékfejlesztés Minisztérium)

_____________________________________

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése