2013. április 17., szerda

MAGYARORSZÁG ÉS AZ ÖBÖL-TÉRSÉG

Konferencia Magyarország és az Öböl-térség kapcsolatainak perspektíváiról


 
2013. április 17-én az Antall József Tudásközpont a Budapesti Corvinus Egyetemmel együttműködve konferenciát szervezett Magyarország és az Öböl-térség kapcsolatainak szorosabbra fűzése érdekében. Az eseményt összekötötték Dr. Mohamed Sabah Al-Salem Al-Sabah kuvaiti sejk, volt külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, az Oxfordi Egyetem vendégprofesszora, az Antall József Tudásközpont tiszteletbeli elnökének díszdoktorrá avatásával a Corvinus Egyetemen. A díszdoktori ceremónián beszédet mondott dr. Sztáray Péter helyettes államtitkár úr, dr. Görög Mihály rektorhelyettes úr és dr. Pörzse Gábor, a Tudásközpont elnöke.

Ezt követően a konferencia két nagyobb témakört járt körül: a gazdasági kapcsolatokról előadások, a felsőoktatási kapcsolatokról pedig kerekasztal-beszélgetés formájában informálódhat a közönség. A gazdasági kapcsolatokat tárgyaló szekcióban Dr. Mohamed Sabah Al-Salem Al-Sabah kuvaiti sejk és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár tartottak bevezető előadásokat, majd Nizar Al-Basam, a Deutsche Bank Közép-Európai, Közel-Keleti és Afrikai Főosztályának igazgatója a pénzügyi-befektetői lehetőségeket, Fasimon Sándor, a MOL Nyrt. vezérigazgató-helyettese pedig az energetikai kapcsolatokat mutatta be.

A konferencia harmadik része a felsőoktatási kapcsolatokat tárgyaló kerekasztal-beszélgetés volt, melyen Dr. Karádi István, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, Dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának docense, Dr. Dezső Tamás, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, Dr. Abdullatif Ahmad Al-Bader, a Kuwait University rektora és Dr. Sheika Bint Abdullah Al-Misnad, a Qatar Univerity rektora, Maróth Miklós, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetőjének moderálása mellett a közös kutatási projektek, ösztöndíj-lehetőségek és diákcsere-programok lehetőségeit vitatták meg. Cél, hogy az egyetemek között együttműködési megállapodások születhessenek, melyek elősegítenék, hogy a jövőben minél több diáknak és tanárnak legyen lehetősége az említett egyetemek képzéseinek megismerésére, közös kutatások lefolytatására, ezáltal szorosabbra fűzve a kapcsolatokat. A Kuwait Universityről 3 fős delegáció is Magyarországra érkezik egy hasonló együttműködési megállapodás aláírására a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a Semmelweis Egyetemmel és az Antall József Tudásközponttal.

A konferencia helyszíne a Budapesti Corvinus Egyetem főépületének impozáns Aulája, a beszélgetések nyelve pedig – a külföldi előadókra való tekintettel – az angol volt, tolmácsolással azonban lehetővé tették, hogy a nyelvet nem beszélők is részt vehessenek a rendezvényen. A konferencia háziasszonya Bakos Piroska, az MTV munkatársa, illetve Magyarország soros EU elnökségi időszakának szóvivője volt. A rendezvényre számos előadót vártak a térségből.

A konferencia támogatói a Deutsche Bank, Kőröstej Kft., Szentkirályi Ásványvíz Kft. Martonyi János külügyminiszter úr támogatásáról biztosította konferenciánkat. Az esemény sajtónyilványos, amelyre több száz érdeklődőt – ezen belül állami és versenyszférából meghívott prominens vendéget várunk. Klinghammer István, felsőoktatási államtitkár úr részvételéről biztosított minket.


(Forrás: AJTK)


(Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő-riporter - Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése