2013. április 7., vasárnap

,,ERDÉLYORSZÁG AZ ÉN HAZÁM" - VILÁGTALÁLKOZÓ, 2013.


Az Erdélyország az én hazám Világtalálkozó fordulóponthoz érkezett az Úr 2013-as évében! Megújulásra, megtisztulásra, krisztusi szeretetre van szükségünk! Idén 2013. június 28-30-a között ismét megrendezésre kerül – immár hetedik alkalommal –, az „Erdélyország az én hazám” elnevezésű háromnapos fesztivál, melyet ma már az Erdélyből elszármazottak és Erdély sorsáért elkötelezettek találkozójaként tartanak számon. A Fesztivál mesébe illő környezetben, Verőcén, a Csattogó-völgyben talált otthonra!

A remek programok közül kiemelve néhányat, olvasóink (hallgatóink) figyelmébe ajánljuk a csíkszeredai öregdiák találkozót, Simó József előadását Wass Albertről, Medvigy Endre irodalomtudós összefoglalóját a száműzött magyar irodalom nagyjairól. Kiemelkedő érdeklődésre tarthat számot a Mezőség bemutatkozása, azon belül egy széleskörű autonómia konferencia neves előadók közreműködésével, valamint a Mezőségi fejlesztési műhely című kerekasztal-beszélgetés több alapítvány bemutatkozásával. A mezőségi táncok, valamint a gasztronómiai bemutató és kóstolás mellett Kallós Zoltán filmvetítéssel egybekötött előadása ismereteinket gyarapíthatja.

Június 30-a a moldvai csángók napja, csángó szentmisével kezdődik, majd Balázsi László ny. unitárius mb. püspök-főjegyző közreműködésével felállításra kerül a Csángó Kereszt. A Csángómagyar önazonosság című konferencia mellett bemutatkozik a Csángó Rádió, valamint számos néptánc-, ill. baranta- és kopó-bemutató is lesz.

Esténként koncertekkel gazdagodik a program. A Nagy Színpadon lép fel Tamás Gábor és Dancs Annamari énekes-előadóművész, valamint a Hungarica és az Ismerős Arcok Együttes. Népzenei programjainkat színesíti a Siculus Együttes és a Kaláka Néptáncegyüttes Szamosújvárról.

A háromnapos rendezvény állandó műsorai között szerepel a Benedek Elek Játszóház és erdélyi kézműves foglalkozások, sport (foci, lovaglás, röplabda, íjászat stb.), kirándulás, egészségmegőrző programok, erdélyi gasztronómiai bemutató és vásár, imasátor, valamint a hagyományos termékek kirakodóvására.

A szabadtéri fesztivál sikeres lebonyolításához idén is kérjük a Csíksomlyói Szűz Mária közbenjárását, oltalmazását!

Az ,,Erdélyország az én hazám” Világtalálkozó három védnöke: Nemes Előd, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) tábor egyik alapítója, önkormányzati képviselő, Kallós Zoltán, Kossuth-díjas, erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő, és Petrás Mária, csángó népdalénekes, kerámiaművész.

A Csattogó-völgyben 280 főnyi faházas szállás, valamint 2000 főnyi sátorhely áll rendelkezésre! A szálláshelyeket, a nagy érdeklődésre való tekintettel, már most érdemes lefoglalni a Szállások oldalon leírtak alapján.
 
További információ: www.erdelyhon.hu oldalon!

Az idei Világtalálkozó főszervezője: a Budapesti Székely Kör, Ferencz Vilmos vezetésével. Alapító: Gaál István, aki 2007-ben megálmodta az „Erdélyország az én hazám” Világtalálkozót.

A Kallós Zoltán Alapítvány egyik fontos célkitűzését a fesztivál szervezői is vallják: ,,... mindennapi életünk szerves részét képezi a nagyszüleinktől örökölt, ránk hagyományozott kultúránk, tapasztalatok és értékek felbecsülhetetlen tárháza. Ezt a kincset csak akkor tudjuk érdemben használni, ha tudjuk, mikor, mit, miért és hogyan kell cselekednünk ahhoz, hogy felelősségteljesen éljünk abban a közösségben és társadalomban, amelyikbe beleszülettünk." Így legyen!

 



Találkozzunk Önnel is Verőcén 2013. június 28-30-a között!
A Jóisten hathatós áldását kérve Fesztiválunkra nagyrabecsüléssel köszöntöm:



Frigyesy Ágnes
újságíró, médiafőnök
Erdélyország az én hazám Világtalálkozó, 2013.

 

 
 
(Forrás: www.erdelyhon.hu)




(Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő-riporter - Duna TV, MTI -
gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA -
gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA -
lillatti8@gmail.com))



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése