2022. október 30., vasárnap

TATA – A FÉNYES TANÖSVÉNY - A BSZK HONISMERETI KIRÁNDULÁSA – II. RÉSZ

A Budapesti Székely Kör őszi, honismereti kirándulása Tata
városának szépségét és néhány egyediségét hivatott megismerni
2022. október 20-án. A napfényes délutánt a vadregényes
Fényes Tanösvény rejtelmei közt tölthette kis csapatunk.

Tata, a Dunántúl északi részén, a Bécset Budapesttel összekötő M1-es autópálya mellett fekszik, 8 km-re a megyeszékhelytől, Tatabányától. A Gerecse hegység nyugati lábánál, a Vértes hegység ölelésében található. közel 25 000 lakosú város, gazdag múltra tekint vissza.

A közel 25 000 lakosú város gazdag melegvizű forrásokban, a kedvező természeti körülmények évezredessé tették, teszik a település történetét. Már az őskorban lakott hely volt, ezt bizonyítják a volt piarista gimnázium alatt talált leleltek is. Tiszta forrásaival, hatalmas tavaival, csörgedező patakjaival vívta ki magának az országosan is elismerő címet. Több régi forrása indult meg ismét, és teszi Tatát szó szerint is ,,A Vizek Városává", amit a tatai Fényes Tanösvény mesébe illő, különös és különleges tája is igazol.

*** 

A tatai Fényes Tanösvény

A hazánkban egyedülálló tatai ökoturisztikai tanösvény egész napos, interaktív szórakozást kínál. Ismerd meg a Fényes-fürdő természetvédelmi szempontból is jelentős lápvidékét, és a karsztforrások egyedülálló élővilágát!

Az egész évben, szezonon kívül is látogatható Fényes Tanösvény egy 18 állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. Egyszerre informatív és szórakoztató turisztikai attrakció, mely bővelkedik kalandokban: önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be a látogatók, és megcsodálhatják a karsztforrások lenyűgöző élővilágát.

A tanösvényt a Látogatóközpont helyi élővilágot bemutató kiállításai és foglalkozásai egészítik ki. A tatai tanösvény ideális célpont családosok és iskolai csoportok, valamint az aktív pihenés iránt érdeklődő turisták számára.

A láprétek és láperdők karsztforrásai 1973-ra a bányászat miatt kiapadtak, azonban annak leállta után, a kétezres években ismét megindultak. A forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel. A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, megtalálható itt többek közt a fokozottan veszélyeztetett Pókbangó, a Fehér tündérrózsa és a Selymes boglárka. Ezenkívül jelentős a helyi madárfauna: az Erdei fülesbagoly és a Pettyes vízicsibe mellett megfigyelhető a fokozottan védett Cigányréce is.

***

A Budapesti Székely Kör csapata ezután Komárom, majd Komárno felé vette útját, átkelve a Dunán, a nagy zöld hídon, hogy Jókai Mór szülőházát megnézhesse – Szlovákiában (!). Mára azonban csak egy tábla jelzi, hogy a mostani, zárva lévő ház helyén állt a valahai Jókai-ház.

 

(Forrás: https://tata.kornyeke.hu)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA 






























































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése