2022. október 24., hétfő

AZ ÉV GYÓGYSZERÉSZE ÉS KEDVENC PATIKÁM (2022.)

Az Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám évértékelő
sajtótájékoztatója, a Kedvenc Patikám díjátadó és a Válogatás
az Év Gyógyszerésze pályamunkákból című könyv bemutatója
2022. október 13-án, az Aria Hotelben zajlott.

2010 óta minden évben, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége kezdeményezésére, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság segítő közreműködése mellett, a Roche Magyarország Kft. támogatásával kívánnak a gyógyszerészeknek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adni munkájukhoz, elismerve annak követésre méltó minőségét.

Dr. Mikola Bálint (a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke) ismertette az Év Gyógyszerésze 2022 nyerteseit, akik a XXXII. Magánygyógyszerészek Országos Kongresszusán már átvették a díjakat:

I. helyezett

Dr. Virágné Dr. Vizdák Márta


II. helyezett

Dr. Prugberger Sára Anna, Vargáné Dr. Tóth Katalin

III. helyezett

Dr. Gyuricza Anett

***

Különdíjak

Dr. Rozmán Dávid, Dr. Sebők Ágnes


Elmondta, hogy az Év Gyógyszerésze a számunkra azért fontos, mert kellő körültekintéssel és nagy kutatómunkával tárják fel azokat az akár kistérségekben dolgozó gyógyszerészeket, akik nagyon sokat tesznek az egészségügyi ellátórendszerben nemcsak a gyógyszerellátás, hanem - általános értelemben véve - a betegellátás és az alapellátás területén a páciensek egészségéért.

Évről évre nagyon sok tapasztalatot gyűjtenek be a területi munkáról, a kórházi munkáról, igazgatásban dolgozó gyógyszerészek munkájáról és ezeket próbálják meg közkinccsé tenni a most megjelent könyvkiadványban. 

***

Dr. Virágné Dr. Vizdák Márta (az Év Gyógyszerésze I. helyezett, 2022.)

Választott témája volt a „Lakossági gyógyszerellátás – mire tanított a Covid”;

Elmesélte, mennyire meglepődött, hogy a páciensek elkezdték gyűjteni számára a szavazatokat, és ezt egy közösségi média felületen tudta meg. Májusban arról értesült, hogy bekerült a legtöbb 20 szavazatot kapott gyógyszerész közé.

Ekkor már tudta, hogy milyen témában szeretné megírni a pályamunkáját.

Személyes ügy miatt választotta a témáját, ugyanis 2020 márciusában, amikor még nem történtek meg a lezárások, akkor ők már sajnos megfertőződtek az első hullám idején a családjával. Az akkor egy hónapos kislánya nagyon súlyos posztkovid tüneteket produkált, ezért - mint édesanya - kezdett el a témával foglalkozni.

Ezt követően a szakmájában tudta kamatoztatni az akkor megszerzett tudást. Felismerte, hogy a gyógyszerészeknek új kihívással kell megbirkózniuk a Covid miatt, így dolgozatában különböző epidemiológiai kategóriákba csoportosította a tennivalókat, és ehhez kapcsolódóan fogalmazott meg különböző állításokat, tapasztalatokat és javaslatokat, mint pl. a fizikai kontaktusok csökkentése, a karantén fontossága.

Fontosnak tartotta az aktuális vírusvariáns ismeretét, jelenleg az Omikron BA 4,5 variáns van jelen. Fontos, hogy tisztában legyünk a tünetekkel, hogyha egy beteg szemben van velünk a gyógyszertárban, és elmondja a tüneteit, adott esetben fel tudjuk ismerni, hogy coronavírusról van szó, és tudjunk számára tesztvásárlást felajánlani, amivel otthon igazolni tudja esetleg a betegséget, és javasoljuk, hogy maradjon otthon, amennyiben pozitív a tesztje.

Fontosnak tartja a gyógyszerész szakmában a vakcináció és a maszkhasználat népszerűsítését. A praxisközösségek együttműködését kiemelten fontosnak tartja ilyen helyzetben. Ebben a helyzetben nem csak az emberi életek számítottak, hanem az is, hogy a gyógyszertár működését fent tudják tartani.

Fontosnak tartja a gyógyszerészek és a betegeik közti bizalmat, ugyanis a coronavírus alatt a gyógyszerészek voltak a frontvonalban, akikhez bármikor tudtak fordulni a betegek kérdéseikkel.

***

Torjai Gábor (a Nero Solution Kft ügyvezetője) ismertette, hogy a Kedvenc Patikám szavazáson nagyon szoros volt a küzdelem az első 3 helyért, és kis különbség volt az első 4 helyet megszerző, patikai szavazatok között. A díjátadóra a sajtótájékoztató rendezvényen került sor.

Kedvenc Patikám nyertesek:

1. Zafír Gyógyszertár (2484 Gárdony, Balatoni utca 62.)

2. Szent Sebestyén Gyógyszertár (2094 Nagykovácsi, Lenvirág park 1.)

3. Arany oroszlán Gyógyszertár (7682 Bükkösd, Kossuth L. utca 11.)

Kitért arra, hogy a pályamunkák kapcsán mennyire fontos, hogy továbbadható formátumba kerüljenek, így az idén megvalósult egy régi igény, kiadásra került a Válogatás az Év Gyógyszerésze pályamunkákból című könyv. Bízunk benne, hogy a jövőben is lesz lehetőség egy újabb könyvet megjelentetni majd, az újra összegyűlő pályamunkákból.

Mi lesz a sorsa, hogyan fog ez hasznosulni? A lehetőségek adottak arra, hogy eljuttassunk az egyetemi könyvtáraknak megfelelő példányszámban, illetve aki egészségügyi területen tanul és bemutatja a diákigazolványát akár a cégnél, akár pedig a Magángyógyszerészek Országos Szövetségénél, ingyen átvehet egy példány belőle. Továbbá a tervek között szerepel a nyilvános webshopon keresztüli értékesítés is.

***

Samu Antal (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének zsűri elnöke) arról beszélt, hogy a könyv összeállítása során kategorizálták a különböző területeket, amivel a gyógyszerészi gondozás során foglalkoznak.

Ez talán három jelentős területet jelent: primer, szekunder és a tercier prevenció. A primer prevencióban minél tovább segítenek a gyógyszerészek egészségesnek maradni, tehát az egészséges életvitellel kapcsolatos, különböző termékekkel stb. megismertetik a beteget.

Utána következett a szekunder prevenció, amikor ugye a gyógyszerész a mindennapi munkájában, például szűrő munkában lép fel, legyen ez egy diabétesz, hypertonia, vagy akár most a Covid, teszteket tud ajánlani, amikkel különböző vizsgálatokat lehet végezni. Kiemelte, hogy nagyon fontos egyébként a betegeknek az úgynevezett önvizsgálata, tehát hogyha saját maga méri például a vérnyomását.

A tercier prevenció pedig, amikor már megvan az orvos által felállított diagnózis, megvan a megfelelő gyógyszer, és ekkor a beteg felkeresi a gyógyszertárat, ezzel kapcsolatosan adunk tanácsot, hogyan használja fel, milyen mellékhatások lehetnek, milyen esetleges interakciók lehetnek egy-egy használatkor.

A cél az volt, hogy inspiráljuk a gyógyszerészeket arra, hogy lássák, a kollégák a különböző szakmai területeken, a különböző földrajzi elhelyezkedésben milyen munkával foglalkoznak, melyek azok a területek, amelyekre különösen fókuszálnak, amit különösen fontosnak tartanak.

A könyvben - válogatottan - az elmúlt 11 év díjazott pályamunkái kaptak helyet.

***

Dr. Hodossy Lajos (Roche Magyarország Kft.) elmesélte, hogy amikor elkezdték ezeket a pályázatokat a 2000-es évek elején, még azt sem tudták, hova fog ez fejlődni, nem gondolták, hogy ebből impact facturo tudományos tanulmányok születnek, és hogy könyv fog létre jönni belőle, valamint, hogy ilyen nagymértékű lakossági támogatása lesz.

A Roche Magyarország hisz benne, hogy akkor járnak legjobban a betegek, ha minél személyre szabottabb a gyógyításuk. Ennek a szűkebb része az, hogy igyekeznek olyan gyógyszereket fejleszteni, amelyek személyre szabottabbak, hiszen ebben vannak igazán otthon. De úgy gondolták, hogy ha komolyan veszik ezt az elvet, akkor olyan dolgokat is támogatniuk kell, ami nem kifejezetten a gyógyszerről szól, hanem arról, hogy gyógyítás folyamán résztvevőknél mindenhol egyre személyre szabottabb legyen az átadott tudás, a szolgáltatás, amit a betegek kapnak. A gyógyszerészet esetében ez a leginkább személyre szabott tudás a gyógyszerészi gondozás. Ez az oka annak, hogy úgy döntöttek, hogy támogatják ezt a programot.

Örül, hogy a gyógyszertárakból egyre több helyről kap pozitív visszajelzéseket.

Fontosnak tartja tisztázni - tulajdonképpen kik is a gyógyszerészek pontosan: egészségtudománnyal foglalkozó egészségügyi szakemberek, akik kereskedelmi környezetben, kereskedelmi aspektusokkal bíró munkát végeznek, vagy kereskedők, akiknek van némi egészségügyi aspektusa is.

Kiemelte a könyvvel kapcsolatban, hogy Magyarország minden térségéből szerepelnek díjazott pályamunkák, ami azt mutatja, hogy milyen konzisztens a hozzáállás, hogy egészségügyi szakember a gyógyszerész. Hétköznapi egészségügyi szakemberek osztották meg a tapasztalataikat és tudásukat a könyvben, akiknek célja, hogy a betegeknek a lehető legjobb ellátás nyújtsák, nem pedig elefántcsonttoronyból nyilatkozó tudósok.

 

(Forrás: Nero Solution Kft., MGYOSZ, Roche Mo.) 


------------------------------------------------------------ 

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA










































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése