2022. október 30., vasárnap

TATA – A BSZK HONISMERETI KIRÁNDULÁSA – I. RÉSZ

A Budapesti Székely Kör őszi, honismereti kirándulása
Tata városának szépségét és néhány egyediségét
hivatott megismerni 2022. október 20-án.

Tata, a Dunántúl északi részén, a Bécset Budapesttel összekötő M1-es autópálya mellett fekszik, 8 km-re a megyeszékhelytől, Tatabányától. A Gerecse hegység nyugati lábánál, a Vértes hegység ölelésében található.

A közel 25 000 lakosú város gazdag melegvizű forrásokban, a kedvező természeti körülmények évezredessé tették, teszik a település történetét. Már az őskorban lakott hely volt, ezt bizonyítják a volt piarista gimnázium alatt talált leleltek is. Tiszta forrásaival, hatalmas tavaival, csörgedező patakjaival vívta ki magának az országosan is elismerő címet. Több régi forrása indult meg ismét, és teszi Tatát szó szerint is ,,A Vizek Városává".

A rómaiak alakították ki az Öreg-tavat, Zsigmond király pedig reneszánsz várat építtetett a partjára. Ezt a várat használta Hunyadi Mátyás is, elsősorban pihenőlaknak.

Tata ma is sok látnivalóval büszkélkedhet: a Kálvária-kápolna, a víztorony, a Kapucinus-templom, az Öreg vár, az Esterházy-kastély, a vízi vágóhíd.

Főbb látnivalók közé sorolható még az Angolkert, a Kiskastély és a Pálma ház (mely rendezvényházként működik), valamint az 1510-ben Tatán lezajlott országgyűlés emlékét őrző Harangláb is.

Az Esterházy család több mint 200 éves uralma idején alakult ki Tata barokkos arculata. Fellentári Fellner Jakab városi főépítész tervei alapján épült többek között a Szent Kereszt-plébániatemplom és az Esterházy-kastély.

***

Az Esterházy-kastély bemutatása

Az előkelő épület minden restaurált és rekonstruált részlete barokk kori időutazásra invitálja a látogatót. A korhű enteriőrökkel, a kiállítás interaktív elemeivel, a digitális tárlatvezető alkalmazással (Visual Guide) a legfiatalabbak számára is átélhető a kastély és egykori lakóinak története.

A felújított, műemlékileg teljeskörűen helyreállított Esterházy-kastély összes terme várja a látogatókat. Berendezett szobái és kiállítóterei egységes élményt kínálnak, a kastély, a birtokos család és a kor történetére vonatkozóan hívják egy pazar kulisszák közti időutazásra az érdeklődőket.

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK, például: „A BÉKE SZIGETE”

A kiállítás az emeleti szobák megtekintésével kezdődik, ahol a „bel etage” („szép emelet”) nyitott ajtókon át feltáruló teremsora számos látnivalót kínál. Sétánkat a kastély építéstörténetének emlékeit bemutató kiállítás megtekintésével kezdjük. Az Esterházy-família Európa és a Habsburg Birodalom történetébe ágyazódó históriájával egy interaktív családfa segítségével ismerkedhetünk meg.

Az emelet központi tere a díszebédlő, amely a 19. század végén fényűző, neorokokó kialakítást kapott. A faburkolat az Esterházy-ősök képmásait foglalja magában. Az ősök galériája a család tekintélyét megalapozó, grófi címet elnyert Esterházy (I.) Miklós nádor arcképével kezdődik, míg korban a legutolsó, ábrázolt személy Esterházy (III.) Miklós kamarás.

A másik emeleti szalonban az Esterházyak történetével ismerkedhet meg az érdeklődő. Itt esik szó a kastély falai között zajlott, nevezetes diplomáciai eseményről, az I. Napóleon francia császárral kötött ún. schönbrunni békeszerződés aláírásáról, valamint a további, történelmi eseményekhez kapcsolódó uralkodói látogatásokról. Nem véletlenül kapta a kiállítás a „Béke szigete” címet: a vidéki tartózkodás és életmód nyugalma és a kastélyban játszódó történelmi események is kapcsolódnak ehhez a fogalomhoz.

A könyvtárszobát a grófnői lakosztály teremsora követi. Elképzelhetjük a grófnő mindennapjait, a nappali tartózkodás színhelyétől a reggeli és esti fésülködésig, a kisszalontól a toalettszobáig. A berendezett termeket a fürdőszoba követi. Különösen értékes és ritkaságnak számít a kastély épen megmaradt két fürdőszobája, a ruszkicai márvány, illetve a hollandi csempe borítással; a márvány, illetve a porcelán mosdóval.

Az emeleti termekben tett sétánkat a játszószobákban pihenhetjük ki, ahol a kislányok babaháza tulajdonképpen a kastély makettje, a kisfiúk ólomkatonái pedig a Tatán zajlott császári hadgyakorlat hiteles terepasztalán masíroznak.

A kastély megtekintését a grófi lakosztályban folytathatjuk, amely a grófnői szobák alatt, a földszinten található. A toronyszoba és a mellette lévő helyiség a különleges kifestése miatt kapta a Sátorszoba nevet. Itt található az egykori tatai kastélyszínház, a Schlosstheater makettje, míg a szomszédos teremben a grófi rezidencia gazdag zenei múltját bemutató kisfilm tekinthető meg. A biliárdszoba ékessége a 19. századi angol biliárdasztal, a falakon pedig a korszak lovaséletének emlékeképpen falkavadászatok, lóversenyek és versenylovak képei függnek.

A lakosztály utolsó terme a grófi írószoba, amely után még számos látnivaló várja az érdeklődőket a földszinten. Így az előszobában látható a kastély fűtésére szolgáló, légbefúvásos kazán, amely a felújítást megelőző kutatások során bukkant elő a fal mögül, most működését animációs kisfilm szemlélteti. A földszinti nagyszalonban (rendezvénytér) további filmek várják a kastély és a család története iránt érdeklődő látogatókat. A rendezvénytérből közelíthető meg a kastélykápolna, amelynek restaurált terében áll az eredeti, több mint 200 éves oltárszekrény.

---

A közigazgatásilag Tatához tartozó Agostyán határában elhelyezkedő arborétum valóságos gyöngyszeme a gerecsei tájnak.

Tata minden évben színes programokkal várja az ide látogató turistákat. Ilyen program a Tatai Sokadalom, a Víz Zene Virág fesztivál, Barokk fesztivál, a szabadtéri színpadon rendezett nyári színházi napok. Ősszel pedig az Öreg-tavi Nagy Halászat és a Vadlúd Sokadalom várja az idelátogatókat.

 

(Forrás: https://tata.kornyeke.hu)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA 


























































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése