2022. augusztus 12., péntek

VII. KURULTAJ – MAGYAR TÖRZSI GYŰLÉS

2022. augusztus 4-én tartották meg a VII. Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés sajtótájékoztatóját, Budapesten, a volt Kossuth Klub dísztermében.

A hun-türk nemzetek legnagyobb találkozóját augusztus 12. és 14. között rendezik meg Bugacon – közölte a szervező Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón. Idén több mint 200 ezer látogatót várnak Európa legnagyobb hagyományőrző ünnepére.

A sajtótájékoztatón részt vett Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Kurultaj fővédnöke, aki kiemelte, hogy a bugaci eseményt megelőzően, augusztus 11-én Kirgiz Napot szerveznek a Parlamentben, ahol 250 közép-ázsiai küldöttségi tagot fogadnak.

***

Szabó László, Bugac polgármestere elmondta, hogy a háromezer fős település életében jelentős szerepe van a Kurultajnak, ezért mindent megtesznek, hogy a Bugacra látogatók elégedettek legyenek, több bekötő útszakaszt is felújítottak az esemény előtti időszakban.

Továbbá augusztus 12-én, pénteken díszvacsorát szerveznek több mint 300 olyan meghívottnak, akik a Kurultajon is részt vesznek kulturális és tematikus előadások révén. A bugaci lakosság - a szálláshelyek biztosítása mellett - nagy létszámmal segíti a parkolás gördülékenységét, idén közel 120 önkéntessel, váltott műszakban.

Megjegyezte, a Kurultaj egy élményekkel teli ünnep, mely nem csak a településnek, a térségnek, hanem egész Magyarországnak kimagasló és tekintélyes, három napos rendezvénye.

***

Bíró András Zsolt, a Magyar Turán Alapítvány elnöke hangsúlyozta: az idén 15 éves Magyar Törzsi Gyűlésen huszonhét hun, illetve türk eredettel rendelkező rokonnép részt vesz, hogy együtt állítsanak méltó emléket a sztyeppei lovasnomád kultúrának és a nagy ősöknek – köztük Atilla Nagyfejedelemnek és Árpád vezérnek, Karcig batirnak vagy Amir Timurnak –, valamint izgalmas és látványos módon mutassák be a nagyközönségnek nemzeti történelmünk legkorábbi sajátosságait és hagyományait.

***

Az idei Kurultajon - a teljesség igénye nélkül - felszólalnak: Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke;  Baghdad Amreyev, a Türk Államok Szervezetének elnöke; Necmettin Bilal Erdoğan, az Ethnosport Világszövetség elnöke; Mehmet Süreyya Er, a  TÜRKPA elnöke; Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke; Azamat Zhamankulov, Kirgizisztán kulturális, sport és tájékoztatási minisztere;  Avazjon Karimov, Üzbegisztán sport és turisztikai miniszterhelyettese; Sultan Raev, a TÜRKSOY elnöke; Bíró András Zsolt, a Magyar Turán Szövetség elnöke, főszervező.

***

A világ legnagyobb, szétszedhető jurtájában - az „Atilla Sátrában” - a gazdag (2020-ban a Magyar Természettudományi Múzeummal közösen létrehozott) hun tárlat mellett megcsodálhatják a kilátogatók az „Ősök Arcképcsarnoka” elnevezésű antropológiai kiállítást, valamint a szegedi Móra Ferenc Múzeumból a különleges alkalomra elhozott nagyszéksósi hun aranykincs leletek egy jelentős részét.

Szintén rendkívüli látványt ígér a tavalyi év végén Babarcon (Baranya megye) feltárt, kora avar-kori temető különösen gazdag, lovas-temetkezéseinek a leletanyaga. A temetkezés és a tárgyak jellege alapján a leletanyagot több mint valószínű, hogy a kelet-európai sztyepvidéken a VI-VII. században élt kései hun (kutrigur, utrigur törzsszövetség) hagyatékának tarthatjuk.

A különleges régészeti és antropológiai kiállítások mellett, több mint 65 tudományos előadás és kulturális műsorszám mellett kézműves vásár, íjász-, párbaj- és szablyavívóverseny, valamint számos hagyományőrző bemutató is szerepel.

***

A Kurultaj a kezdetek óta otthont adott a lovasnomád testvérnépeknek egymás megismeréséhez, a kulturális közös vonások felfedezéséhez és éltetéséhez. „Mi más jelentene erősebb kötődést Atilla unokái közt, mint az, hogy mindannyian íjfeszítő lovasnomádok?”

Mindannyiunk kultúrájának, nyelvének, táncainak, dalainak szerves részei a lovak, a lovasíjászat és a hozzájuk kapcsolódó vonások, sajátságok. Azért, hogy ezt a kapcsolatot ne csak megmentsük, de éltessük is, a Magyar Turán Szövetség idén első alkalommal rendez Lovasíjász Világkupát a Kurultajon.

Ennek célja pedig nem más, mint hogy a testvérnépek képviselői összemérhessék tudásukat, alkalmuk legyen a tapasztalatcserére, és hazatérve tovább mozdíthassák előre saját országukban ennek az ízig-vérig lovasnomád sportnak a felélesztését.

Az idei első Világkupán - a magyar házigazdákon kívül - Törökország, Kirgizisztán és Kazakisztán legjobb lovasíjászai mérkőznek meg, hogy megmutassák, nem csak egymásnak, de a teljes, nemzetközi vendégseregnek is.

***

A legnagyobb látványosság idén is a „Nomád vonulás” lesz, amelyre eddig közel 300 lovas jelentkezett korhű felszereléssel és fegyverekkel – hangsúlyozta Bíró András Zsolt. 

Az elmúlt évekhez hasonlóan szervezik meg a rendezvényt, de a szervezők felhívták a figyelmet, hogy mivel a türk nemzetek elnöki szinten lesznek jelen a Kurultajon, ezért szigorúbb lesz a beléptetés. 

Ezenfelül új útvonalakat is jelöltek ki, a kemping közelebb került az esemény fő csomópontjaihoz. A szervezők kérik a kilátogatókat, hogy az új útvonalak megtekintéséhez előzetesen informálódjanak és aki csak teheti több napra érkezzen a Kurultajra. 

Az idén több hidegvizes kutat alakítottak ki a látogatók részére, melynek vizét bevizsgáltatták és korlátlan mennyiségben fogyasztható az ingyenesen látogatható rendezvényen. Gondoltak a kiscsaládosokra is, külön baba-mama jurta áll rendelkezésre az anyukáknak, ahol tisztába tehetik, megetethetik gyereküket.

Az eurázsiai sztyeppét idéző helyszínen árnyékolt pihenőpontokkal is kedveskednek a szervezők a kilátogatóknak. Szállásból és étkezési lehetőségekből sincs hiány. Tehát az idei Kurultajra jelentősen növelték az árnyékoló felületek méretét és az ülőhelyek számát, fejlesztették a terület vízellátását, az útvonalakat és a kempinget is.

***

A Magyar-Turán Alapítvány szervezőmunkája olyan kapcsolatrendszert és bizalmi tőkét teremt a keleti rokonnépek és Magyarország között, amelyre hazánknak nagy szüksége van – nyomatékosított a sajtótájékoztatón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a rendezvény fővédnöke, aki a helyszínen is tiszteletét teszi.

A szervezők emlékeztettek arra is: a több mint száz jurtából álló, nomád táborban minden program ingyenes, a látogatóknak kizárólag a parkolásért és a kempinghasználatért kell fizetniük.

***

Augusztus 12. péntek 

12.00 - A Kurultaj nagy kézműves vásárának megnyitója
15.00 - ,,Nomád vonulás” - főpróba
20.30 - Tüzes bugaci csikós bemutató a küzdőtéren. Keleti delegációk fogadása


Színpad

17.00 - Megyán Néptáncműhely nyitó felvonulása – Csángóföld

18.00 - Regélő Fehér Táltosok koncert – Magyarország

21.00 - Török Tilla Folk Experience koncert  – Magyarország

22.15 - Nuriyye Huseynova-Chilanay: TURÁN dal – Azerbajdzsán

22.30 - Hajdux táncház – Magyarország

 

***

Augusztus 13. szombat

 

9.00 - Íjász pálya: Turán-Íjász Viadal

9.00 - Lovas gyakorló pálya: ,,Puszták népe viadal” - lovas ügyességi vetélkedő

10.00 - Atilla Sátra (kiállító óriásjurta): ,,A hunok és utódaik”- nagyszabású régészetei-antropológiai kiállítás megnyitója

 

Központi kűzdőtér:

10.00 - Agarász bemutató

10.30 - Solymász bemutató

11.00 - A Felföldi Dalia (Felvidék) hagyományőrző egyesület gyalogos harci bemutatója

11.30 - Magyar nomád trükklovas és lovasharc bemutató

11.50 - Bagatur–onogur bolgár hadi egyesület gyalogosharc bemutatója.

12.20 - ,,Nomád vonulás” – A Honfoglalás korát idéző életkép (felvonulás - lovakkal, szekerekkel)

13.00 - Seregszemle (a Kárpát-medencei és keleti hagyományőrzők nagy lovas és gyalogos felvonulása)

 

13.30 - Ünnepélyes megnyitó és köszöntő beszédek

Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke, Binali Yildirim - a Török Köztársaság volt miniszterelnöke, Baghdad Amreyev a Türk Államok Szervezetének elnöke,  Mehmet Süreyya Er – a  TÜRKPA elnöke, Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke, Azamat Zhamankulov – Kirgizisztán kulturális, sport és tájékoztatási minisztere,  Avazjon Karimov – Üzbegisztán sport és turisztikai miniszterhelyettese, Sultan Raev a TÜRKSOY elnöke, Bíró András Zsolt a Magyar Turán Szövetség elnöke, főszervező.

 

14.30 – Csatajelenet - Magyarok hadjárata a Bizánci Birodalom ellen

15.00 - Kirgiz íjász és gyalogosharc bemutató

15.20 - Pusztai csikós bemutató - dabasi csikósok

 

15.40-16.30 – szünet --- pályaépítés, ebéd

 

16.30 - Lovas solymász bemutató

17.00 - Puszta vágta elődöntő

17.30 - Köböre viadal

18.00 - Díjkiosztó ünnepség

18.30 - Bátrak viadala (sztyeppei lovasharc bemutató: lovasijászat, lovas lándzsaharc)

 

Nagy sport sátor

Turán-Kupa Nemzeti Övbirkózó Viadal /ifjúsági – junior/


Mérlegelés 9.00-tól. Versenykezdés: 10.00


Nagy előadósátor: Tudományos-ismeretterjesztő előadások 10.00-13.00 és 15.00-18.00-ig

 

Tanácskozó nagy sátor

16.00 - Magyarság és a Kelet, valamint a Türk-nemzetek együttműködési fóruma (a nemzetközi türk szervezetek és a magyar szervezeti vezetők és képviselők fóruma)

 

Küzdő Ketrec

16.00 - Vértes harc (nomád páncélos-pajzsos hadi vívás)

 

Jurtatábor

 

18.00 - Tengri Mennykövei szertartás – Sólyomfi-Nagy Zoltán vezetésével

 

Színpad

10.00 - Csernik Szende bábmeséje – Magyarország

11.00 - Regélő Fehér Táltosok koncert – Magyarország

11.45 - Semih Ipek, domba koncert – Azerbajdzsán

12.00 - Altáj hangja koncert – Altáj Köztársaság

12.30 - Gagauz dallamok – Gagauzia

14.30 - Kaya Kuzucu koncert – Törökország

15.00 - Azeri dallamok – Azerbajdzsán

15.40 - Ujgur néptánc – Ujgurok

16.15 - Fehér Boglárka koncert – Magyarország

16.30 - Török népzene és néptánc – Törökország

17.15 - Megyán Néptáncműhely népzene és néptánc – Csángóföld

18.00 - Arkaiym koncert - Kazakisztán

18.45 - Kirgiz Állami Népi Együttes - Kirgizisztán

19.30 - Abbos koncert - Üzbegisztán

20.15 - Arslanbek Sultanbekov koncert - Nogájföld

21.00 - TÜRKSOY koncert - Tatarisztán, Csuvasföld, Jakutföld - Szaha Köztársaság

22.15 - Dagesztáni koncert és tánc - Dagesztán

22.45 - Dinara Alzhan koncert - Kazakisztán

23:30 - Dalriada koncert – Magyarország – Betegség miatt ELMARAD!

23.30 - Hajdux táncház – Magyarország

 

***

 

Állandó Programok

 

Atilla Sátra (óriás jurta):


,,Hunok és utódaik” – nagyszabású és látványos régészeti-antropológia kiállítások:

,,A hunok hagyatéka és Árpád népe”, régészeti-antropológia kiállítás (Magyar-Turán Alapítvány, Magyar Természettudományi Múzeum).

- A hunok öröksége, válogatás a nagyszéksóstói hun aranykincsből (a szegedi Móra Ferenc Múzeumból)

- Hun utódnépek, a tavaly feltárt, különleges leletek kiállítása, Babarcról 

- Hun lovas előkelő – Marosszentgyörgyről

 

„Ősök Arcképcsarnoka” antropológiai kiállítás

 

Ősök Sátrai:

Szarmata, avar, hun és honfoglaló magyar – régészeti és antropológiai kiállítások

,,Hun, avar, magyar, besenyő, kun, török — műtárgyak a Magyar Nemzeti Múzeumból” – A Magyar Nemzeti Múzeum tárlata

 

Nemezjurta – életmód kiállítás

Íjkészítést és a visszacsapó íjak típusait és használatát bemutató kiállító jurta

Kézműves vásár

Íjászat kipróbálási lehetőség érdeklődőknek

Gyermekudvar, kézműves foglalkoztató, pancsoló

Baba-mama pihenőjurta

***

Eleink mesterségeinek bemutatása – fazekas, kerámia, veret mintázó szobrász, kovács és bronzöntő műhelyek és jurták – ősi mesterség-bemutatók.

Színpad mellett  haditornák és bemutatók: Párbajverseny, látványos vívó párbajok, a gyalogos páncélosok viadala (egyéni és csapat verseny),  illetve szablyavívó verseny a  küzdőketrecben.


Augusztus 14., vasárnap

9.00 - Lovasíjász pálya: Turán Lovasíjász Világkupa – az eredeti Kassai rendszer szerint.

 

Központi küzdőtér:

10.00 - Agarász bemutató

10.30 - Lovas solymász bemutató

11.00 - Lovasbirkózás

11.30 - ,,Puszták népe viadal” lovas ügyességi vetélkedő döntője

12.30 - ,,Nomád vonulás” – Honfoglalás korát idéző életkép (felvonulás, lovakkal, szekerekkel) 

13.30 - Seregszemle (a Kárpát–medencei és keleti hagyományőrzők nagy lovas és gyalogos felvonulása)

14.00 - Köszöntőt mond: Necmettin Bilal Erdoğan - az Ethnosport Világszövetség elnöke, valamint Bíró András Zsolt, a Magyar Turán Szövetség elnöke; főszervező, Alinur Aktaş – Bursa város főpolgármestere

14.20 - Nomád hadgyakorlat (keleti lovasnomád harcmodor gyakorlása lovas seregrészekkel)

15.00 - Bugaci csikós bemutató

15.30 - Turán válogatott gyalogos harci bemutatója

16.00 - Zengő nyíl lovas hagyományőrző egyesület harci bemutatója

17.00 - ,,Puszta vágta” (lovas gyorsasági verseny ) döntője
 

17.30 - Díjkiosztó ünnepség 

19:00 - Szertűz – Fehérholló Őskü vezetésével

 

Nagy sport sátor:

Turán-Kupa Nemzeti Övbirkózó viadal /felnőtt/

Mérlegelés 9.00-tól. Versenykezdés: 10.00

 

Küzdő Ketrec 

10.00 Nomád szablyavívó verseny.

 

Tanácskozó nagy sátor

16.00 Együttműködési tanácskozás. Memorandumok alaáírása.

 

Nagy előadósátor

Tudományos-ismeretterjesztő előadások 10-13 és 15-18-ig

 

Színpad
 

10.00 - Évkerék Társulat – Zöld Péter meséje – Magyarország

11.00 - Holló-Sevi-Tanaka koncert – Magyarország

12.00 - Sólyomfi-Nagy Zoltán koncert – Magyarország

12.30 - TÜRKSOY koncert – Tatarisztán, Csuvasföld, Jakutisztán

14.30 - Kaya Kuzucu koncert – Törökország

15.00 - Ujgur néptánc – Ujgurok

15.30 - Török népzene és néptánc – Törökország

16.00 - Dagesztáni koncert és tánc – Dagesztán

16.30 - Arkaiym koncert – Kazakisztán

17.00 - Abbos koncert – Üzbegisztán 

17.40 - Agócs Gergely és Arslanbek Sultanbekov – “Kök börü, az égi farkas dala” koncert – Nogáj és magyar népzene összehangzása

18.10 - Azeri dallamok – Azerbajdzsán

18.30 - Kirgiz Állami Népi Együttes – Kirgizisztán

19.00 - Regélő Fehér Táltosok záró koncertje és vonulása a szertűzhöz – Magyarország

 

 ***

Állandó Programok


Atilla Sátra (óriás jurta):

,,Hunok és utódaik”,  nagyszabású és látványos régészeti – antropológia kiállítások:

- ,,A hunok hagyatéka és Árpád népe”, régészeti – antropológia kiállítás (Magyar-Turán Alapítvány, Magyar Természettudományi Múzeum).

- A hunok öröksége, válogatás a nagyszéksóstói hun aranykincsből (a szegedi Móra Ferenc Múzeumból 

- Hun utódnépek, a tavaly feltárt különleges leletek kiállítása - Babarcról

- Hun lovas előkelő – Marosszentgyörgyről

„Ősök Arcképcsarnoka” - antropológiai kiállítás

 

Ősök Sátrai:

Szarmata, avar, hun és honfoglaló magyar – régészeti és antropológiai kiállítások;

,,Hun, avar, magyar, besenyő, kun, török - műtárgyak a Magyar Nemzeti Múzeumból” – A Magyar Nemzeti Múzeum tárlata;

Nemezjurta – életmód-kiállítás

Íjkészítést és a visszacsapó íjak típusait és használatát bemutató kiállító jurta

Kézműves vásár

Íjászat kipróbálási lehetőség érdeklődőknek

Gyermekudvar, kézműves foglalkoztató, pancsoló

Baba-mama pihenőjurta


Eleink mesterségeinek bemutatása – fazekas, kerámia, veret mintázó szobrász, kovács és bronzöntő műhelyek és jurták – ősi mesterség-bemutatók.

Színpad melletti haditornák és bemutatók: Párbajverseny, látványos vívó párbajok, a gyalogos páncélosok viadala (egyéni és csapatverseny), illetve szablyavívó verseny a küzdőketrecben.

***

A Nagy Előadósátor szombati és vasárnapi programját lásd alább:

Szombat

10.00 - Gábor Emese (Magyar Természettudományi Múzeum):

Az antropológiai arcrekonstrukció készítés új (technikai és művészi) megközelítései


10.30 - Dr. Simonyi Erika (Magyar Nemzeti Múzeum-régész):

- „….A besenyők sírjához vezető út…”

 

11.00 - Dr. Leyla Djansugurova (Kazak Állami Citológiai és Genetikai Kutatóintézet – Almaty):

- Bizonyítékok az ázsiai (Belső-, és Közép-Ázsia) hunok és az európai (mai Magyarország területén élt) hunok közötti genetikai kapcsolatokra

 

11:30 - Raško Ramadanski (Óbecsei Városi Múzeum – Szerbia, Becej – régész):

- Középkori nomádok (hunok, avarok, magyarok, besenyők, kunok) hagyatéka a mai Szerbia területén

 

12.00 - Bernert Zsolt – Buzár Ágota (Magyar Természettudományi Múzeum):

- Budapest belvárosi, muszlim temető (a török hódoltság korából) embertani vizsgálatának jellemzői

 

12.30 - Schilling László (Magyar Nemzeti Múzeum – régész):

- Újabb áldozati leletegyüttes a hun korszakból?

 

13.00-15.00 Szünet

 

15.00 - Dr. Sántha István (kultúrantropológus):

- Eposz-kutatás Észak-Turkesztánban

 

15.30 - Dr. Pusztai Tamás (Magyar Nemzeti Múzeum – régész):

- Könnyűlovas harcos sírja a Muhi csatából

 

16.00 - Dr. Szabados György (Szent István Király Múzeum – Székesfehérvár, Phd. történész):

- Génekre írt ősmúlt – archeogenetikai eredményekről történészi szemmel

 

16.30 - Sólyomfi-Nagy Zoltán (kulturális antropológus):

- Haj és szakáll viselet az ősi magyaroknál és a régi nomád kultúrákban

 

17.00 - Gallina Zsolt (régész):

- A babarci, kora avar kori lovas temetkezések kincsei

 

18.00 - Dr. Samaraddin Mustafakulov (Szamarkandi Történettudományi Múzeum – Üzbegisztán, antropológus):

- Az ősi Szamarkand lakosságának (ókor és kora középkor) embertani jellegei

 

***

Vasárnap

 

10.00 - Dr. Szalontai Csaba (Magyar Nemzeti Múzeum – régész):

- Egy avar férfiról, aki az övén hordta a bizánci császár portréját

 

10.30 - Aibolat Kushkumbaev (Eurázsia Egyetem – Kazakisztán, Nur-Sultan – történész):

- Keleti magyarok (madjarok) az Arany Horda időszakában

 

11.00 - Dr. Agócs Gergely (népzene kutató):

- ,,Dunának, Amu-darjának egy a hangja” - Kik a karakalpakok és miért fontos számunkra a népzenéjük?

 

11.30 - Dr. Kadyraly Konkobaev (Kirgiz Manas Egyetem – Bishkek, történész):

- A közép és belső ázsiai ó-türk sziklafeliratok és rajzok kutatásának új eredményei

 

12.00 - Dr Aleksandar Uzelac (Történeti Intézet-Belgrád):

- Kunok: egy nomád népesség Közép és Délkelet Európában

 

12.30 - Fülöp Réka (Magyar Nemzeti Múzeum-régész):

- A honfoglaló magyarság méltóságjelvényei. A 10. század hatalmi-politikai szerkezete a régészeti források tükrében

 

13.00-15.00 szünet

 

15.00 - Dr. Tomka Gábor (Magyar Nemzeti Múzeum – régész):

- Oszmán hatások a kora újkori magyar anyagi kultúrában

 

15.30 - Avar Ákos (mongolista):

- Hagyományos nomád állattartás a mai mongoloknál

 

16.00 - Darkhan Qydyrali (Nemzetközi Türk Akadémia elnöke):

- A Nemzetközi Türk Akadémia felépítése és küldetése

 

16.30 - Lyazzat Musralina (Kazak Állami Citológiai és Genetikai Kutatóintézet, Almaty):

- Közép-ázsiai leletek paleopatológiai vizsgálata

 

17.00 - Évinger Sándor (Magyar Természettudományi Múzeum-antropológus):

- Miről mesélnek őseink csontjai? (Mit tudhatunk meg az egykor élt emberekről a csontjaik modern antropológiai vizsgálatával?)

 

17.30 - Babakhumar Khinayat (néprajzkutató, Kazakisztán):

- Az ősi türk és kazak törzsi rendszerek felépítési sajátosságai

 

(A programváltozás jogát fenntartjuk!)


(Forrás: www.kurultaj.hu) 


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

 


































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése