2022. augusztus 28., vasárnap

A BUDAKESZI VADASPARK TÖRTÉNETE

A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő Budakeszi Vadaspark
az állatvilág valósághű bemutatása mellett a családi élmény
biztosításában is elkötelezett. 

A Budai-hegyek kapujában, a fővárostól mindössze 20 perc távolságra elhelyezkedő, erdei létesítményben a gyermekek és a felnőttek felhőtlen kikapcsolódását az egyre bővülő családbarát szolgáltatások és infrastruktúra, valamint a játékos és ismeretterjesztő programok teszik felejthetetlenné. Mindez lehetővé tette, hogy a Budakeszi Vadaspark 2022-ben elnyerje a Családbarát Hely tanúsító védjegyet.

***

A Budakeszi Vadaspark történetének ismertetésekor vissza kell utaznunk az 1970-es évek elejére. A nagyvilág 1972-ben, a Buenos Aires-i Erdészeti Világkongresszus határozatából értesülhetett az erdők újabb felhasználási funkciójáról: a közjóléti célú erdőgazdálkodásról, melyet magyar javaslatra fogadtak el, majd népszerűsítettek és fejlesztettek.

A Vadaspark mai, a köztudatban akkoriban Vörös-hegyként ismert területén az 1960-as évek végére befejezték az idős tölgyesek felújítását, így egyéb lombos fafajokkal elegyes tölgyes erdők alakultak ki. A népszerű kirándulóhely közelében folytatott dolomit-, kőpor- és murvabányászat 1974-ben megszűnt, a szükséges befejező műszaki munkák pedig megalapozták a bánya területének más célú használatát.

1976-ra a megszületett az a fejlesztési és kiviteli üzemterv, mely egy gyalogosan bejárható, a hazai nagyvad- és apróvadfajokat a természetes környezetükben bemutató park, vadaspark létrehozását célozta meg. A fejlesztés során mintegy 6,2 km gyalogutat, 7 db eső ellen védő kunyhót, 6 pihenőhelyet, valamint 13 tűzrakó helyet építettek ki.

***

A 20 hektáron elterülő Budakeszi Vadaspark 1979 április 29-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Alapítója a Pilisi Parkerdő Zrt. jogelődje, célja, hogy természetes élőhelyükön mutassa be az Európában őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatvilágot. A Vadasparkot körülvevő vadaskertben a látogatók szabadon is megtekinthetik a gímszarvasokból, dámvadakból, őzekből, muflonokból és vaddisznókból álló nagyvadfajokat.

Az 1980-as években épült kifutókban apróvadfajok (róka, erdei és mezei madárfajok) kerültek bemutatásra. Ebben az évben készült el a főbejárat az életnagyságú bronz szarvasbika szoborral és a totemoszlopokkal, valamint a bekötőút teljes aszfaltozása. A Vadaspark már ekkor részt vett a fiatalság nevelésében, hiszen minden évben itt került megrendezésre a madarak és fák napja.

Ebben az időszakban a fiatal erdőkben sikerült stabilizálni a szabadon is megtekinthető nagyvadfajok egyedeinek számát. 40–50 gímszarvas, 20–30 dámvad, 20–25 őz, néhány muflon és mintegy 200 vaddisznó élt a területen.

A vonzerő fokozását elsősorban újabb állatfajok betelepítése jelentette. Állatkerti segítséggel sörényes vadjuhok, valamint egy szika szarvas-család került a bemutató karámokba, a nyugati külső területen kialakított, 14 hektáros karanténba pedig skót gímszarvasokat hoztak.

***

1985-ben készült el a bekötőút teljes aszfaltozása, amely a gépjárművel való megközelítést már időjárástól függetlenül is lehetővé tette. Az aszfaltút végén a helyhez és az érdeklődők tömegéhez méltó bejáratot építettek, életnagyságú bronz szarvasbikaszoborral, kétoldalt pedig természeti szimbólumokat megjelenítő totemoszlopokkal.

Az évtized végén, 1988-ban, fejeződtek be a 12 méteres kilátó, valamint az apróvad fajok (vízi- és ragadozó madarak) bemutatását szolgáló kupolák, továbbá a Szilfa-tisztás cölöpvára. Ebben az évben került bevezetésre a vezetékes telefon a Vadaspark irodájába.

1992-ben a Vadaspark területe és közvetlen irányítása a Budapesti Erdészethez került, mely kiterjedt közjóléti munkásságának és tapasztalatainak köszönhetően könnyedén integrálta a park irányítását tevékenységébe. A legnagyobb hangsúlyt a gyermek korosztályú látogatók sokoldalú kiszolgálására helyezték.

***

A töretlen fejlődést 1995-ben azonban balszerencsés esemény akasztotta meg: egy tűzesetben elhamvadt az alig több mint tízéves fogadóépület. Szerencsére több helyről is érkezett támogató segítség, így a helyreállító építkezések szinte azonnal megkezdődhettek, sőt, a továbbiakban új iroda-, oktató- és kéziraktár-helyiségeket is kialakítottak, helyet biztosítva a programoknak, valamint az oktatásnak. A tanulók szervezett fogadása a budakeszi Virág-völgyben átalakított fűrészüzemi épületből végleg áthelyeződött a vadasparki bázisra.

A fejlesztés és az üzemeltetés korábbi költségvetési forrásai az 1990-es években fokozatosan csökkentek, az igényeknek megfelelő folyamatos üzemeltetéshez az évtized közepétől a Fővárosi Önkormányzat és a Vagyonkezelő nyújtott eseti támogatásokat.

***

Az 1998-as évektől kezdve folyamatosan bővült a bemutatott fajok listája. Csere révén két fekete bivalyt, majd a helyükre európai bölényeket helyeztek el a bemutatókarámokba, de ekkor érkeztek az európai farkasok és egy hiúz is.

1996 és 2000 között a nagyvadkarámok felújítására és két új bemutatókarám megépítésére került sor. A fogadópark szegélyénél fokozatosan alakították ki a parasztudvart, ahol házi baromfifélékkel, kecskékkel, juhokkal, szürke marhákkal, valamint az állattartók segítőivel: pásztorkutyákkal, igavonó szamarakkal találkozhattak az odalátogatók.

A Parkerdő gazdasági vezetésének elhatározása után, 1997-től a közhasznú társasági formában folytatta munkáját.

***

Az évezred utolsó évtizede az intenzív fejlesztés jegyében telt el. 2001-ben történt a nagyvadbemutató helyek sétaútjainak és a karámokban az etetők felújítása, továbbá a vízelvezetők kialakítása. A szálas takarmány minőségi tárolásának biztosításához zsindelyes fedelű szénatárolót építettek a karámok szomszédságában.

2003-ban újabb kifutók épültek: házi és üregi nyulak számára egy üvegfalú bemutatóblokk, valamint egy ragadozó madár röpde. A bejárati cölöpkerítés felújításán kívül ebben az évben sikerült az elektromosvezeték-hálózatot is felújítani. A látogatók komfortérzetét emelték a volt bányagödörben kialakított tűzrakó helyek, valamint a fogadóparkban a vizesblokk renoválása.

2004-ben építették fel az énekesmadarak röpdéjét, a madaras kifutósorban gólyák, vadrécék, baglyok, vércsék folyamatos bemutatásáról gondoskodtak. Az emlős részlegre róka, borz, nyest, görény, mosómedve és nyestkutya érkezett.

A következő évben a kilátó renoválása kezdődött el, majd a fogadópark és a bejárati sétautak felújítása után, a Szilfa-tisztáson a játszótér karbantartási, fejlesztés-előkészítési munkái következtek. 2006-ban erdei kisemlősöket (keleti sün, európai mókus) bemutató kifutót építettek, a ragadozó emlősök bemutatójában műszikla építéssel, környezetgazdagítással segítették az állatok számára kedvezőbb élettér-kialakítást.

***

A 2010-es évek kezdete óta a Budakeszi Vadaspark gyökeres változáson ment keresztül; mára szolgáltatásait és infrastruktúráját tekintve is korszerű, vonzó, sokféle programjával széles közönségigényt kiszolgáló, családi kikapcsolódási centrummá nőtte ki magát.

Az állatgyűjtemény további különleges fajokkal bővült: szika szarvas, őstulok, Przsevalszkij-ló érkezett, felújításra került a madár részleg, megnyílt az újabb állatsimogató, a kifutók új berendezési tárgyakat kaptak. A környezetbarát nevelés elősegítésére interaktív tanösvények, tematikus játszótér, új fajleíró táblák, oktatóterem kialakítása, faültetés és madárodúk kihelyezése a park teljes területén.

Új programok kerültek bevezetésre, mint a látványetetések, kisállat suli, állati jó bemutatók, tematikus szakvezetések, családi-, önkéntes-, és jeles napok, születésnapok, szabadulós játék, vackor tábor, erdei iskola. 

Az esélyegyenlőség jegyében akadálymentes mosdó, baba-mama kuckó került kialakításra, a babával érkező látogatók ingyenes terep babakocsikat vehetnek igénybe. 2015. májusában vehette birtokba a „kisközönség” a Makk Kuckó tematikus játszóteret, amely egyedülálló módon szarvasbogár hintával, stilizált makk mászókával vagy cincér hintával mutatja be az erdőt, mint mikrokozmoszt a gyermekeknek.

A Dinópark   életnagyságú    példányait  is  igen   sok   gyermek   akarja   látni,  noha  sokuk
rendszerint félelmet érez. A táj és az oktató játékok azonban másképp is hatnak rájuk, így inkább élvezettel járják végig a magaslatokat, völgyeket. 

A bejárattal ,,távoli"-szemközt a Vadaspark Étterem várja a ,,megfáradt" vándorokat, és a finom ételek mellett elődeink önellátó életét is bemutató, valóságos néprajzi gyűjteményben is lehet gyönyörködni.

 

(Forrás: https://budakeszivadaspark.hu/)


------------------------------------------------------------ 

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA 


































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése