2021. december 23., csütörtök

HABSBURG-KAPU ÉS A HALÁSZÓ GYEREKEK TERASZA

Újabb megszépült területet adott át a Várkapitányság 
a nagyközönségnek a Budavári Palotanegyedben!
Elkészültek a Habsburg-kapu és a Halászó gyerekek
teraszának rekonstrukciójával.

Különös és fölemelő érzés, amikor ,,TURUL-FELHŐ"-vel indul fotózáskor a napom, és még aznap kiderül, hogy a Budavári Palota Turul-szobrát most már teljesen fölújították, és visszakerült avatott - még inkább: szent! - helyére! A Duna fölött olyan hatalmas és elhúzódó ködpárna lebegett, gomolygott, hogy először mindössze kisebb-nagyobb toronyvégeket láttam, így gyönyörűséges Országházunk, vagy épp a Szent István Bazilika esetében is. Ebben a meseszerű, bár nagyon hideg közegben hallgathattuk a Várkapitányság képviselőit, hogyan és mi újult meg a Budavári Palotanegyed ezen részén.

***

,,A Budavári Palota századfordulós bővítésekor Hauszmann Alajos tervei alapján és Jungfer Gyula műhelyében készült el a gyönyörű, kovácsoltvas Habsburg-kapu, a díszes kerítés és a hozzá tartozó lépcső is, amelyeket most, a Nemzeti Hauszmann Program keretében felújítottunk. A munka során helyreállítottuk a kapu kőfelületét, restauráltuk a fém kovácsoltvas betéteket, pótoltuk a hiányzó díszítéseket és elvégeztük a szükséges lakatos munkákat. A lépcsőket is restauráltuk, melyek csúszásmentes burkolatot kaptak.

A Habsburg-kapu közelében is látványos munka folyt az elmúlt időszakban, hiszen elkészültünk a Halászó gyerekek kútjának teljes körű felújításával. Az eredetileg 1900-ban, Senyei Károly tervei szerint elkészült kút szigetelési gondok és eltört vezetékek miatt hosszú évek óta nem működött, a szakemberek most új, vízzáró vasbetonból készítették el a medencéjét, az azt körbevevő, kemény mészkő szegélyt az eredeti nagyságúra, felújítás előtti átmérőjének mintegy kétszeresére növelték.

A harcsával küzdő két fiú és az őket nevetve néző kislány kompozícióján több munka is akadt: az elrozsdásodott bronzcsavarokat újakra cseréltük, pótoltuk a kislány copfjának masniját és a halászháló hiányzó részeit is, a szobrokon lévő kisebb lyukakat, repedéseket is kijavítottuk. Ezt követően patinamegőrző tisztításon esett át az alkotás: a bronzot védő zöld ásványréteget meghagytuk, a szennyeződéseket és a vízkövet azonban eltávolítottuk.

A célunk az volt, hogy a kutat ismét eredeti helyén állítsuk fel és környezetében is a Hauszmann Alajos által megtervezett állapot köszönjön vissza. Ezért megújítottuk a kutat két oldalról körülvevő zöldfelületet, felújítottuk a térkőburkolatot, kiépítettük a köz- és díszkivilágítást. A szökőkút eredeti méretűre növelt medencéje most már - Hauszmann elképzeléseinek megfelelően - földszíni növényágyak közé került. A felújított szoborcsoport a téli időszak alatt is megcsodálható, tavasztól pedig ismét szüntelen csobogással üdvözli majd a Budavári Palotanegyedbe látogatókat.

Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Nemzeti Hauszmann Program célja helyreállítani a Budavári Palotanegyed világörökségi helyszínhez méltó állapotát, egyben kialakítani egy olyan városrészt, amely színvonalas eseményekkel és programokkal szólítja meg a közönséget.

A megújult Halászó gyerekek teraszára ünnepi hangulatot varázsoltunk, hiszen egy betlehemet és egy kis adventi vásárt is felállítottunk. A kis házakban forralt bort, forró teát, rétest és más finomságokat is találnak az ide látogatók minden nap, egészen január 6-ig.

A vásár mellett a megújult teraszon folytatjuk szabadtéri kiállításaink hagyományát. A „Karácsony a Várhegyen” című tárlatunkon a múlt századi Várnegyed karácsonyainak hangulatába és hagyományaiba kalauzolnak el minket a fotók és a hozzájuk kapcsolódó történetek. Ezek segítségével betekinthetünk a testőrség különleges karácsonyi ünnepségébe, vagy a Mátyás-templom előtt szánkózó gyerekek önfeledt szórakozásába."

 

(Forrás: Várkapitányság) 


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA











































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése