2021. december 23., csütörtök

250 ÉVES A FÜVÉSZKERT (II. rész)

Magyarország első botanikus kertjét 1771-ben, Nagyszombatban
alapították. A kert eredetileg az orvostanhallgatók képzését szolgálta,
de nagyon hamar helyet kaptak benne más hazai és trópusi növények
is a gyógynövények mellett.

Mostani helyét 170 éve foglalta el, irodaépületének helyén állhatott Mátyás király vadászkastélya, amelyben II. Lajos és később török basák is tartózkodtak. Az évfordulót az ELTE rendezvénysorozattal teszi emlékezetessé: a jubileumi év könyvbemutatóval, kerttörténeti kiállítással és emlékfa-ültetéssel kezdődött. 

Nem egyszerű út vezetett odáig, hogy a Füvészkert közismert és közkedvelt pihenőhellyé, tudományos oázissá vált Budapesten, amely kivételes növénygyűjteményével eredményesen szolgálja nem csupán az oktatás különböző szintjeit és a tudományos kutatást, hanem a széleskörű ismeretterjesztést is – nyitotta meg az ünnepségsorozatot Borhy László rektor. – A város üde színfoltját képező kert jelentősége aligha vitatható, hiszen természetvédelmi és környezetvédelmi nevelésével hozzájárul környezetünk felelős védelméhez, a veszélyeztetett fajok megőrzésével és mesterséges szaporításával pedig a biológiai sokféleség megőrzését is támogatja.

A jubileumi év egyik meglepetése, hogy nem csupán nagyszabású rendezvénysorozattal, hanem egy különleges kiadvánnyal is hozzájárul a Füvészkert jobb megismeréséhez. 

A nyitóünnepségen a könyvet a szerzők maguk mutatták be. Isépy István, Papp László és Priszter Szaniszló kötete, A Füvészkert 250 éve nemcsak a fontosabb történeti eseményeket ismerteti számos színes és fekete-fehér fényképpel illusztrálva, hanem bemutatja a kert gyűjteményeit is: a több mint 8.000 fajt és kertészeti változatot számláló élőnövény-gyűjteményt, az 5.000 kötetes szakkönyvtárat és irattárat, a 12.000 tételes maggyűjteményt és a 30.000 lapos herbáriumot.

A szerzők nem feledkeztek meg a Füvészkert műemlék épületeinek leírásáról sem, beszámolnak a kert oktatási, kutatási, természetvédelmi, zöldnevelési ismeretterjesztési feladatairól is, sőt kitérnek a Pál utcai fiúk füvészkerti vonatkozásaira, a korabeli kertképre is.

Délután a Füvészkert igazgatója, Orlóci László nyitotta meg a Füvészkert 250 kerttörténeti kiállítást, amely a kastélyban és a kert egész területén 2022. május 30-ig lesz látogatható, majd kacurafát ültetett el a jubileum emlékére.

Az igazgató rendhagyó szakvezetésén a résztvevők megtudhatták, hogy a kertben jelenleg 8.000-re tehető a növényfajok és változataik száma, amelyek rendszertani vagy életföldrajzi besorolásuk szerint tekinthetők meg. A kert több évszázados kapcsolatrendszere révén - Amerikától Ázsiáig és Ausztráliáig  - minden kontinensről származóan fel tud vonultatni növényérdekességeket,

és több mint 300 nemzetközi vörös listás és ugyanennyi, hazánkban is védett növényfajt gondoz, amelyek közül közel 40 faj megóvására – több nemzeti parkkal együttműködve – különös figyelmet fordít. Legidősebb fája a közel 250 éves sajmeggy, idősek a 200 év körüli páfrányfenyők is. Különlegességnek számítanak amazonasi óriás tündérrózsái, amelyek iránt mindig nagy az érdeklődés. 

Nem sokan tudják, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert első állatai (52 állatfaj, például medvék, farkasok, keselyűk) is itt voltak elhelyezve néhány évig. A kert romantikus építményei, tavai – köztük a legnagyobb tó a szigetével – Molnár Ferenc tolla által váltak halhatatlanná, a Pál utcai fiúk – Boka, Csónakos és Nemecsek – itt rejtőztek el a vörösingesek elől. A regényből ismert harang mind a mai napig megkondul zárás előtt  – avatott be kevéssé ismert részletekbe Orlóci László.

A séta résztvevői a Pálmaházban kipróbálhatták a MOME Kreatív Technológia Hub most elkészült Augmented Reality alkalmazását, amelyben a pálmaházi növényekkel kapcsolatos információk a látogató által bejárt, valós tér képeivel keverednek. Újdonság az interaktív fajkereső szolgáltatás is: a kastély földszintjén egy okosmonitoron lehet rákeresni a herbárium lapjaira.

A nyitóprogramot Tom Lumen gitárkoncertje zárta.

Borhy László és Orlóci László köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatókként hozzájárultak az elhivatott szakmai háttérmunka kibontakozásához, köztük a jubileumi programsorozat támogatóinak, a Szerencsejáték Zrt.-nek, a Richter Gedeon Nyrt.-nek, a Beppler Kft.-nek, a Garden Kft.-nek, az Apátfa Kő és Kertcentrumnak, a NasteBau Kft.-nek és a Kovács faiskolának.

 

(Forrás: www.elte.hu) 


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))                       

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI; 
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR ÖRÖMHÍR MÉDIA; 
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com; 
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; Szabad Szalon (SK) - pjulcsillag8@gmail.com); 
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA





























































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése