2019. április 5., péntek

MICHELANGELO KIÁLLÍTÁS A 39. BTF NYITÓESEMÉNYE

Michelangelo kiállítás nyílt 2019. április 5-én, pénteken,
Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban, a 39. Budapesti Tavaszi
Fesztivál (BTF) nyitóeseményeként.





Az olasz reneszánsz egyik legnagyobb mestere, Michelangelo, valamint Leonardo, Raffaello és más kortársaik több mint 80 rajzát felvonultató kiállítás nyílt ,,A test diadala - Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet” címmel a Szépművészeti Múzeumban.

Az olasz reneszánsz nagy mestereinek művészetét bemutató tárlatnak a Szépművészeti Múzeum nemrég megújult kiállítóterei adnak otthont - emlékeztetett a fesztiválindító kiállítás megnyitóján az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós felidézte: a Budapesti Tavaszi Fesztivál immár 38 éve vonultatja fel a magyar és nemzetközi kultúra kincseit, a fesztiválnak köszönhetően pedig a következő 18 napban ismét ,,Budapestre szegeződik a világ szeme".

Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta, hogy Michelangelo monumentális életműve mintegy 500 év távlatából is példát mutat a ma művészeinek. A városvezető kiemelte a BTF programjainak szinte zavarbaejtő bőségét: április 22-ig több mint 40 helyszínen csaknem 150 program, számos világsztár fellépése várja a közönséget.

Káel Csaba, a fesztivált szervező Operatív Testület elnöke hozzátette, hogy a BTF kiállításai a magyar és a nemzetközi képzőművészet nagy alakjainak munkáit vonultatják fel Michelangelotól a kortársakig;

Bán Teodóra, az Operatív Testület tagja pedig a fesztivál turizmusra gyakorolt, jelentős hatását méltatta.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Magyarországon először mutatja be tárlat Michelangelo művészetét, ráadásul nem sokkal a múzeum Leonardo-kiállítását követően.

Marzia Faietti, a firenzei Uffizi Képtár Grafikai Gyűjteményének igazgatója emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben a világ több nagy múzeuma is kiállítást szentelt Michelangelo művészetének. Komoly kihívás tehát Michelangelo rajzművészetét új nézőpontból megközelíteni, a Szépművészeti Múzeum munkatársai azonban mégis kiválóan megoldották ezt a feladatot - jegyezte meg.

Kárpáti Zoltán kurátor elmondta, hogy a tárlat fókuszában a reneszánsz képzőművészetét leginkább foglalkoztató téma: az emberi test ábrázolása áll.

A június 30-ig megtekinthető kiállításra Michelangelo harminc alaktanulmányát kölcsönözték a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffizi Képtárból és a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból.


(Forrás: MTI)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA


























































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése