2019. április 14., vasárnap

A FÁRAÓ FEJDÍSZÉTŐL A REFORMRUHÁIG

Budán, a Gellért-hegy tövében, 2019. április 13-án zajlott 
a Kiss Áron Magyar Játék Társaság kiállítás-megnyitója,
Práder Éva egyedülálló Babakiállításán.



Mint Györgyi Erzsébet, elnök leírta/elmondta: a kiállítás ,,Végigvezet A TÖRTÉNELMEN, néhány IRODALMI KITEKINTÉSSEL. Igényes, szép, érdekes, látványos. 60 éve gyártanak Barbie-babákat, kiállításunk tiszteletadás is a márc. 19-én volt évfordulónak - de ilyen szépen még nem sikerült felöltöztetni őket soha sehol, mint most itt!”.

Ezek a Barbie-babák ugyanis nem idealizált, rózsaszín szépségek, hanem a történelmet végigszenvedő asszonyok, férfiak kicsinyített, igazán alak- és történelemhű változatai, ahogy az alkotó megfogalmazta kiállításának címében: ,,A fáraó fejdíszétől a reformruháig - 3000 év divatja mini modelleken”!

***

,,BEMUTATKOZÁS

Budapesten születtem és iskoláimat is itt végeztem. A gimnáziumban a politechnikai oktatás keretében négy évig angol női szabás-varrást tanultam. Ezek az ismeretek a későbbiekben nagy segítségemre voltak hobbim, az apró méretű kosztümök megvalósításában. A történelem és a régi korok viseletei mindig nagyon érdekeltek. Az 1990-es években kezdtem el a divattörténettel foglalkozó kiadványokat gyűjteni és tanulmányozni. Könyvtáram már közel hatvan magyar és idegen nyelvű kötetből áll, melyek segítségemre vannak a babák korhű viseletének kialakításában. Húsz év alatt közel száz történelmi és irodalmi alak kisméretű öltözetét készítettem el. Sopronban élek, így első kiállításomat 2014-ben a Soproni Múzeum rendezte meg. 2016 óta vagyok a Kiss Áron Magyar Játék Társaság, illetve 2017 óta a Magyar Bababarátok Egyesületének tagja. Részt vettem a budapesti Vajdahunyad várban és a Győrben rendezett Országos Baba- és Mackókészítési versenyeken, ahol munkáimat - történelmi viselet kategóriában - mindkét alkalommal első díjjal jutalmazták. Babáim három év óta a Visegrádi Palotajátékokhoz kapcsolódó Országos Történelmi Bábukiállításon is szerepelnek. Alkotásaimmal a régi korok öltözékei iránti rajongásomat szeretném kifejezni, a téma iránt érdeklődőket pedig ezúton becsalogatni a divattörténet varázslatos világába.

Duduczné Práder Éva”


(Forrás: Kiss Áron Magyar Játék Társaság)

------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:
Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
06-30/859-33-35; https://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1r_Julianna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA















































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése