2018. október 24., szerda

VIDÉKI NŐK NEMZETKÖZI NAPJA

Elképzelhetetlen a vidékfejlesztés a nők részvétele nélkül

A vidékfejlesztés elképzelhetetlen a nők részvétele nélkül, hiszen
odaadásukra és gondoskodó munkájukra szükség van a vidék sérülékeny
egyensúlyának megőrzésében - mondta az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért
felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a Vidéki Nők Nemzetközi Napja
alkalmából tartott sajtótájékoztatón.Kis Miklós hangsúlyozta, hogy a vidék mint társadalmi, gazdasági és kulturális rendszer a mindennapi élet alapjait teremti meg annak a csaknem 100 ezer nőnek a szerepvállalásával, akik a mezőgazdaságban és az ahhoz tartozó ágazatokban dolgoznak. Munkájuk gyakran nehéz fizikai tevékenység, amiért nem mindig kapják meg a méltó elismerést, az ENSZ Közgyűlése ezért tavaly életre hívta a vidéken élő nők világnapját - tette hozzá.

A Családok Évében Magyarország számára különösen fontos számon tartani ezt az alkalmat, valamint fölhívni a figyelmet a család és a munka egyensúlyára - hangsúlyozta az államtitkár.

Hazadiné Szilvási Mária, a Harsányi Gazdatárlatért Alapítvány létrehozója a rendezvényen elmondta, hogy a vidéki családokban a nők egyszerre felelnek az otthon megteremtéséért és a megélhetést biztosító munka hátterének a biztosításáért. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsányban a hagyományok megtartásában is részt vesznek - tette hozzá.

Benedek Borbála, a nagyrédei Benedek Gyümölcs Farm vezetője ismertette, hogy gyümölcstermesztéssel foglalkozó társaságként kézimunka-igényes tevékenységeket végeznek, ez pedig megoldhatatlan feladat lenne női segítség nélkül. Ez egy életforma! Meggyőződése, hogy a nők bizonyos területeket jobb érzékkel tudnak ellátni, mint a férfiak, így - mint mondta - tudnak bánni a munkaerővel, hasznos segítséget nyújtanak az értékesítésben, újító ötleteket hoznak a vállalkozásokba, részt vesznek a helyi közösségek építésében. Így például Nagyrédén az I. osztályosoknak vetőmag-csomagokat osztanak szét, hogy a gyermekek/szülők megtanulják, hogyan kell ÉRTÉKET teremteni!

Az egri OVIKERT Program alapítója Ökrös Mariann (aki a Magyar Ízek Alapítvány alelnöke is). Náluk is rendszeresen állítanak össze vetőmag-csomagokat, hogy óvodásoknak, iskolásoknak szétosszák.


(Forrás: MTI)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése