2018. június 12., kedd

ŐRIZD AZ EMBERT - MONOGRÁFIA KÓSA FERENCRŐL

Monográfia Kósa Ferencről

Őrizd az embert címmel megjelent a Magyar Művészeti Akadémia  (MMA)
legújabb filmes monográfiája Kósa Ferencről. 
A 89. Ünnepi Könyvhéten az MMA Kiadó ezt a könyvet is bemutatta.


Kósa Ferenc - a 60-as években indult filmrendező - meghatározó szerepet játszott a magyar filmművészet megújításában. Diplomamunkája, az 1956-os eseményeket forradalomnak nevező, ezért évekig betiltott Tízezer nap a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Munkásságát később is drámai erejű művek fémjelzik. A most kiadott, DVD-melléklettel is ellátott kötet elemzések, visszaemlékezések, interjúk során keresztül mutatja be a nyolcvanéves rendező pályáját.

Kósa Ferenc a filmkészítőknek ahhoz a nemzedékéhez tartozik, amely a hatvanas években kezdte el pályáját, s tehetsége és elhivatottsága révén meghatározó szerepet játszott a magyar filmművészet korabeli megújításában. Már első játékfilmje nemzetközi figyelmet keltett. Munkásságát a továbbiakban olyan jelentékeny, megrendítő hatású filmalkotások jellemzik, mint az Ítélet, a Nincs idő, a Hószakadás, a Balczó András próbatételeit felidéző Küldetés, a dr. Béres József pokoljárását bemutató, Az utolsó szó jogán című film, továbbá A mérkőzés vagy A másik ember.

Ezek a filmek művenként változó hangsúllyal ugyan, de újra és újra azt a kérdést teszik fel, hogy vajon alkotója-e az ember önnön sorsának, vagy csupán a dolgok elszenvedésére ítéltetett? Kósa Ferenc hősei erkölcsileg is megformált emberek, akik mindenekelőtt önmaguktól kérik számon a történelmet, ezért aztán rendre konfliktusba kerülnek a létezés nyomorító hatalmaival.

A könyv - műfaja szerint - szöveggyűjtemény, amely arra vállalkozik, hogy elemzések, visszaemlékezések, dokumentumok és interjúk révén bemutassa a filmrendező pályájának sajátosságait, s felidézze annak főbb állomásait. Az MMA Kiadó szerepe a tárlatvezetőéhez hasonlatos: arra törekedett, hogy a filmekről közölt hasznos információkkal kedvet kínáljon az olvasónak (nézőnek) a Kósa-filmek világának közelebbi megismeréséhez.

A kötetben található szövegek egy része korábban már megjelent, más részük viszont – köztük Kósa Ferenc számos írása, illetve a vele készített levélinterjúk – itt olvasható először.

A kötet végén részletes filmográfia és válogatott bibliográfia található.

***

Őrizd az embert – Kósa 80
DVD-melléklettel (rendező: Buglya Sándor)
Pörös Géza tanulmányával
478 oldal, 4800 Ft


(Forrás: www.mma.hu)

------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA




































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése