2018. június 15., péntek

2018 A KÉKFRANKOS BOR ÉVE

2018 a Kékfrankos bor éve

Az Agrárminisztérium (AM) immár hagyományt teremtve, a 2017-es Furmint éve 
után 2018-at a Kékfrankos évének nyilvánította annak érdekében, hogy 
felhívja a nemzetközi és a belföldi piac, illetve a fogyasztók figyelmét 
az egyik legfontosabb, őshonos, magyar szőlőfajtára.


Kiss Eliza, a Nemzeti Borkiválóság Program vezetője elmondta: ebben az évben is új kiadványok, workshopok, tudományos konferenciák, valamint genetikai kutatások révén szeretnének minél többet megtudni a kékfrankos szőlőfajtáról. Kiemelt feladat, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre oltványok, ezáltal lehetőség nyíljon a kísérletezésre is.

Az eseményen Bognár Lajos, országos főállatorvos hangsúlyozta: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) számára a legfontosabb borágazati feladat a magyar borok minőségi szintjének emelése, továbbá az, hogy minél jobban megismerjük az adott fajta sajátosságait, érzékszervi és analitikai paramétereit. Ez utóbbit egy 21. századi technológia révén kívánja a szervezet elérni, azaz az NMR (a mágneses rezonanciavizsgálat) bevezetésével, mely a legkorszerűbb analitikai megoldást nyújtó eszköz – tette hozzá.

Bognár Lajos kitért rá: a magyar hatósági adatbázis kiszélesítésével a cél a magyar borászat kincseinek – köztük természetesen a Kékfrankosnak – a védelme. A sokparaméteres elemzések segítségével ugyanis lehetőség nyílik - többek között - a borászati termékek termőhelyének, évjáratának és fajtájának ellenőrzésére is.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke kiemelte: a kiválasztott Kékfrankosok népszerűsítése, valamint megismertetése érdekében az agrártárca idén is kiadta a Kékfrankos Borkiválóságok Könyvet, amely 77 bort mutat be. A kiadvány célja a fajta eredetének, elterjedésének, egyéni karakterének a bemutatása, valamint a fajtával foglalkozó legjobb borászok, pincészetek és magas minőséget képviselő borok megismertetése a borkedvelő közönséggel.

A Kékfrankos Borkiválóságok Könyve 5 ezer példányban jelent meg magyar és angol nyelven. Az idei év különlegessége egy olyan csokoládéválogatás, amelynek egy-egy darabját TOP Kékfrankos borkiválósággal töltötték. Ebből is látszik, hogy az élelmiszerágazaton belül számos, szinergikus lehetőség kínálkozik az újdonságok kifejlesztésére.


(Forrás: AM Sajtóiroda)

------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése