2018. április 23., hétfő

A BÖLCSŐDÉK NAPJA (2018.)

Idén 3-4 ezerrel bővül a bölcsődei férőhelyek száma

Még az idén 3-4 ezerrel bővül a bölcsődei férőhelyek 
száma - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 
család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára, Novák KatalinA Bölcsődék Napja alkalmából - a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen - Novák Katalin azt hangoztatta, annyi bölcsődét, illetve bölcsődei férőhelyet kell kialakítani, amennyire szükség van, és ott kell ezeket az intézményeket létrehozni, ahol igénylik, akkor is, ha ez nagy kihívást jelent.

Az államtitkár komoly eredménynek nevezte ugyanakkor, hogy elérték, a korosztályhoz tartozó gyermekekre - arányosan - még soha nem jutott annyi férőhely, mint most.

Magyarországon jelenleg 48 ezer bölcsődei férőhely van.

Az újabb bölcsődei férőhelyek létrehozását - egyebek mellett - azzal indokolta, hogy a diplomaszerzés, a szakmai életút elindulása és a családalapítás, a gyerekvállalás dilemmája egyre erősebben él a magyar fiatalokban, erősebben, mint 20, 30, 50 vagy éppen 150 évvel ezelőtt.

Közölte, a kormány üzenete az, hogy a fiatalok bátran vágjanak bele a családalapításba, bátran vállaljanak gyerekeket, hiszen a bölcsődékben is biztonságban tudhatják a gyerekeiket, ha például a munkájuk miatt ilyen intézményi ellátásra van szükségük.

Az államtitkár szerint a bölcsődei ellátás lehetőségét meg kell adni a legkülönbözőbb élethelyzetben lévő családoknak, köztük például kiemelten a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek.

Novák Katalin a Bölcsődék Napja alkalmából tartott ünnepségen azt mondta, egyre vonzóbb a bölcsődei hivatás, a szakma megbecsültsége minden szempontból nőtt, és bevált a többféle típusú bölcsődei rendszer.

Hozzátette azt is, hogy ez évtől átálltak a feladatalapú finanszírozásra, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak már nem jelent ráfizetést bölcsődét működtetni. Az államtitkár azt ígérte, hogy a jövőben is központi helyen lesz a bölcsődei terület.

Novák Katalin ezután - Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős, helyettes államtitkárral közösen - Balog Zoltán miniszter nevében Brunszvik Teréz-díjakat adott át a bölcsődei területen, illetve a területért végzett munkáért. Az elismerést - mások mellett - a bölcsődei rendszer átalakításával megbízott, miniszteri biztosnak, Fűrész Tündének is átadták, aki jelenleg a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért intézményt vezeti.

Az Akócsi Ágnes-díjakat a Magyar Bölcsődék Egyesületének (MBE) elnöke, Hegedűsné Végvári Katalin adta át.

A rendezvényen elhangzott az is, hogy a kormány által 2018-ra meghirdetett családok évében a Magyar Bölcsődék Egyesülete az ország 21 pontján népszerűsíti a családtámogatásokat, az egészséges életszemléletet és a bölcsődei ellátást.

Az ünnepelteket, a bölcsődei szakmai képviselőket és dolgozókat először a Bolyki Brothers kápráztatta el a cappella (tisztán vokális), dzsessz és pop zenén alapuló, roppant ritmusos énekesi tudásával, megénekeltetve még a közönséget is, mert szóbeli humoruk is lehengerlő volt.

Az ünnepség szellemi zárásaként Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenélt, többnyire Krisztián megzenésített verseit, majd a költő/író egy, a gyermekkor bájával megírt, kis novelláját is fölolvasta. Hrutka Róbert csöndesen megjegyezte az egyik énekszám előtt, hogy barátja biztos, hogy az egyetlen olyan költő, aki ,,kukulelézni" (kis, hegedűszerű, pengetős hangszer) is tud!


(Forrás: MTI)------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése