2017. december 12., kedd

KÁRPÁT-MEDENCEI FALUGAZDÁSZ PROGRAM

Kárpát-medencei Falugazdász Program indul
a Földművelésügyi Minisztérium gondozásában

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelten fontosnak tartja 
az anyaországi és a külhoni magyar gazdák közötti együttműködés 
támogatását, a kapcsolatépítést és a tudástranszfert – jelentette ki 
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a VI. Kárpát-medencei
Összefogás Fórumon tartott beszédében.

Az FM Darányi Ignác termében, 2017. december 5-én megtartott rendezvényen, amelyen mintegy 200 meghívott vendég vett részt, a földművelésügyi miniszter 20 külhoni civil szervezettel írt alá megállapodást, a Kárpát-medencei Falugazdász Program kezdeményezésről.

A jövő évben az agrártárca éves szinten rendelkezésre álló 420,88 millió Ft-os keretösszeggel indítja útjára ,,Kárpát-medencei Falugazdász Program” címmel azt a kezdeményezést, amely méltán nevezhető mérföldkőnek a külhoni magyar agrártársadalom életében, illetve a külhoni magyar gazdaszervezetek tevékenységének fejlesztésében és segítésében – hangsúlyozta a miniszter.

A program keretében foglalkoztatott 107 falugazdász szakember hiánypótló tevékenységével számos területen nyújt segítséget a külhoni magyar gazdáknak. A gazdálkodók támogatásukkal szerezhetnek információt az aktuális szakmai találkozókról, a legújabb, a mezőgazdaságot érintő technológiai fejlesztésekről, vagy a hazai, valamint EU-s pályázati lehetőségekről. A falugazdászok munkájukkal támogatják a szülőföldön való érvényesülést, a vállalkozások megerősödését, továbbá az agrárium nyújtotta munkalehetőségek vonzóbbá tételét a határon túli fiatalok körében.

A program mind szakmai, mind pénzügyi szempontból illeszkedik az elmúlt években több tíz milliárd forint keretösszeggel elindított és legnagyobb részben agrártémájú pályázati témákat felölelő, külhoni térség- és gazdaságfejlesztési programokhoz, amelyek anyaországi, míg a falugazdászok tevékenysége az adott ország forrásaiból, azok eredményes kihasználásával segítik a magyar agrárvállalkozásokat.

A szaktárca vezetője beszédében arra is emlékeztetett, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) célja továbbra is az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt magyar nemzet szellemi és lelki egységének megőrzése. Mint mondta, a jövő érdekében ki kell aknáznunk a Kárpát-medence agrárgazdaságában rejlő összes potenciált, hogy kialakulhasson egy egységes gazdálkodási tér azon magyar közösségek főszereplésével, amelyek felismerték az együttműködés adta lehetőségeket.

A Földművelésügyi Minisztérium immáron hatodik alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei Összefogás Fórumot, amely mára a térség legrangosabb gazdatalálkozójává nőtte ki magát. Az esemény megrendezésével a szaktárca a kapcsolatrendszerébe tartozó több, mint 50 külhoni magyar gazdaszervezet mintegy 50.000 fős tagságát nagyságrendekkel meghaladó mértékben, immáron lehetőséget biztosít a teljes külhoni agrártársadalomnak, hogy új üzleti kapcsolatokat, barátságokat alakítsanak ki az egy nemzetben való gondolkodás jegyében, bárhonnét is érkezzenek a Kárpát-medencéből.


(FM Sajtóiroda)


------------------------------------------------------------

(Fotó: Polgár Julianna (JulCSIllag-fotó®))

------------------------------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
nyelvi lektor, korrektor, adatrögzítő - MMgM
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com)
tag - Magyar Újságírók Közössége - nemzetközi sajtóig. szám: R-1649)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA1 megjegyzés:

  1. Thanks for sharing, nice post!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ ship hàng từ mỹ về VN uy tín với dịch vụ mua hàng hộ trên pandora úc cũng như giải đáp thắc mắc đi hàn quốc mua gì và tổng hợp trang web mua hàng mỹ uy tín nhất.

    VálaszTörlés