2016. május 4., szerda

IMAGING KOREA - KOREA DOKUMENTUMFOTÓKON

IMAGING KOREA
KOREA DOKUMENTUMFOTÓKON – EMBEREKEN, TÁJAKON ÉS IDŐN TÚL

A Koreai Kulturális Központ és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös kiállítása
2016. május 6. – augusztus 28.

„A fotográfia a jelent örökíti meg, de az hamar múlttá válik.
[…] A fotók megláttatják velünk a változást, a mulandó világot.”
KANG WOONGUA Koreai Kulturális Központ és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös, időszaki kiállításának művészeti formanyelve a kortárs dokumentumfotó, melyet most először, Korea hét neves fotográfusának 125 alkotásán keresztül ismerhet meg az európai közönség. KANG Woongu, KWON Taegyun, KIM Jungman, PARK Jongwoo, LEE Gapchul, CHO Daeyeon és SEO Heunkang koreai fotóművészek utazó kiállítása Európában hat helyszínen kerül bemutatásra az adott ország Koreai Kulturális Központjával együttműködésben. A vándorkiállítás első állomása Budapest, melyet Berlin, Varsó, Brüsszel, Asztana és Madrid követ.

A Korea dokumentumfotókon – Embereken, tájakon és időn túl című vándorkiállítás anyagát SEOK Jaehyun, a Daegu Future College professzora állította össze. A tárlat az 1970-es évektől napjainkig eltelt, több mint negyven évben készült fotográfiákat vonultat fel, de valójában ennél jóval tágabb időkeretet is felölel. Korea múltja, jelene és jövője sűrűsödik össze hét kiváló, egyéni karakterű fotográfus munkáiban. Az évszázados történelmi emlékek, az állandóan mozgásban lévő, de a változásban is állandóságot nyújtó táj és a benne élő emberek adják azt a vizuális tartalmat, melyet mind a hét fotográfus egyéni látásmóddal közelít meg. Témáikat és eszközeiket ehhez gondosan megválasztják.

Egyaránt láthatunk palotákat, kolostorokat, történelmi helyszíneket, vidéki falvakat, a demilitarizált övezetet és a hétköznapok színtereit. A koreai gondolkodás és művészet e sajátosságai jelennek meg a Hopp Múzeum kiállításán: egy intimebb környezetben, a belső kiállítóterekben helyezkednek el az emberábrázolások, falusi életképek, a múzeum kertjében pedig a mai modern nagyvárosok és kolostorok világát megjelenítő művekkel folytatódik a tárlat.

KANG Woongu és KWON Taegyun képeinek vitathatatlan ereje abból fakad, hogy egészen közel kerülnek ábrázoltjaikhoz, míg LEE Gapchul szinte teljesen azonosul is velük. KIM Jungman újra felfedezi Koreát és festői magasságokba emeli a tájat, PARK Jongwoo pedig az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezet különleges élővilágát, az emberi tevékenység nyomait viselő, de egyúttal az onnan kirekesztett emberi élet nélküli természetet láttatja. SEO Heunkang a velünk élő történelem helyszíneit rögzíti, míg CHO Daeyeon a kolostori élet lassú lüktetésére figyel.

Mindezek a témák olyan személyes megközelítést igényelnek, melyre egy utazónak aligha volna lehetősége. A vándorkiállítás első helyszínéül szolgáló Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumnak az ad különös jelentőséget, hogy névadója maga is világutazó volt. Hopp Ferenc amatőr fényképészként szintén készített fotográfiákat utazásai során. Harmadik világ körüli útja alkalmával, 1903-ban Koreában is járt. A látnivalókat nagy kedvvel, őszinte érdeklődéssel, de messziről rögzítette: elsuhanó tájat a vonat ablakából, utcán sétáló embereket. Tapintata, nehogy bárki érzékenységét is sértse, valamint a korabeli Koreára jellemző, idegenektől való távolságtartás nem engedte közel az ábrázoltakhoz.

A jelen kiállításon szereplő művek kifejezőereje viszont éppen abban a közelségben rejlik, melyet igazán csak egy koreai fotós képes elérni. Ezért olyan őszinte a kép, melyet most Koreáról megismerhet a látogató.

A kiállításhoz kapcsolódó előadások, sétáló tárlatvezetések, családi napok, workshopok, múzeumpedagógiai foglalkozások lehetőséget adnak a látogatók számára, hogy elmélyítsék ismereteiket Korea értékeiről és kultúrájáról.

***

Imaging Korea | Korea dokumentumfotókon – Embereken, tájakon és időn túl
2016. május 6. – augusztus 28.
A kiállítás kurátora: SEOK Jaehyun

Helyszín:
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum (1062 Budapest, Andrássy út 103.)
www.hoppmuseum.hu

Nyitva tartás:
kedd–vasárnap: 10:00–18:00

Belépőjegy
Teljes árú (felnőtt): 1000 Ft
Ifjúsági jegy (6–26 éves kor között), nyugdíjas jegy (62–70 éves kor között): 500 Ft
Családi jegy (2 felnőtt és gyermekeik részére): 2300 Ft

Letölthető nagy felbontású fotók:
https://www.mediafire.com/folder/yszldjmv7bku3/Imaging_Korea

-------------------------------------------

Szövegforrás és sajtókapcsolat:

Kovács Janka
Szóvivő, PR & Kommunikáció
Koreai Köztársaság Nagykövetsége – Koreai Kulturális Központ
T +36 1 550 0250
M +36 20 770 5444
E janka@koreaikultura.hu
www.koreaikultura.hu

---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése