2016. május 27., péntek

II. NEMZETI BOR MARATON

DUPLÁZOTT A II. NEMZETI BOR MARATON

A II. Nemzeti Bor Maraton országos közösségi és szabadidősport-rendezvény
indulói elérték a 23000 főt, és így tettek meg tíz nap alatt 2057 kilométert
123 borvidéki település érintésével Magyarországon.
A Törley Pezsgőpincészetnél 2016.05.25-én rendezte meg
záró-sajtótájékoztatóját a II. Nemzeti Bor Maraton.A május 13. és 22. között megrendezésre került II. Nemzeti Bor Maraton 2057 kilométer hosszú útvonala Magyarország 123 települését érintette, és hazánk mind a 22 borvidékén keresztül haladt. A megszakítás nélkül, tíz napon át tartó sportesemény indulói országszerte 122 szakasz közül választhatták ki azt, amelyiket teljesíteni szerették volna.

„A tavaly első alkalommal megrendezett, Európában egyedülálló, Nemzeti Bor Maraton azzal a céllal jött létre, hogy nemzeti sikerágazatainkat – a magyar bort, a magyar vidéket és a magyar sportot – összekapcsolja, s egy újfajta közösségi élményműfaj megteremtésével hozzájáruljon ezek népszerűsítéséhez, és hazánk turisztikai vonzerejének növeléséhez. E célok elérése érdekében már tavaly is jelentős lépéseket tettünk: az első Nemzeti Bor Maratonon 9 ezer futó vett részt, s az országos eseménysorozat egyéb programjaira több mint 20 ezren voltak kíváncsiak. A tavalyi indulók felállították a leghosszabb maratonváltó hivatalos világrekordját is: 257 óra és 5 perc folyamatos futással teljesítették a tavalyi, 2581 kilométeres távot.” - összegezte a sajtótájékoztatón a 2015-ös eredményeket Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója.

A legnagyobb újítása a rendezvénynek, hogy az idei, 2057 kilométeres útvonalát már nemcsak futva, hanem kerékpárral is teljesíthették az indulók. A II. Nemzeti Bor Maraton május 13. és 22. között országszerte mindennap más kiemelt helyszínen várta az érdeklődőket változatos programokkal: a helyi bortermelők és kézművesek kirakodóvásárral, borkóstolókkal készültek, miközben kulturális és szabadidős programok, koncertek tették teljessé a szórakozást. A tervezett időpontban, 2016. május 13-án reggel 08:30-kor Dr. Szabó Tünde, Magyarország Sportért Felelős Államtitkára pisztolylövésére elrajtolt a II. Nemzeti Bor Maraton Soltvadkertről. Aznap estére már Villányban volt a mezőny, majd következett Szekszárd, Budapesten a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont, Balatonfüred, Nagykanizsa, Sopron, Tokaj, Eger, Szeged, és végül ismét Soltvadkert.

Az indulók között, ott volt Miklósa Erika, világhírű operaénekes; Hrutka János, sportmenedzser, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség társelnöke; Rippel Ferenc, artista; Földházi Zsófia, Világ- és Európa bajnok öttusázó. A Kám-Szombathely 26 km-es szakaszt Dr. Hende Csaba, országgyűlési képviselő, volt honvédelmi miniszter is teljesítette. A legfiatalabb induló Diósdon futott alig 4 évesen, a legidősebb pedig Gémes Ferenc, ,,futó Feri bácsi”, aki 84 évesen, Mindszenten csatlakozott a mezőnyhöz, néhány kilométer erejéig.

Az idei Bormaratonnal életre hívott Borvidék Szépe Országos Szépségkirálynő-választást nem várt érdeklődés kísérte. „Mindenki által ismert a nemes bor és a női szépség közt meglévő, ősi párhuzam. A Nemzeti Bor Maraton kiemelt különprogramjával szeretnénk tovább népszerűsíteni a magyar borvidékeket, és színesíteni a hazai borkultúrát.” - mondta el a Balla Attila programigazgató. A Törley Pezsgőpincészetnél 2016. 05. 25-én megrendezett záró-sajtótájékoztatón megköszönte a támogatóknak és szakmai együttműködőknek, hogy a rendezvény második alkalommal is sikerrel megvalósult, majd ismertette a számadatokat és az idei eredményeket. Elmondta, hogy a tavalyi 9700 sportolói résztvevői létszámot sikerült megduplázni. Közel 23000 futottak és kerékpároztak a 2057 km-es távon.

***

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeriparért felelős országos alelnöke megköszönte Balla Attilának, hogy életre hívta társaival a rendezvénysorozatot. Kiemelte, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja, hogy minél hosszabb ideig, és minél egészségesebben fogyasszák el azon élelmiszereket a magyar emberek, melyet a hazai termelők előállítanak. Ezért is álltak a Nemzeti Bor Maraton mellé, mert nagyszerű lehetőséget láttak a hazai termékek fogyasztókhoz való, közvetlen eljuttatásában.

Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa közölte, hogy Magyarországon jelenleg a Balla Attila által életre hívott Nemzeti Bor Maraton a legeredményesebben működő, belföldi bormarketing kampány. Reményét fejezte ki, hogy jövőre is együtt értékelheti a rendezvényt a jelenlévőkkel, mert ez mutatná, hogy a Földművelésügyi Minisztérium is támogatója a jó ügynek.

Helmich József, az evopro csoport marketing igazgatója elmondta, hogy valójában ők mérnöki szolgáltatással és fejlesztéssel foglalkoznak, de nem volt kérdés, hogy a Nemzeti Bor Maraton támogatói közé tartozzanak-e. Továbbá bejelentette a települések különversenyének eredményét, melyben Bátaszék lett a nyertes. A fődíjuk egy univerzális elektromos töltőállomás, 1 millió forint értékben, az evopro jóvoltából.

Kovács György, a Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezető igazgatója, fotókon mutatta be azokat az életképeket, melyek a Pünkösd vasárnapi rendezvényen készültek a Törley Pezsgőpincészetnél. Kiemelte, hogy saját dolgozói is örömmel vettek részt a maratonon, például pezsgőmesterük is lefutotta a Törley-kört. Pincészetükből több munkatárs pedig a 17 km-es Szigethalom-Budapest távot is teljesítette.
Szepesfalvy Anna, Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának alpolgármestere, örömét fejezte ki a lehetőség kapcsán, hiszen kerületük Budapest borkerületeként határozza meg magát. Fontos számukra a rendezvény, mert akkor tudják a kulturált pezsgő- és borfogyasztás hagyományait továbbörökíteni, amikor a fiatalokat megszólítják, és erre képes a Nemzeti Bor Maraton.

Koch Csaba, borász, a Nemzeti Bor Maraton Borszakmai Védnöke számára mind a sport, mind a bor az egészségmegóvás része, ezért is fejezte ki örömét a megkeresés miatt, és egyértelmű volt, hogy melléáll a kezdeményezésnek. Fontos, hogy a fogyasztók eljussanak azokra a bortermő helyekre, ahonnan a borokat fogyasztják, megismervén a termőterületet, a pincét, az elkészítés módját.

Frittmann János, borász, a Nemzeti Bor Maraton Borszakmai Védnöke szerint többről szól a rendezvény, mint a bor és a futás. Alkalmas arra, hogy kohéziós erőként működjön egy adott településen vagy térségben, és összehozza több színtéren is az embereket.

Rippel Ferenc, artistaművész, Sport és Művészet Nagykövet kiemelte, hogy a missziónak köszönhetően ő is részese volt annak, hogy „Együtt fut a nemzet!”. Fontosnak tartja az egészséges életmód üzenetét, és a jövő évtől Nagykövetként vállal szerepet a Nemzeti Bor Maraton szervezésében.

***

A Nemzeti Bor Maraton fővédnöke Áder János, köztársasági elnök; védnöke Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár; sportszakmai védnöke pedig Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. A Marketing Gyémánt Díjjal kitüntetett Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke öt hazai sztárborász: a villányi borvidék három élvonalbeli termelője, Tiffán Ede, Bock József és Gere Attila, a Hajós-bajai borvidék egyik legsikeresebb pincészetének tulajdonosa, Koch Csaba, valamint a Kunság első számú borásza, Frittmann János.

A Nemzeti Bor Maraton együttműködő partnere a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága és a Nemzeti Művelődési Intézet, támogatói a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Szabadidősport Szövetség, az MTVA, a Lochner Group, Mórahalom Város Önkormányzata, az evopro, a Nicron Kft, a Törley Pezsgőpincészet, a Sláger TV, a Borászportál, a Szivárvány Aqua és a Red Bull.


(Forrás: http://nemzetibormaraton.hu/)

--------------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

--------------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése