2016. március 17., csütörtök

FIZESS VERSSEL VAGY IDÉZETTEL A KÖLTÉSZET VILÁGNAPJÁN!

Válaszd ki kedvenc Julius Meinl kávédat, és fizess érte egy idézettel,
2016. március 21-én, a Költészet Világnapján!
 
A Julius Meinl ,,Fizess Verssel a Költészet Világnapján!" kampány mai sajtótájékoztatójának a Gerbeaud Ház adott otthont. Az eseményen részt vett Takács Péter, a Julius Meinl Hungary ügyvezető igazgatója; Pintér Katalin, a Gerbeaud Ház ügyvezető igazgatója, akinek munkásságát a hétvégén a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el, valamint Nyáry Krisztián, író, költészettörténész, kiadóvezető.

 



,,Egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, vagy akár kikapcsolódást nyújthat, főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk." 2016. március 21-én hétfőn, a Költészet Világnapján, a Julius Meinl jóvoltából, egy teljes napig minden idézet (legyen az ismert, vagy saját) kávéházi fizetőeszközzé válik, így a vendégek kávéjukat egy verssel vagy akár egy idézettel ,,fizethetik ki". A felhíváshoz csatlakozott éttermek és kávézók szeretettel várják a magyar kávészerető közönséget, hogy gondolataikat és érzéseiket kellemes környezetben, verses formában fejezzék ki.

A globális és rendhagyó kezdeményezés mögött a Julius Meinl cég, mint a bécsi kávépörkölő és a bécsi kávéházi kultúra nemzetközi nagykövete áll. Hagyományainak megfelelően a céget erős kötelékek fűzik a költészethez, hiszen a bécsi kávéházi kultúra nem csupán egy sajátos életmódot jelent, hanem a művészekre és írókra gyakorolt, inspiráló hatása is közismert. Idén második alkalommal csatlakozott Magyarország is a felhíváshoz, több mint 60 helyszínnel országszerte.
 
***
 
A kezdeményezésről Takács Pétert, a Julius Meinl Hungary ügyvezető igazgatóját kérdeztük:


A Julius Meinl Ausztriából indult, ahol nagyon büszkék a kávéházi hagyományokra. Mit gondol, itthon is van ekkora hagyománya a kávéfogyasztásnak?

A 19. és 20. század nyüzsgő, pezsgő szellemi és alkotói légkörében, híres irodalmárok, költők, festők, tudósok, értékformálók élték mindennapjaikat kávéházakban, Magyarországon ugyanúgy, mint a nyugat-európai nagyvárosokban. Sőt, ezeken a helyeken a legismertebb feltalálóink, művészeink és költőink kaptak ihletet, gondoljunk csak a legendás, nagy kávéházakra pl.: a Gerbeaud-ra, a Pilvax-ra, a Centrálra vagy a New York-ra, ahol a kávé nemcsak átszőtte a hétköznapokat, de ösztönözte is az alkotó művészeket, embereket.


Mi e nagyszerű kezdeményezés célja pontosabban?

Elsősorban az, hogy minél több ember számára eljuttassuk azt az üzenetet, hogy vannak dolgok, amelyek pénzben nem mérhetők. A költészet több, mint művészet. Egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, vagy akár kikapcsolódást nyújthat, főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk. Fontos, hogy a mai felgyorsult világban is időt szánjunk magunkra és egymásra, figyeljünk érzéseinkre, hiszen valahol mindenkiben ott lakozik a költő. A Költészet Világnapján arra buzdítjuk a kávészerető közönséget partnereinkkel, hogy egy finom kávé mellett osszák meg velünk kedvenc idézetüket, vagy gondolataikat. Éppen ezért nemcsak nemzetközi , de hazai szinten is törekszünk arra, hogy művészeket, költőket, költészet kedvelő, ismert embereket kérjünk meg arra, hogy hirdessék üzenetünket. A „Pay with a Poem!” - „Fizess Verssel!” kampány nemzetközi arca Robert Montgomery költő, míg itthon Nyáry Krisztián író, és Weiler Péter festőművész állt a kezdeményezés mellé.


Mit lehet tudni a felhíváshoz csatlakozott helyszínekről?

Idén több mint 60, Julius Meinl kávét forgalmazó helyszín csatlakozott felhívásunkhoz országszerte, köztük több, nagy múltú kávéházzal és cukrászdával, aminek nagyon örülünk, sőt, bízom abban, hogy az évek alatt ez a szám akár több száz is lehet. Amiben csak lehet, igyekszünk a helyszínek segítségére lenni, melyben az egyik legfontosabb, hogy természetesen a Költészet Világnapján a kávét az eseményhez a Julius Meinl biztosítja. A csatlakozott éttermek illetve kávézók pedig a versekkel, idézetekkel kitöltött cetlikkel tudnak felénk elszámolni. Tehát tényleg megvalósul az a tény, hogy a versek és idézetek - egy napra - valódi fizetőeszközzé válnak!


Mit kell tennie annak, aki 2016. március 21-én verssel vagy idézettel szeretne fizetni egy kávéért?

Elsőként találja meg a hozzá legközelebb eső helyszínt, mely csatlakozott a felhíváshoz. A ,,Fizess Verssel!" kampányban való részvételt az éttermek és kávézók ajtómatricákkal, plakátokkal, valamint az asztalra kihelyezett cetlikkel és ceruzákkal is jelzik. Aki szeretne verssel fizetni a kávéjáért ezen a napon, nem kell mást tennie, minthogy leírja kedvenc verssorát (legyen az saját vagy idézet) a kihelyezett cetlire, és azzal fizet a pénztárnál illetve felszolgálónál. A felhívás az alábbi kávétípusokra vonatkozik: Espresso, Cappuccino, Latte. A felhívás olyan kávékra nem vonatkozik, melyben alkohol van, pl.: ír kávé.
 
***
 
A hazai kezdeményezéshez csatlakozott:

Nyáry Krisztián, író:

Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, s bár a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, hobbija az irodalom- és művelődéstörténet maradt. Vezetett PR ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs vezetője, 2015-től pedig a Magvető és az Athenaeum Kiadó igazgatója. 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből „Így szerettek ők” címmel két kötet született, az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei. A szerző „Igazi hősök” címmel, 2014-ben megjelent könyvében olyan emberekről írt, akik élete és személyes döntései példaszerűek. Erről szól negyedik kötete a „Merész magyarok” is.

A Nyáry Krisztián által vezetett Athenaeum Kiadó 2016-ban jelentette meg Verslavina - A nő meg a férfi kötetét, mely bebizonyította, hogy nemcsak a költők, de a költészet iránt érdeklődők is szívesen megosztják gondolataikat másokkal. Lackfi János - Szabó T. Anna szerzőpáros nemrég - az egyik legnépszerűbb közösségi portálon - olyan dologba fogott (ösztönösen és játékosan), ami lavinaként söpört végig a neten, és rántott magával ismert és még kevésbé ismert alkotókat. Ez a #verslavina. Egy ajándékversből kiinduló, majd az azt kinövő, improvizációs asszociációfolyam, ami nagyon szépen mutatja meg, hogyan is működik az alkotás, kiben milyen válasz születik egy-egy szövegre.


Weiler Péter festőművész, író:

Weiler Péter 20 éve Budapesten alkot és állít ki rendszeresen. Színes és figuratív képei egyedi hangulatot teremtenek, a hétköznapok kimerevített pillanataiban az élet szépségén túl annak banalitására is ráismerünk. Weiler műveiből mosoly és humor sugárzik, egyedi design centrikus szituációk, amik mellett nem tudunk elmenni. A kávézás, mint téma korábban őt is megihlette, hiszen Réz András könyvéhez készített illusztrációkat. „A lakásán jártam az ötleteimet egyeztetni. Nála is központi szerepet élvez a kávé a reggelekben, jó volt látni, hogy milyen műgonddal készíti el, a hörpintésnyi, sűrű ristrettot. Akkor bevillant, hogy lennie kell majd egy képnek, amin András kávét iszik. De ettől még nem lett volna belőle kép, a pici „smiley” a csésze alján a lényeg, ettől az apróságtól kezd el a kompozíció élni.” - nyilatkozta korábban a művész.


Gerbeaud Ház:

1948-1984-ig a „Vörösmarty” nevet viselte a patinás cukrászda, mindvégig gondosan őrködve a minőségen és ápolva a hagyományokat, megtartva a világhírnevet. 1984. márciusától a budapesti belváros szívében ismét ott ragyog a bejárat fölött a „Gerbeaud” felirat. 1997-ben, egy teljes évig tartó rekonstrukcióval – miközben egyetlen napig sem volt zárva a cukrászda – megújult, és ha lehet, még szebb lett az épület, mint valaha. A Gerbeaud Gasztronómia Kft. 2004 óta vezeti a Gerbeaud Házat.
Tradíció és Evolúció a Gerbeaud Kávéházban: A Gerbeaud több mint 150 éve jelenti azt, amit cukrászatnak, cukrászdának hívunk. Világhírnevét annak is köszönheti, hogy kreatív cukrászai - a tradíció ápolása mellett - mindig új termékekkel, süteményekkel lepik meg a vendégeket. A cukrászok generációról generációra adják át a tudást, értő kezek vezetik azt a sok-sok tanulót, akik minden évben ebből az igazi műhelyből indíthatják életüket. Műhely. Talán az egyik legjobb meghatározás a Gerbeaud-ra: egy profi csapat, ahol értik és értékelik egymás munkáját.


Bővebb információ
a Facebookon: www.facebook.com/juliusmeinlhungary
vagy a Julius Meinl nemzetközi honlapján: a www.meinlcoffee.com oldalon.
A felhívás videója itt megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=4iBqznuSN3Q


(Forrás: www.meinlcoffee.com, www.gerbeaud.hu)


---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése