2016. március 2., szerda

BUDAPESTI SPORT IRODA - FUSS VELÜNK! MOZGALOM

BUDAPESTI SPORT IRODA - FUSS VELÜNK! MOZGALOM

Lássuk a futást úgy, ahogy eddig még soha! - ezzel a jelszóval tartott a BSI
sajtótájékoztatót kedden, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)
Márványtermében.
Megdöbbentő számok láttak napvilágot a külföldi futók ideutazása
és a versenyek gazdasági hatása kapcsán.
 

 


A BSI három nagy tavalyi versenyére - 30. Telekom Vivicittá Városvédő Futás, 30. Wizz Air Budapest Félmaraton, 30. SPAR Budapest Maraton -, a világ több mint 80 országából, 17300 külföldi futóturista (futók és kísérőik) érkezett hazánkba. Nagyjából 65500 éjszakát töltöttek Budapesten (főként négycsillagos szállodákban és apartmanokban), s becslések szerint magyarországi tartózkodásuk során összesen 2,77 milliárd forintot költöttek el különféle szolgáltatásokra.

A Budapesti Sportiroda számára a KPMG Tanácsadó Kft. készített tanulmányt, amelyből a futóturizmushoz köthető számok mellett az államkasszába befolyó összegek is megjelennek.
 
***

,,Tudtuk, hogy a futóversenyek rendelkeznek szemléletformáló hatással, de most egy kézzelfogható, gazdasági hasznot is láthatunk. Turisztikai szempontból is nagyon fontosak ezek a versenyek, a regisztrált futók száma 2015-ben meghaladta a hetven ezer főt. Nemzetgazdasági szinten közel 880 millió forint adó- és járulékbevételt biztosítottak az államháztartás számára ezek a futóversenyek. Azt gondolom, makrogazdasági szinten is igen komoly bevételről van szó" - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
 
Hozzátette: a szállásdíj-bevételek is lendületes növekedésről tettek tanúbizonyságot, s ez hozzájárult a teljes magyar turizmus 2015-ös növekedéséhez. ,,Olyan ágazatról van szó, amely stratégiai terület, és dinamikus fejlődés jellemzi. Örömmel mondhatom, a magyar kormány részéről minden támogatás rendelkezésre áll, látván, hogy a sport nem csak látványosság, hanem komoly gazdasági erő is.
 
Ráadásul az eseményeknek olyan pozitív médiavisszhangjuk van külföldön is, amely elismerésre méltó."
 
***

Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető igazgatója kiemelte: 2010 óta majdnem megháromszorozódott a külföldi futók száma. ,,Ennek két oka van: 2013-ban a tavaszi Vivicittát kivittük a nemzetközi futóturista-piacra, s az esemény hamar felnőtt az őszi, hagyományos Budapest Félmaraton mellé.
 
A másik, hogy 2013-ban és 2014-ben a Nemzetgazdasági Minisztériummal rendkívül sikeres külföldi promóciót végeztünk." Hozzátette: Magyarország ár-érték arányban nagyon megfelel a külföldi futók számára, még a kelet-európai országok lakóinak is. ,,A legfontosabb érték: 65500 vendégéjszaka a három hétvégén. 2010-ben ez a szám még 20 ezer alatti volt."

***
 
A KPMG a 30. Wizz Air Budapest Félmaraton és a 30. SPAR Budapest Maraton Fesztivál nemzetgazdasági hatásainak vizsgálatát külön is elvégezte. Indra Dániel, a KPMG senior managere elmondta, a tanulmány módszertana három lépcsőből állt: adatgyűjtés, adatelemzés és hatásvizsgálat.
 
A két őszi futóverseny megrendezéséből fakadó közvetlen gazdasági hatás a hazai és külföldi futóturisták kiadásai, az országon belül elköltött rendezési költségek és a szponzori aktivitás összegeként becsülhető meg. A hazai forrású, közvetlen költés 2,65 milliárd Ft-ra tehető. A közvetlen hatáson, kibocsátáson túl a futóversenyek közvetett módon is hatással vannak a magyar gazdaságra.
 
A multiplikátor hatás bevezetése után megállapítható, hogy a versenyekhez köthető teljes kibocsátás 4,44 milliárd forint volt. A vizsgálat kimutatta, hogy a két őszi futóverseny potenciálisan akár 1,78 milliárd forinttal is hozzájárulhatott Magyarország 2015-ös évi GDP-jéhez, mely kizárólag a Magyarországon belüli hozzáadott értéket tartalmazza.

A számítások alapján továbbá feltételezhető, hogy a versenyek nemzetgazdasági szinten akár 880 millió forint adó- és járulékbevételt biztosítottak az államháztartás számára.
 
***

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese felszólalásában így fogalmazott: ,,Hiánypótló tanulmány született. Amikor a főváros arról gondolkodik, hogyan viszonyuljon a turizmus egy szegmeséhez, nagyon fontos, hogy lássunk számokat, amelyekből ki lehet indulni.
 
A főváros jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi években, talán ennek is köszönhető, hogy a futóturizmus terén is ilyen kiugró számokat értünk el. A világszínvonalú sportrendezvényeken belül a szabadidősport eseményeinek támogatása is kiemelten fontos számunkra."

Az ehhez kötődő fejlesztések között a margitszigeti futókört említette példaként. Budapest főpolgármester-helyettese a tanulmányból kiemelte: a futóturisták közel fele idén először járt Magyarországon, és nyilatkozataik szerint több mint 70 százalékuk 5 éven belül biztosan újra meglátogatná a fővárost.


(Forrás: BSI)


---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése