2016. február 11., csütörtök

ISONZO EXPRESSZ A MÁV NOSZTALGIÁVAL

A vonat, amelyről egy ország beszél:
2016-ban újra elindul az Isonzó Expressz

Idén is elindítja történelmi különvonatát Isonzóra a MÁV Zrt. leányvállalata, a MÁV Nosztalgia. A július 17-én útjára induló Isonzó Expressz - az ötnapos körutazás során - bejárja a Nagy Háború egykori olasz és szlovén hadműveleti területeit, megemlékezve az első világháború olasz frontján elesett, több százezer magyar katonáról.

 


A Nagy Háború centenáriuma alkalmából tavaly nyáron, első ízben közlekedő Isonzó Expresszt hatalmas érdeklődés övezte, amikor 550 utasával kigördült a Keleti pályaudvarról. A különvonatot a MÁV Nosztalgia Kft., a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatala, az Indóház Lapkiadó, a Budakeszi Kultúra Alapítvány, valamint a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány összefogása hozta létre, első alkalommal 2015-ben. A nagy sikerű út eredményeként a programot idén is megismételjük, új lehetőségekkel, látnivalókkal bővítve: az Isonzó Expressz július 17-21. között ismét elindul emlékútjára, hogy utasai felkeressék az isonzói csaták további helyszíneit, valamint megemlékezzenek és tisztelegjenek a magyar hősök emléke előtt.

Az Isonzó Expressz 2016. február 9-i sajtótájékoztatóján (Nyugati pályaudvar, Királyi váró) felszólalt a Honvédelmi Minisztérium képviselője, valamint Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze, Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője és Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az eseményen részt vett továbbá a különvonat ötletgazdája, T. Hámori Ferenc, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó ügyvezetője és Bánkuti Ákos, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az Isonzó Expressz 2016-ban új útvonalon közlekedik, a Semmering-hágón, a világ első magashegyi vasútvonalán keresztül, melyet 1854-ben adtak át, s 1990-ben felkerült az UNESCO Világörökség Listára. A vonat Orfeum kocsijában útközben fellép a Sebő-együttes. Az emlékúton új elem a cerjei kilátó felkeresése, ahonnan páratlan kilátás nyílik a 100 évvel ezelőtti csatatérre. A visintini magyar kápolna meglátogatása után, a Doberdó fennsíkján, a Monte San Michele és San Martino del Carso magyar vonatkozású háborús emlékhelyeit is megtekintik a résztvevők. Ezen kívül Redipuglia olasz és Fogliano osztrák-magyar temetői is szerepelnek az utazás programjában.

A résztvevők felkeresik továbbá a Kolovrat-gerincen kialakított, szabadtéri emlékhelyet, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeumot és az osszáriumot, valamint Tolmin (Tolmein) Loče osztrák-magyar katonatemetőjét.

Az utazás zárónapján, július 21-én kerül sor a központi megemlékezésre. A svetói katonai temetőben közös szlovén-magyar katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeznek meg az I. világháborúban elesett hősökről.



(Forrás: MÁV Nosztalgia Kft. – Kommunikáció

MÁV NOSZTALGIA KFT.
1142 Budapest, Tatai út 93/A
Telefon: (06-1) 238-0558 
Mobil: (06-70) 935-7352
E-mail: dubecz.renata@mavnosztalgia.hu)


---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 





























 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése