2016. február 14., vasárnap

A DIGITALIZÁCIÓ HATÁSAI - MTA ÉS IVSZ KUTATÁS

A DIGITALIZÁCIÓ HATÁSAI - MTA ÉS IVSZ KUTATÁS

Digitális transzformáció címmel szervezett közös konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) 2016. február 11-én, Budapesten, az MTA Dísztermében. A digitalizáció társadalmi hatásait kutató rendezvényen az MTA és az IVSZ együttműködési megállapodást írt alá, amelyben az Akadémia az üzleti szférával fog össze.

 


Miközben a digitális forradalom nem egy jövőbeni kilátás, hanem egy, már zajló folyamat, arról többféle szcenárió is létezik, hogy milyenné válik a világ a következő években. A digitalizáció felgyorsulása miatt bekövetkező változások mind az üzleti, mind a tudományos és a társadalmi életet nagymértékben befolyásolják. Ennek megértésére, elemzésére, bemutatására fogott össze az IVSZ és az MTA a most induló, de még két további eseményt felvonultató sorozattal.

Hogy mi történik a negyedik ipari forradalom után, azzal kapcsolatban egyelőre sok a kérdés és a feltételezés. Hogyan alakul a jövőben a gép-ember viszonya, hogy a társadalom, az egyén és vállalat szintjén mit jelent a digitális transzformáció, illetve hogy míg a technológia fejlődése exponenciális, addig az egyén hogyan élhet továbbra is lineáris életet?

Digitális nagyvállalatok uralkodnak majd, vagy olyan lesz a világ, mint egy globális digitális bazár? Esetleg a digitális ,,Vadnyugat” köszönt ránk, vagy a tökéletesnek látszó „digitópia” (digitális utópia) felé haladunk? Ezek valószínűleg nem párhuzamos univerzumok, hanem szerencsés esetben egymást követő fejlődési fázisok, és egyik sem válik szélsőségessé.

A kérdések adottak, a válaszokat keressük. „A digitalizáció alapján megvalósuló változások hatásának folyamatelemzése Magyarországon fokozottabb figyelmet kíván – hasonlóan az Európai Unión belül tapasztaltakhoz –, ennek előmozdítása érdekében jön létre az IVSZ és az MTA között a partneri kapcsolat, amelyről ma együttműködési megállapodást írt alá a két szervezet.” – mondta el a konferencián Laufer Tamás, az IVSZ elnöke. Hozzátette: ,,Az esemény és a téma kiemelkedő jelentőségű, mert a társadalom és a gazdaság csak a digitális transzformáció adoptálásán keresztül érheti el céljait.”

Az együttműködési megállapodás további célja, hogy az MTA kutatóhelyei által végzett tudományos tevékenység és annak eredményei nagyobb mértékben megismerhetővé váljanak, illetve az üzleti szféra és az MTA kutatóhálózata az eddig tapasztaltaknál szorosabb összekapcsolódással, a kutatási témák összehangolásával biztosítsák a gazdasági szféra bevonását és részvételét a kutatási eredmények elterjedését elősegítő, kutatás-fejlesztési projektekbe.
 

___________________________________________________________
 
Az IVSZ-MTA Digitális transzformáció konferencia
a GINOP-3.1.1-VEKOP-15 ,,Oktatási intézmények és
IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése
és támogatása" című pályázat előkészítése keretében
került megvalósításra.(Forrás: ivsz.hu (V. V.))


---------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

---------------------------------

(Szerző/Leközlő:


Polgár Julianna
(szerk.- és fotórip., könyvtáros - volt Duna TV, MTI – gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 

1 megjegyzés: