2015. július 7., kedd

EUROPA CANTAT 2015. – KÓRUSFESZTIVÁL PÉCSETT

EUROPA CANTAT 2015. – KÓRUSFESZTIVÁL PÉCSETT


A világ 40 országából több mint 4 ezer résztvevő regisztrált már a Pécsett július 24. és augusztus 2. között tartandó, nagyszabású kórustalálkozóra, az Europa Cantat-ra – hangzott el a fesztivált ismertető, keddi, budapesti sajtótájékoztatón.

 

 

Hoppál Péter, kulturális államtitkár elmondta: a nemzetközi rendezvény mintegy 300 millió forintos költségét az állam és Pécs városa körülbelül fele-fele részben fedezi, de számítások szerint a befektetett közpénz másfél-kétszeres mértékben is megtérülhet a turizmus fellendülése révén.

Úgy vélte, a kulturális turizmus húzóágazat lehet Magyarországon, ebben kiemelkedő szerepe lehet többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, idén pedig különösen az Europa Cantat-nak és az őszi világzenei vásárnak, a budapesti WOMEX-nek.

Hoppál Péter hozzátette: természetesen kevésbé racionális és gazdasági alapon is nagy öröm, hogy újra a gazdag kóruskultúrával bíró Magyarország, azon belül Pécs városa szervezheti meg az Europa Cantatot. „Mint pécsi, mint zenész és mint kulturális államtitkár is ajánlom a rendezvényt.” – fogalmazott.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere felidézte: a város 1988 után másodszor adhat otthont a rangos találkozónak. Mint mondta, az első fesztivál élményei belevésődtek a pécsiek emlékezetébe, de idén a ’88-as sikereket is túl szeretnék szárnyalni. Pécs komoly szervezési tapasztalattal, felkészülten vághat neki a fesztiválnak.

A rendezvény részleteit Móczár Gábor főszervező, az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat elnöke ismertette. Leszögezte, hogy nem csak „bulis” fesztiválról van szó, délelőttönként komoly szakmai munka fog folyni, amelynek gyümölcseit az énekesek délutánonként és esténként meg is osztják a közönséggel és egymással. A közönség és előadók közötti határ olykor fel is oldódik majd: esténként közös éneklésre invitálnak mindenkit a Dóm térre. Az esti közös éneklések vezetője Michael Gohl lesz, akinek édesapja 1988-ban ugyanebben a szerepben közreműködött a fesztiválon.

A rendezvény ideje alatt 20 pécsi és 14 regionális helyszínen több mint 130 koncert várja a közönséget. Igazi befogadó fesztiválról van szó: a programok nagy része ingyenes, a szabadtéri helyszínek befogadóképessége gyakorlatilag korlátlan, és a fedett koncertek legtöbbjére is csak regisztrálni kell – emelte ki.

Míg az 1988-as pécsi Europa Cantat-on csaknem 3 ezren voltak, addig idén már eddig mintegy 4100 résztvevő jelentkezett a világ minden tájáról, és a szakmai műhelyekre még a fesztivál alatt is végig lehet jelentkezni – mondta Móczár Gábor, hozzátéve, hogy mintegy másfél ezer zenész – együttesek, zenekarok, köztük a Pannon Filharmonikusok – működnek közre, és jönnek táncegyüttesek is. A szervezést és lebonyolítást a profi szervezőkön túl mintegy 300 önkéntes segíti.

Az Europa Cantat 1959-ben jött létre német és francia karnagyok kezdeményezésére, azzal a szándékkal, hogy a két ország a közös éneklés segítségével végképp lezárhassa korábbi konfliktusainak történetét. A fesztivált 1961 óta 3 évente rendezik meg, Pécs után 2018-ban az észt főváros, Tallinn ad neki otthont.
 
A sajtótájékoztatón közreműködött a Jazzation Énekegyüttes: ,,A tízéves énekegyüttes Magyarország első számú jazz-acappella együttese, három nemzetközi díjjal, külföldi és hazai koncertekkel, kurzusokkal, folyamatosan bővülő repertoárral. A 2005-ben alakult formáció az acappella műfajának professzionális művelésén túl minél szélesebb körű népszerűsítését érzi küldetésének itthon és külföldön egyaránt."


(Forrás: MTI)

------------------------------------------


(Fotó: JulCSIllag-fotó®)               

--------------------------------------------------------------
(Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA
 
  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése