2014. április 1., kedd

A SZULTÁN AJÁNDÉKA - NÉGY CORVINA A SZERÁJ KÖNYVTÁRÁBÓL

A Szultán ajándéka. Négy corvina a Szeráj könyvtárából

Exkluzív Corvina-kiállítás nyílik 2014. április 23-án, 16 órakor az Országos Széchényi Könyvtárban. A kiállításra a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából kerül sor, melynek díszvendége Törökország lesz. A tárlat megrendezésével az Országos Széchényi Könyvtár a török kulturális élet Magyarországra látogató jeles képviselői és a török–magyar kulturális kapcsolatok előtt kíván tisztelegni.
 Mindössze két hétig lesz látható az a négy Corvina, amelyeket a török hadak a 16. században elvittek Mátyás király könyvtárából, majd miután fejedelmek, főpapok és tudósok évszázadokon keresztül sikertelenül próbálkoztak visszaszerzésükkel, végül 1869-ben Abdul Aziz szultán ajándékaként visszakerültek Budára. A négy díszkódexet ebben a kontextusban még soha nem láthatta a nagyközönség. Mivel felbecsülhetetlen értékű Corvináink a legszigorúbb műtárgyvédelem alatt állnak, kiállításukra csupán nagy időközökkel, rendkívüli alkalmakkor kerülhet sor.

A magyarok több évszázados álma vált valóra, amikor 1869-ben Abdul Aziz szultán négy díszkódexet ajándékozott Ferenc Józsefnek Corvin Mátyás egykori könyvtárából. A diplomáciailag kiemelkedő eseményre akkor került sor, amikor a császár a Szuezi-csatorna megnyitása alkalmából tisztelgő látogatást tett a szultánnál Isztambulban. Ferenc József - szintén diplomáciai gesztusként, hiszen csupán két év telt el a magyarokkal való kiegyezés óta – gróf Andrássy Gyula közvetítésével a négy pompás díszkódexet a Széchényi Országos Könyvtárnak ajándékozta.

Az ajándékozás nem csupán kulturális esemény volt, hanem fontos szimbolikus szerepet játszott az Osztrák–Magyar Monarchia és az Oszmán Birodalom egymáshoz való közeledése során. Ezt követően megélénkültek a diplomáciai kapcsolatok a két birodalom között, a Monarchia tudósai előtt pedig megnyíltak, kutathatóvá váltak a Szeráj gyűjteményei.

A négy kódex - Szent Ágoston, a történetíró Polybios, a komédiaszerző Plautus és a humanista Trapezuntius művei - kiválóan reprezentálják az egész egykori Corvina Könyvtárat, hiszen található közöttük itáliai kézirat, de olyan is, amely a Mátyás alatt létesített budai könyvmásoló- és miniátorműhely munkája. Három kódex eredeti, pompás bársonykötését viseli, amely szintén a budai műhely könyvkötőjének mesterségbeli tudását dicséri, aki Mátyás reprezentatív könyvtára számára egyedi kötéstípust fejlesztett ki.

A 15. századi kódexek mellett további eredeti török kéziratok is kiállításra kerülnek az Országos Széchényi Könyvtár anyagából. A kiállításon az eredeti Corvinák megtekintése mellett facsimile és digitális corvinák lapozgatására is lehetőség nyílik. Megtekinthető lesz az „Isztambuli antifonálé” másolata is, amelynek eredetijét Isztambulban, a Topkapi Szerájban őrzik. Az 1360 körül készült kódex az Anjou-kori magyar könyvkultúra kimagasló emléke.

A kiállításra 2014. április 24-től iskolai és más csoportokat is szeretettel várunk, számukra tárlatvezetést biztosítunk. Kérjük a csoportokat, hogy tárlatvezetési igényüket előre jelezzék a csoportvezetes@oszk.hu email címen. A kiállítás tematikájához kapcsolódó, diákok számára készült feladatlap 2014. április 10-től lesz letölthető honlapunkról.

A kiállítás a Yunus Emre Intézet Budapesti Török Kulturális Központ és a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége támogatásával valósul meg.

A kiállítás helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F épület, 6. szinti kiállítótermek.

A kiállítás megtekintése a megnyitó alkalmával, 2014. április 23-án 16 órától 18 óráig díjmentes, 2014. április 24–május 6. között keddtől szombatig 10 és 18 óra között belépőjeggyel látogatható.
Közösségi oldalakon a kiállításról szóló bejegyzéseink szövegében, a képek aláírásában, linkek leírásában a "#corvina14" címkét használjuk. A közösségi oldalainkon megjelenő címkerendszeren keresztül könnyen elérhetők és átjárhatók lesznek Corvina-kiállításunk tartalmai.(Forrás: OSZK; Reneszánsz Hölgyek Társasága)

------------------------------------------------------------------


(Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
alapító-főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))


1 megjegyzés:

  1. Köszönöm a meghivást!„:) :) :) Nagyon Köszönöm a visszaigazolást megtisztelő !!!

    VálaszTörlés