2014. március 27., csütörtök

KÖNYVTÁRI BELÉPŐ A DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁSHOZ

Könyvtári belépő a digitális írástudáshoz

A könyvtárak jelentőségét a közhiedelemmel szemben nem csökkenti, hanem növeli a digitális világ – jelentette ki Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár a 15. Internet Fiesta zárókonferenciáján 2014. március 27-én, Budapesten. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség egyhetes országos rendezvénysorozatán országszerte közel kétezer program várta a közönséget.
A 15 év feletti magyar lakosság 42 százaléka még soha nem használta az internetet, pedig a digitális írástudás ma már a munkaerőpiacon való elhelyezkedés és az egyéni életminőség szempontjából is nélkülözhetetlen. Az e probléma kezelésére életre hívott eMagyarország-pontokból jelenleg mintegy 1600 működik, többségükben az 5000 fő alatti lélekszámú településeken. A felmérések alapján a hálózat egységeit hetente 50-60 ezren látogatják – mondta köszöntőjében Solymár Károly Balázs.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy 467 eMagyarország pont könyvtárban működik, az együttműködés a kezdetektől kiváló. A program eredeti célja a hozzáférés biztosítása volt, később azonban egyre nagyobb hangsúlyt kapott a képzés, a motiváció és az eTanácsadók tevékenysége.

A hálózati feltételek ugrásszerű javulása ellenére a háztartások harmadában még mindig nem fizetnek elő az internetre. Ennek okai túlnyomórészt már nem az anyagi lehetőségekben keresendők, hanem belső, tudásbeli és motivációs tényezőkben. A gátak lebontására nincsenek varázsszerek, gyors megoldások, de rendkívül sokat tudnak tenni érte a mindenki számára nyitott könyvtárak, az infokommunikációs eszközöket és tartalmakat jól ismerő könyvtárosok – közölte Solymár Károly Balázs.

A Könyvtári Fiesta 15 éve eseménysorozat 7 napja alatt összesen 470 település több mint 500 regisztrált intézményének programjaira látogathattak el az érdeklődök. A jubileumi rendezvényeken a magyar könyvtárosok olyan online tartalmakkal ismertethették meg olvasóikat, amelyek megkönnyítik az új ismeretek elsajátítását, segítik a tanulást és új szolgáltatásokat hoznak a mindennapok világába. A programsorozat alapelve szerint a digitális médiatartalmakhoz való hozzájutás megkönnyítése az esélyegyenlőséget is támogatja.


Budapest, 2014. március 27.(Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - Kommunikációs Főosztály)

------------------------------------------------------------------------------------------

(Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI -
gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
alapító-főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA -
gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA -
lillatti8@gmail.com))Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése