2013. november 7., csütörtök

SVÉD-MAGYAR INNOVÁCIÓS NAPOK 2013.

Svéd-Magyar Innovációs Napok 2013.


Budapest legyen a régió StartUp fővárosa – így fogalmazott Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a Svéd-Magyar Innovációs Napok rendezvényén, Budapesten (2013. november 7-én). Az államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium, Svédország Nagykövetsége és a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, valamint vezető svéd cégek által szervezett innovációs szemináriumon beszélt, amelynek középpontjában az „üzleti innováció és a következő generáció” állt.




A két ország ismert szakértői, vállalkozói, mérnökei és diákjai a többi között arra a kérdésre keresték a választ, hogyan lesz egy kreatív ötletből sikeres, a fenntartható fejlődést és a nemzetstratégiai célokat egyaránt szolgáló vállalkozás a svéd tapasztalatok figyelembe vételével.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyúttal bemutatta a „Runway Budapest 2.0.2.0 – StartUp Credo” kiadványát, amely célul tűzte ki, hogy Budapest az évtized végére a régió StartUp központjává váljon. Az ehhez szükséges eszközöket a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal, valamint a hazai StartUp közösség szereplőiből álló BudapestHUB munkacsoport dolgozta ki. A megújulás főszereplője a globális piacra törekvő StartUp közösség. Az államnak katalizátor szerepe van: az oktatás és képzés, a forrásokhoz való hozzáférés, valamint az adózás és szabályozás területén támogató környezetet nyújt, a gazdaságpolitikai kiszámíthatóság mellett. A 2014-2020-as EU tervezési és programozási ciklusban a Runway Budapest 2.0.2.0 program finanszírozására mintegy 140 mrd Ft áll majd rendelkezésre a GINOP forrásaiból, amelynek kétharmadát visszatérítendő támogatások, pénzügyi eszközök tennék ki. A globális piacot megnyerni vágyó fiatalok közül egyre többen választják az innovatív vállalkozói életformát. Budapest komparatív előnyei közé tartozik többek közt a matematikai és számítástechnikai képzettségre alapozódó, sajátos kreatív látásmódot igénylő és kínáló területek. Hasonló előnyökkel rendelkezünk a biotechnológia és az orvosi műszerek fejlesztése terén.

Az innovatív gondolkodás és a vállalkozó szellem meglétéhez a jó oktatási rendszer és az üzletbarát környezet a két leginkább szükséges tényező, e két területre pedig komoly hatással lehet az állam – fejtette ki Karin Olofsdotter, Svédország budapesti nagykövete, a rendezvénysorozat egyik ötletgazdája. Svédország egyike azon országoknak, amelyek GDP-jük legnagyobb részét kutatás-fejlesztésre fordítják, ennek pedig meg is van a hatása: Svédország idén sorozatban harmadszor lett az Európai Unió leginnovatívabb tagállama. A nagykövet meggyőződéssel vallja, hogy a fiatalok a leginkább innovatívak, és bennük van meg a képesség is arra, hogy más szemszögből lássák a világot. Ezért az oktatási rendszereknek a kreatív gondolkodást kell ösztönözniük, a munkahelyeknek pedig meg kell találniuk a módot arra, hogy az ifjak kreativitását az idősebbek tapasztalataival ötvözzék. Svédországban állítják, hogy a fiatalokat sújtó munkanélküliség leküzdésének egyik leghatásosabb módja, ha megtanítjuk őket vállalkozni.

Az innovációs napok megrendezésének ötlete a tavaly októberi, nagy sikerű Svéd–Magyar Innovációs Fórum nyomán született. Az események lehetőséget biztosítanak a két állam szakértőinek eszmecseréjére, tekintettel arra, hogy Svédországban és Magyarországon is a közelmúltban készült el a nemzeti innovációs stratégia, amelynek megvalósítása mindkét államban megkezdődött. A rendezvénysorozat májusi állomásán az új innovációs stratégiákat és reformokat vitatták meg, a júniusi eseményen az oktatás, a kutatás és a piaci szereplők együttműködésének lehetőségeit vizsgálták és mutatták be a résztvevők.

Ezt az innovatív szemléletet helyezik előtérbe mindennapjaikban a programsorozatot támogató vezető svéd vállaltok: Electrolux, Ericsson, Sigma Technology.


(SzövegfSvédország Nagykövetsége, Svéd Kereskedelmi Kirendeltség)
orrás:


-----------------------------------------------------------------------------------

(Fotó: JulCSIllag-fotó®)


(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése