2013. november 5., kedd

MittelCinemaFest 2013.

MittelCinemaFest 2013. - XI. Közép-Európai Olasz Filmfesztivál
(Puskin mozi 2013. november 5-14.)


Az Olasz Kultúrintézet őszi programjának egyik állandó, kedvelt rendezvénye a MittelCinemaFest, amely idén is az olasz filmművészet néhány újdonságával, sikerdarabjával várja a magyar közönséget.


SERVILLO, Toni A nagy szépség című Sorrentino-filmben
 
 
Az Olasz Kultúrintézet, az Istituto Luce Cinecittà és a Puskin mozi együttműködésében, immár XI. alkalommal megrendezésre kerülő filmfesztivál a már befutott rendezők és színészek mellett új tehetségek bemutatkozását is lehetővé teszi és példaértékű panorámáját adja a kortárs olasz filmgyártásnak.

A MittelCinemaFest nyilvánvalóan hozzájárul a Magyarországon forgalomba hozott olasz filmek számának egyértelmű növekedéséhez. 2013-ban 14 olasz film került a mozikba, ezek közül több is szerepelt az elmúlt évek fesztiválprogramjában.

A MittelCinemaFest 2013 nyitófilmje A nagy szépség (rendezte: Paolo Sorrentino), mely számos mustrán, többek között Cannes-ban is versenyben volt. A vetítésen jelen lesz a film egyik szereplője, Anita Kravos.

A fesztivál programjából kiemelkedik a Federico Felliniről kollégája és barátja, Ettore Scola által készített portréfilm, a De furcsa, hogy a nevem Federico, valamint a korábbi filmjeik révén immár jól ismert rendezők, Giorgio Diritti és Paolo Virzì legfrissebb alkotásai: Egy napon menned kell, Minden áldott nap.

A fesztivál további filmjei: Itaker (rendezte: Toni Trupia, jelen lesz a vetítésen), Egyedül utazom (r.: Maria Sole Tognazzi), Jó reggelt, Apa! (r.: Edoardo Leo, vendégünk a vetítésen), Pinokkió (r.: Enzo D’Alò), Bellas Mariposas (r.: Salvatore Mereu), Kötéltáncosok (r.: Ivano De Matteo), Éljen a szabadság! (r.: Roberto Andò).

A mozivásznon láható történetek különböző aspektusokból mutatják be a mai olasz társadalmat: nagyváros és vidék viszonyát, a különböző generációk közötti feszültséget, a standard olasz nyelv és a dialektusok oly markáns különbségét, a munkanélküliség problémáját és a társadalom válságának kérdéskörét.

A nagyjátékfilmek mellett idén is helyet kap egy válogatás a RIFF 2013 (Rome Indipendent Film Festival) és a Kalat Nissa Filmfesztivál 2013 rövidfilmjeiből.

A MittelCinemaFest 2013 alkalmából november 5-25. között az Olasz Kultúrintézetben fotókiállítás lesz látható az olasz neorealizmus egyik emblematikus alakjáról, Anna Magnaniról (Anna Magnani 15 fényképész fotóin).

A fesztivál vendégei közül két rendező, Giorgio Diritti és Toni Trupia ellátogat a Színház – és Filmművészeti Egyetemre, egy a hallagtókkal folytatott eszmecserére.
 
A fesztivál filmjei olasz nyelven, magyar nyelvű szinkrontolmácsolással, vagy felirattal kerülnek vetítésre.

A részletes program megtalálható az Olasz Kultúrintézetben és a Puskin moziban.


(Szövegforrás: Olasz Kultúrintézet)

(Fotó: www.ilvelino.it)

------------------------------------------------------


(Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése