2013. november 29., péntek

JÖVŐ PÜNKÖSDKOR ÚJRA ZAKATOLNAK A ZARÁNDOKVONATOK

 
 
Jövő júniusban újra zakatol a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz

Ha Székely gyors - Csíksomlyó expressz, akkor Kárpáteurópa. Az utazási iroda immár hetedik alkalommal indítja útjára ezt a (két) kivételes vonatot.
 2014. június 6-a és 9-e között ezúttal is egyesített szerelvénnyel, az oda- és visszaút során egyetlen, össznemzetinek nevezett vonatként közlekednek Erdélybe a Székely gyors és a Csíksomlyói expressz szerelvényei – hangzott el a szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetőjétől, Petrus Györgytől, a 2013. november 28-án rendezett sajtótájékoztatón.

 
 

A cél ezúttal is a zarándokok eljuttatása a június 7-i, pünkösd szombati, csíksomlyói búcsúra, és az ökumenikus szentmisére. Emellett másnap a résztvevőket elviszi a vonat a Karakó-völgyhídon át a Gyimesekbe, Gyimesbükkbe, a történelmi Magyarország vasúti határállomásához, a MÁV egykoron legkeletibb őrházához, amely második nagy zarándokhellyé lépett elő!

A jövő évi program újdonsága, hogy a zarándokok részt vehetnek a madéfalvi veszedelem 250. évfordulójára rendezendő, székelyföldi megemlékezésen. A tájékoztatón Csibi József, Madéfalva önkormányzatának képviseletében számolt be arról az emlékévről, melyet településén rendeznek az 1764. évi Siculicidium, a madéfalvi veszedelem emlékére.

Az össznemzeti különvonat várhatóan tizenhat kocsiból áll, két étkezőkocsival a közepén. A szerelvényt a MÁV-START Zrt. állítja ki, a zarándokvonat mozdonya is az államvasút kötelékébe tartozik, rajta Hunyadi Mátyás arcképével, a királyság magyar szimbólumaival feldíszítve.
 
A különvonat egyik része, a Csíksomlyó expressz, Szombathelyről indul június 6-án, még az éjszakai órákban, s a Sopron–Győr–Budapest útvonalon haladva hajnaltájt fut be a Keleti pályaudvarra. Itt kapcsolják össze a Székely gyors szerelvényeivel, s immár együtt haladnak Szolnokon, Püspökladányon keresztül, az Észak-Erdély útvonalon, Nagyváradon, Kalotaszegen, Kolozsváron át Székelyföld felé, melyet Felcsík felől érnek el. Visszafelé a zarándokvonat Alcsíkból Dél-Erdélyen, Déván, Gyulafehérváron, Segesváron és Brassón áthaladva éri el a magyar határt. Békéscsabán és Szolnokon keresztül Budapestre június 9-én, az késő esti órákban ér az egyesített vonat, majd a Csíksomlyó expressz onnan még továbbhalad Szombathelyre.

A várhatóan több mint ezer zarándok a faluturizmus keretében székely családoknál, fürdőszobás házakban, félpanziós ellátással kap szállást, s az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

A részvételi díj 62 900 forint személyenként, de aki 2013. december 30-ig foglalja le útját, az 59 900 forintért jelentkezhet az össznemzeti zarándokvonatra.


(Forrás:
Kárpáteurópa Utazási Iroda
1036 Budapest, Szépvölgyi u. 3/a.
Tel.: 3686296; Fax: 4391645
www.karpateuropa.hu)

---------------------------------------------------------------------


(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése